Των ελληνικών θέσεων υπεραμύνθηκε ο Γάλλος υπουργός οικονομικών Μισέλ Σαπέν σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο Europe1 και στο πρωϊνό πολιτικό δεκάλεπτο του πολύ γνωστού δημοσιογράφου Ζαν Πιερ Ελκαμπάς.
Η πρώτη ερώτηση του δημοσιογράφου ήταν εάν εξήγησε χθες στον Γιάνη Βαρουφάκη ότι «θα πρέπει χωρίς πολλά λόγια να αποπληρώσει το σύνολο του χρέους». Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην προσπάθεια τού Μισέλ Σαπέν να εξηγήσει ότι το χρέος δεν είναι το μοναδικό θέμα για την Ελλάδα, που έχει χάσει τελικά το 25% του ΑΕΠ, ο Ελκαμπάς τον διέκοψε επανειλημμένα με το ερώτημα «ποιος φταίει» για την κατάσταση αυτή.
Ο υπουργός αναγνώρισε ότι πρώτα από όλα το φταίξιμο είναι της Ελλάδας και όλων των κυβερνήσεων που πέρασαν και σημείωσε ότι «τώρα όμως θα πρέπει να προσαρμοσθεί, έχει μια νέα πλειοψηφία που έχει ορισμένες δεσμεύσεις και είναι φυσικό το να θέλει να τις τηρήσει, θα πρέπει όμως συγχρόνως να προχωρήσει και να εκμοντερνισθεί».
Σε νέο ερώτημα του δημοσιογράφου για το εάν εξήγησε στον Έλληνα ομόλογό του ότι δεν υπάρχει περίπτωση διαγραφής του χρέους, ο Μισέλ Σαπέν εξήγησε ότι δεν πρόκειται για ένα χρέος προς τις χρηματαγορές. Ανέλυσε ότι πρόκειται για ένα χρέος προς τους Ευρωπαίους φορολογούμενους, «είναι επομένως νόμιμο όλες οι κυβερνήσεις και η Γαλλία, να πούμε ότι δεν αποδεχόμαστε τη μεταφορά του βάρους του ελληνικού χρέους από τους Έλληνες φορολογούμενους στους Ευρωπαίους».
«Γιατί επομένως λέτε ότι 320 δισ. είναι ένα θέμα ανάμεσα στα άλλα;» ρώτησε ο δημοσιογράφος προσθέτοντας: «Και εάν η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Ιταλία και ίσως ακόμα η Γαλλία έλεγαν ότι και τα δικά τους χρέη είναι ένα θέμα ανάμεσα στα άλλα, να τα διαγράψουμε».
«Διότι δεν είναι της ίδιας φυσιογνωμίας» απάντησε ο υπουργός, τονίζοντας ότι «175% του ΑΕΠ είναι δυσβάσταχτο για την Ελλάδα και δημιουργεί μια ιδιαιτερότητα. Είναι επομένως φυσικό το να μιλούμε γι’ αυτό. Διότι η αποπληρωμή του χρέους είναι ένα θέμα, οι τρόποι αποπληρωμής όμως είναι ένα άλλο θέμα, που αφορά όλη την Ευρώπη και ιδιαίτερα την ευρωζώνη» εξήγησε. Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στην καλυτέρευση του φορολογικού συστήματος με μια αποτελεσματικότερη φορολογική αρχή που επανειλημμένα ζητά η Ευρώπη, ώστε να πληρώνουν όλοι τους φόρους τους στην Ελλάδα.
Διακόπτοντας τον υπουργό, ο Ελκαμπάς ρώτησε εάν μίλησε με τον Γ.Βαρουφάκη για τη φορολογία «των εφοπλιστών, της εκκλησίας, των άσων της διαφθορά και άλλων». Ο υπουργός απάντησε ότι είχε τη διαβεβαίωση από τον κ. Βαρουφάκη ότι το θέμα αυτό αποτελεί το πρωταρχικό μέλημα της κυβέρνησης, γι’ αυτό και η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας.
«Ζητήσατε από τον κ. Βαρουφάκη, όπως ο κ. Σουλτς, να σταματήσει να υποτιμά και να κατακρίνει την καγκελάριο και τη Γερμανία;» ήταν ακόμα ένα ερώτημα του Ελκαμπάς. «Αυτό που του είπα είναι, πρώτα από όλα, ότι η Γαλλία μπορεί να είναι ένας ιδιαίτερος εταίρος για την Ελλάδα, για πολλούς λόγους ιστορικούς και άλλους (…. Είμαστε έτοιμοι να συνοδεύσουμε την Ελλάδα, για την επανεκκίνηση του διαλόγου με όλους, με την ΕΚΤ, με την ΕΕ, την Ευρωζώνη και τη Γερμανία, απόδειξη ότι χθες (ο κ. Βαρουφάκης) αποδέχθηκε να συναντήσει τον Γερμανό υπουργό οικονομικών» εξήγησε ο Μισέλ Σαπέν.
Το τελευταίο ερώτημα αφορούσε στον ερχομό του Αλέξη Τσίπρα στο Παρίσι την Τετάρτη. «Τι σκοπεύετε να του δώσετε να καταλάβει, ποια είναι η πραγματικότητα;» ρώτησε ο Ελκαμπάς. «Η κατανόηση της πραγματικότητας δεν σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να την αλλάξουμε, αντίθετα μάλιστα η καλύτερη κατανόησή της είναι το καλύτερο μέσο για την αλλαγή της» απάντησε καταλήγοντας ο Μισέλ Σαπέν.