Στις 22 Ιανουαρίου το τελικό σχέδιο Ντράγκι
Στο επίκεντρο των συζητήσεων (και των ανησυχιών) των κεντρικών τραπεζιτών βρίσκεται το ζήτημα των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα, όπως αναφέρει και άρθρο των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η άποψη του αξιωματούχου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ, ότι δηλαδή όποιο αποτέλεσμα κι αν βγάλει η επικείμενη κάλπη δεν πρόκειται να επηρεαστεί η απόφαση για αγορά ελληνικών ομολόγων, δεν ανταποκρίνεται απολύτως στην πραγματικότητα.
Έτσι, παραμένει ζητούμενο το ποια τελικά στάση θα υιοθετήσει ο Μάριο Ντράγκι στις 22 Ιανουαρίου.
«Η ΕΚΤ θα ήταν τρελή να μην σκεφτεί την αγορά κρατικών ομολόγων για να αποφύγει τον αποπληθωρισμό στην Ευρωζώνη, τρεις ημέρες πριν τις ελληνικές εκλογές, τις οποίες πιθανότατα θα κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρουν.
Ωστόσο, το δίλημμα παραμένει με τα ελληνικά ομόλογα, και πώς αυτά θα αντιμετωπιστούν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, γεγονός που υπογραμμίζει την προσοχή που πρέπει να δείξουν οι αγορές στην Ελλάδα για να εκτιμήσουν τις κινήσεις του Ντράγκι [βλ. σχετικά: «Λευκή επιταγή» η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου;].
Η ΕΚΤ έχει ήδη προχωρήσει σε χαλάρωση της πολιτικής μόνο με την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις ενώ ο Ντράγκι έχει ήδη απειλήσει ότι θα σταματήσει την ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες εάν δεν υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές, κάτι που θα μπορούσε να εφαρμοστεί και για το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων.
Εναλλακτικά, η ΕΚΤ θα μπορούσε απλώς να ανακοινώσει το πλαίσιο του προγράμματος και να αναφερθεί αργότερα στις λεπτομέρειες. Δεδομένου ότι ο αντίκτυπος από το QE είναι μεγαλύτερος στο ξεκίνημα του προγράμματος, μια τέτοια ανακοίνωση θα μπορούσε να ασκήσει περαιτέρω πίεση στην ελληνική κυβέρνηση.
“Όσο πιο επιθετική είναι η ΕΚΤ στην ανακοίνωση του προγράμματος, τόσο πιο προβληματισμένη θα είναι η Ελλάδα για το πόσο ωφελημένη βγαίνει από αυτό” τονίζει ο Brian Singer της William Blair.
Αλλά η Ελλάδα είναι μόλις ένας από τους παράγοντες που θα παίξει ρόλο στην απόφαση του Μάριο Ντράγκι. Στο τέλος, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα πρέπει να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων, κι όχι μόνο της Γερμανίας, λένε οι Financial Times.
Όλα τα παραπάνω καθιστούν πολύ δύσκολες τις προβλέψεις και τις συνέπειές τους στις αγορές, δηλαδή την αποτελεσματικότητα της ποσοτικής χαλάρωσης.
Αυτό πάντως που θα καθορίσει τα πράγματα είναι τα μακροοικονομικά στοιχεία, και κυρίως η πορεία των τιμών καταναλωτή ενώ οι πολιτικές εξελίξεις θα σχηματίσουν μόνο τις λεπτομέρειες, συμπεραίνουν.