Το μεγαλύτερο ποσό σε διάστημα τουλάχιστον πενταετίας άντλησαν στη διάρκεια αυτής της εβδομάδας οι τράπεζες, μέσω της έκδοσης ομολόγων σε ευρώ και στερλίνες, καθώς οι προσδοκίες για ένα πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ έχουν οδηγήσει το κόστος δανεισμού σε επίπεδα ναδίρ.
Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, μεταξύ των οποίων η BNP Paribas και η Rabobank Groep, άντλησαν στη διάρκεια των τεσσάρων προηγουμένων ημερών συνολικά τριάντα δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης χρέους, το μεγαλύτερο ποσό από τον Ιανουάριο του 2010, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Η μέση απόδοση των ομολόγων σε ευρώ υποχώρησε στο 1,07%, όπως φαίνεται από τα στοιχεία του δείκτη Bank of America Merrill Lynch.
Η ΕΚΤ μελετά τα παραδείγματα προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης που εφάρμοσαν οι κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Βρετανία, ώστε να προσδιορίσει το ύψος των ομολόγων που θα αγοράσει, για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη και να αποτρέψει έναν φαύλο κύκλο «κατρακύλας» των τιμών. Η ΕΚΤ έχει ήδη αγοράσει καλυμμένες ομολογίες, αξίας άνω των τριάντα δισ. ευρώ, ώστε να διοχετεύσει μεγαλύτερη ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα.
Η προοπτική αγοράς κρατικών ομολόγων έχει οδηγήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα και το κόστος δανεισμού για τις περισσότερες κυβερνήσεις της Ζώνης του Ευρώ. Για παράδειγμα, η Πορτογαλία άντλησε την Τρίτη 5,5 δισ. ευρώ μέσω της έκδοσης χρέους, συμπεριλαμβανομένου και νέου τριακονταετούς ομολόγου, προχωρώντας για πρώτη φορά από το 2006 στην πώληση τίτλου μεγάλης διάρκειας.
Η απόδοση του πορτογαλικού 10ετούς κινήθηκε χθες κοντά σε ιστορικό ναδίρ, στο 2,57%. Η επιτυχημένη έκβαση των δημοπρασιών πώλησης χρέους επιβεβαιώνει την εμπιστοσύνη των αγορών προς τη χώρα και αναμένεται να οδηγήσει σε βελτίωση της πιστοληπτικής της αξιολόγησης, εκτίμησε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο.