Ζευγάρι στη φορολογική τους δήλωση, αλλά μονάδες στα εκκαθαριστικά και την επιστροφή φόρου, θα μπορούν να είναι, από το οικονομικό έτος 2012, όσοι σύζυγοι το επιθυμούν, γεγονός που -μεταξύ άλλων- ανοίγει νέους δρόμους για την επιχειρηματικότητα και την αυτοαπασχόληση των γυναικών.
«Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, όσες γυναίκες το επιθυμούν, θα μπορούν να λαμβάνουν ξεχωριστά το εκκαθαριστικό και τις επιταγές για τις επιστροφές φόρου. Αυτό θα ισχύσει για τα εισοδήματα του 2011, δηλαδή στην πράξη από το 2012», επισήμανε η γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Μαρία Στρατηγάκη, ενόψει αποψινής ομιλίας της στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών και Στελεχών Επιχειρηματικών Φορέων (ΕΕΔΕΓΕ).
Με βάση το άρθρο 8 του νομοσχεδίου (παράγραφοι 16- 17), δίνεται από το οικονομικό έτος 2012 στους έγγαμους, η δυνατότητα βεβαίωσης του φόρου, που τους αναλογεί, χωριστά στα δύο μέλη του ζεύγους. Για την εφαρμογή της ρύθμισης αυτής, θα υπάρχει συγκεκριμένη ένδειξη στο έντυπο Ε1 της δήλωσης, η συμπλήρωση της οποίας θα υποδηλώνει τη βούληση των φορολογουμένων-συζύγων για ξεχωριστή βεβαίωση του.
«Έτσι λύνεται ένα μεγάλο πρόβλημα και διευθετείται ένα πάγιο αίτημα, καθώς πολλές γυναίκες δεν μπορούσαν να εισπράξουν επιστροφές που δικαιούνταν και να αναπτύξουν τη δική τους δραστηριότητα ή να στηρίξουν οικονομικά το δικό τους επάγγελμα, πχ, στην περίπτωση που ο σύζυγος έφευγε, εξαφανιζόταν ή είχε μεγάλα χρέη», σημείωσε η κα Στρατηγάκη.
Στη βραδινή της ομιλία, η κα Στρατηγάκη θα δώσει -όπως είπε- μεγάλη έμφαση και στην παρουσίαση της νέας τηλεφωνικής γραμμής SOS 15900 για γυναίκες θύματα βίας, που λειτουργεί από την περασμένη Παρασκευή.
«Απολύονται πρώτες, προσλαμβάνονται τελευταίες, κινδυνεύουν περισσότερο από τη φτώχεια»
Στο μεταξύ, την πεποίθηση ότι «οι γυναίκες είναι οι πρώτες που απολύονται και οι τελευταίες που προσλαμβάνονται και γι’ αυτό πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση», εξέφρασε από την πλευρά της η γενική γραμματέας του ΕΕΔΕΓΕ, Στήβη Σιωζοπούλου, σύμφωνα με την οποία στην αποψινή εκδήλωση, με θέμα “Ευκαιρίες για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα μέσα από την κρίση”, θα υπάρχουν εκπρόσωποι 30 επιμελητηρίων.
Η ίδια επισήμανε ότι η πολυπλοκότητα του ρόλου των γυναικών -σύζυγος, μητέρα, επαγγελματίας- καθιστά πιο ευάλωτες τις γυναικείες επιχειρήσεις. Ερωτηθείσα εάν υπάρχουν στατιστικά στοιχεία, που πιστοποιούν περισσότερα λουκέτα σε γυναικείες επιχειρήσεις, απάντησε ότι αυτό δεν μπορεί να υπολογιστεί, καθώς πολλές εταιρίες, που φαίνεται ότι ανήκουν σε γυναίκες, στην πραγματικότητα διοικούνται από άνδρες.
Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ισότητα ανδρών γυναικών (2010), η εμπειρία από προηγούμενες οικονομικές κρίσεις δείχνει ότι η απασχόληση των ανδρών γενικά ανακάμπτει γρηγορότερα από ό,τι των γυναικών.
Κατά την ίδια έκθεση, οι γυναίκες υπέρ-εκπροσωπούνται μεταξύ των ανενεργών ατόμων στην ΕΕ. Συγκεκριμένα, αντιπροσωπεύουν περισσότερο από τα 2/3 των 63.000.000 ατόμων 25-64 ετών, που είναι ανενεργά.
Οι γυναίκες είναι πιο πιθανό να έχουν μειονεκτική θέση στην αγορά εργασίας, πχ λόγω της υψηλότερης επίπτωσης των προσωρινών συμβάσεων, της ακούσιας μερικής απασχόλησης και της επίμονης δυσμενούς διαφοράς αμοιβών από τους άνδρες συναδέλφους τους (17,6% κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 2007). Αυτό έχει, βεβαίως, επιπτώσεις στις αποδοχές ολόκληρης της ζωής τους, στην κοινωνική προστασία και στις συντάξεις τους και συνεπάγεται υψηλότερα ποσοστά κινδύνου φτώχειας.
Πριμοδότηση 10% σε γυναικείες καινοτόμες επιχειρήσεις
Πριμοδότηση 10% θα λαμβάνουν κατά την αξιολόγησή τους, στο πλαίσιο του προγράμματος “Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα”, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ, όσες επιχειρήσεις έχουν συσταθεί από γυναίκες ή ανήκουν σε γυναίκα, σε ποσοστό τουλάχιστον 51%, σύμφωνα με την υφυπουργό Εσωτερικών, Θεοδώρα Τζάκρη, ομιλήτρια στην ίδια εκδήλωση.
Εξάλλου, στο πλαίσιο του προγράμματος “Θυρίδες Νεανικής Επιχειρηματικότητας”, δίνεται στήριξη σε επιχειρηματικές δράσεις νέων γυναικών, που αντιμετωπίζουν προβλήματα ανεργίας, σε τομείς σχετικούς με την πράσινη ανάπτυξη, τον πολιτισμό και την κοινωνία.
Σχεδιάστηκε, τέλος, πιλοτική δράση 25 εκατ. ευρώ για 30.000 γυναίκες-μέλη ειδικών ομάδων πληθυσμού, με στοχο την απόκτηση βασικών ψηφιακών δεξιοτήτων.
Στη διάρκεια της σημερινής εκδήλωσης, έμφαση αναμένεται να δοθεί και στο μνημόνιο συνεργασίας, που υπεγράφη πρόσφατα μεταξύ ΕΟΜΜΕΧ και ΕΕΔΕΓΕ, με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων και δράσεων για τη στήριξη γυναικών επιχειρηματιών, σε πανελλαδικό επίπεδο.