Σε δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου ανέφερε πως για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας η κυβέρνηση ετοιμάζει τη δημιουργία «Εθνικού Αναπτυξιακού Ταμείου Ακινήτων».
Κάνει λόγο για ένα «γενναίο» πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με συμβάσεις παραχώρησης, δημιουργία εταιρειών χαρτοφυλακίου, τιτλοποιήσεις μελλοντικών εσόδων και πωλήσεις εισηγμένων που θα κριθούν από τις αποτιμήσεις και όχι από τις αντιδράσεις.
Προαναγγέλλει περικοπές σε επιδόματα που διανέμονται χωρίς κριτήρια και επανεξέταση όλων των φοροαπαλλαγών και των φόρων υπέρ τρίτων. Αποκλείει, επίσης, επιβολή νέας έκτακτης εισφοράς και αύξηση του ΦΠΑ.
Σε συνέντευξή του στην «Ημερησία» ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι: «Η διασφάλιση 50 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα, εφόσον επιτευχθεί έως το 2015 θα σημαίνει μία μείωση του δημοσίου χρέους περίπου 20% του ΑΕΠ. Αυτό συνεπάγεται τεράστια ανακούφιση σε τόκους και χρεολύσια».
Χαρακτηρίζει, μάλιστα, ιστορική την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη. «Ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς και δύσκολης διαπραγμάτευσης από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη».
Στην «προκρούστεια κλίνη» θέτει η κυβέρνηση τις 980 φοροαπαλλαγές και τους εκατοντάδες φόρους υπέρ τρίτων. Ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι θα εξεταστεί η σκοπιμότητα όλων των φόρων υπέρ τρίτων και ανοίγει παράθυρο για κατάργηση πολλών φοροαπαλλαγών.
Ξεκαθαρίζει, επίσης, ότι δεν θα επιβληθεί νέα έκτακτη εισφορά και δεν θα υπάρξει νέα αύξηση του ΦΠΑ. Για τα κοινωνικά επιδόματα προαναγγέλλει αύξηση ορισμένων, αλλά και περικοπές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.
«Η προσπάθεια στο μέτωπο των εσόδων είναι προτεραιότητα για το 2011, έτος κατά το οποίο ενεργοποιείται το σύνολο σχεδόν των αλλαγών που έχουμε θεσπίσει στη φορολογία» υποστηρίζει ο κ.Παπακωνσταντίνου.
Για την υστέρηση που εμφανίζουν τα έσοδα του προϋπολογισμού, ο υπουργός Οικονομικών τονίζει ότι είναι διαχειρίσιμη και οι στόχοι του 2011 θα επιτευχθούν όση προσπάθεια και αν χρειαστεί να καταβληθεί.
«Με κάθε στοιχείο που είναι διαθέσιμο από τη διεθνή εμπειρία, καμία χώρα δεν έχει καταφέρει να κάνει τόσο ριζικές αλλαγές στο φορολογικό της σύστημα σε λιγότερο από δύο χρόνια και εμείς ήδη μετράμε αλλαγές που υλοποιούνται. Άρα βρισκόμαστε εντός του πλάνου και των στόχων μας» τονίζει.