Με βάση το «ιρλανδικό μοντέλο» αναμένεται να αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση τα «κόκκινα» δάνεια.
Στα επιχειρηματικά, στόχος είναι η διευθέτηση να μην είναι τόσο «τραπεζοκεντρική» αλλά να επιλέγεται μια λύση πιο ισορροπημένη, υπό την έννοια της διασφάλισης αφενός της βιωσιμότητας της επιχείρησης και αφετέρου της αποπλήρωσης των οφειλών προς όλους τους πιστωτές.
Προς αυτήν την κατεύθυνση μελετάται η ενίσχυση του ρόλου διαμεσολαβητή.
Σε ό,τι αφορά τα στεγαστικά δάνεια, εξετάζεται η σύσταση δημοσίου ενδιάμεσου φορέα που θα διαχειρίζεται τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τις τράπεζες και θα ελέγχει την εφαρμογή ρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί μεταξύ των δανειοληπτών και των τραπεζών.
Το ιρλανδικό μοντέλο
Τα κύρια στοιχεία του ιρλανδικού μοντέλου είναι η διευθέτηση των δανείων μέσω των επιλογών που παρέχει ο Κώδικας Δεοντολογίας για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων ιδιωτικών οφειλών, ο οποίος ήδη υπάρχει, η χρήση των λεγόμενων εύλογων δαπανών διαβίωσης, προκειμένου να προσδιορίζεται το ύψος της δόσης, αλλά και η δυνατότητα αναστολής της πληρωμής μέρους του δανείου (π.χ. 30% έως 50%) για συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Το μέρος του δανείου που θα «παγώνει» δεν θα διαγράφεται από τις απαιτήσεις της τράπεζας, αλλά θα επανεξετάζεται η δυνατότητα και ο τρόπος αποπληρωμής του όταν θα βελτιωθεί η οικονομική κατάσταση του δανειολήπτη.
Το τελευταίο αυτό εργαλείο πρόκειται στην ουσία για το λεγόμενο balloon loan και είχε προταθεί και από τον πρώην υπουργό Ανάπτυξης Ν. Δένδια. Από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καταθέσει πρόταση νόμου για την απαγόρευση των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 ευρώ, κάτι όμως που μένει να δούμε εάν θα επιχειρήσει από τη θέση πλέον της κυβέρνησης.