Δεν θα ανεχθούμε εκβιασμό προειδοποιεί ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, Χανς-Γέργκ Σέλινγκ, σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Τιρόλερ Τάγκες Τσάιτουνγκ.
Η μπάλα της κρίσης χρέους βρίσκεται τώρα μόνον στην Ελλάδα, σημειώνει και υπογραμμίζει ότι η Ευρώπη και η Αυστρία, έχουν κάνει πάρα πολλά και είναι πρόθυμες να παρέχουν περαιτέρω υποστήριξη, ωστόσο μόνον με ταυτόχρονη καταβολή προσπαθειών από τους ίδιους τους Έλληνες.
Αποσαφηνίζοντας ότι υπάρχουν σαφείς κανόνες παιχνιδιού, οι οποίοι δεν μπορούν να αλλάζουν κάθε φορά με μια νέα κυβέρνηση, τονίζει πως δεν τίθεται θέμα διαγραφής χρέους, το οποίο, κατά την άποψή του, δεν θα προσέφερε τίποτε αυτή τη στιγμή, ιδιαίτερα επειδή οι Έλληνες ούτως ή άλλως δεν θα πρέπει να πληρώνουν σχεδόν κανένα επιτόκιο μέχρι το 2022.
Όπως γράφει η εφημερίδα, στη συνέντευξή του ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών, παραπέμπει σε δηλώσεις από την Αθήνα, σύμφωνα με τις οποίες η Ελλάδα θα πήγαινε σε κρατική χρεοκοπία χαμογελώντας, πως μπορεί να δεχθεί χρήματα από τη Ρωσία, πως θα αγνοήσει το “Ecofin” και πως τελικά ούτως ή άλλως θα πληρώσουν πι Γερμανοί και οι Αυστριακοί.
«Η νέα ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται δυστυχώς σε κλίμα προεκλογικού αγώνα και θα πρέπει, για το δικό της το συμφέρον, να περάσει γρήγορα σε κλίμα εργασίας», αποφαίνεται ο Χανς-Γεργκ Σέλινγκ.
Με ειρωνική διάθεση, ο ίδιος παρατηρεί ότι μέσα στην ΕΕ έχουν υπάρξει προφανώς αρκετές αλλαγές, αν ενθυμηθεί την τότε κατακραυγή και τις κυρώσεις που είχαν επιβληθεί μετά το σχηματισμό της κυβέρνησης Λαϊκού Κόμματος και Κόμματος των Ελευθέρων, υπό τον καγκελάριο Σιούσελ, ενώ στην Ελλάδα κυβερνά τώρα ένα «αριστερό ριζοσπαστικό κόμμα» με ένα «δεξιό λαϊκιστικό κόμμα» και η Ευρώπη παραμένει ατάραχη σε μεγάλο βαθμό.
Πρέπει να σημειωθεί πως με εκείνη την κυβέρνηση στην Αυστρία, ο Χανς-Γέργκ Σέλινγκ εννοεί τον δεξιό-ακροδεξιό κυβερνητικό συνασπισμό στο διάστημα 2000-2006, του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του, με το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων του διαβόητου Γεργκ Χάιντερ, που είχε προκαλέσει θύελλα διαμαρτυριών και την επιβολή από την ΕΕ οκτάμηνων κυρώσεων εναντίον της κυβέρνησης.
Ήδη, σε συνέντευξή του την Παρασκευή στην αυστριακή εφημερίδα Χόιτε, ο Αυστριακός υπουργός Οικονομικών είχε εμφανιστεί ιδιαίτερα επικριτικός απέναντι στη νέα ελληνική κυβέρνηση διατεινόμενος μάλιστα χαρακτηριστικά πως “δεν έχει γνωρίσει ακόμη τον Έλληνα ομόλογό του Γιάννη Βαρουφάκη, διαβάζει μόνον τα λεγόμενα του, που δεν προμηνύουν «κάτι καλό».