Άνοδο των εξαγωγών υπό προϋποθέσεις βλέπει για φέτος ο ΙΟΒΕ αλλά και ανάκαμψη της επενδυτικής δραστηριότητας από τον ιδιωτικό τομέα.
Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεσή του, όσο θα διαρκούν οι διαπραγματεύσεις, η λήψη των περισσότερων επενδυτικών αποφάσεων, ιδίως των επιχειρηματικών εντός και εκτός Ελλάδας, θα αναβάλλεται.
Έτσι οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Παρ’ όλα αυτά στην περίπτωση που δεν υπάρξουν ριζικές αλλαγές στις βασικές παραμέτρους της ελληνικής οικονομίας, είναι αρκετά πιθανή η εκδήλωση υψηλής επενδυτικής δραστηριότητας σύμφωνα πάντα με το ΙΟΒΕ.
Ωστόσο όπως επεσήμανε ο ο Γενικός Διευθυντής του ΙΟΒΕ κ. Νίκος Βέττας η χώρα χρειάζεται επιπλέον επενδύσεις της τάξεως των 10 δισ. ευρώ ετησίως και ο στόχος θα είναι πως θα έρθουν περισσότερες επενδύσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο το αδύναμο στοιχείο της εφαρμογής του προγράμματος εδώ και χρόνια ήταν η υστέρηση των επενδύσεων και η υστέρηση στις εξαγωγές αγαθών.
Πάντως με μια αύξηση των συνολικών επενδύσεων στα τέλη του περασμένου έτους, για πρώτη φορά σε τριμηνιαία βάση μετά από επτά χρόνια, η υποχώρηση των επενδυτικών δαπανών στο σύνολο του 2014 εκτιμάται ότι διαμορφώθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από 10%.
Σε ότι αφορά τις εξαγωγές το ΙΟΒΕ εκτιμά ότι εφέτος θα καταγράψουν άνοδο 4,5%, καθώς αναμένεται ότι θα ευνοηθούν αφ’ ενός από τη διαφαινόμενη συνέχιση της καλής πορείας του τουρισμού και αφ ετέρου από την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των εξαγωγών εκτός της Ευρωζώνης από τη χαμηλή ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.
Ωστόσο ο ΙΟΒΕ δεν παραλείπει να αναφερθεί στην υποτονική ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, βασικό εξαγωγικό προορισμό των ελληνικών προϊόντων και στην κρίση στις οικονομίες της Ρωσίας και της Ουκρανίας, που πλήττει την ευρύτερη περιοχή της Κοινοπολιτείας Ανεξάρτητων Κρατών, προβλήματα τα οποία ενδέχεται να μετριάσουν την ανοδική δυναμική των ελληνικών εξαγωγών.