Η ΕΚΤ δεν δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των τραπεζών
Τα «όπλα» τα οποία θα λειτουργήσουν ως μοχλός πίεσης προς την ελληνική κυβέρνηση, για να δεχτεί την επιστροφή της Τρόικα, τραβάει από την φαρέτρα του ο Μάριο Ντράγκι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία το βράδυ της Τετάρτης αποφάσισε να μη δέχεται τα ελληνικά ομόλογα ως εγγύηση για την χρηματοδότηση των τραπεζικών ιδρυμάτων της χώρας, με εναρκτήρια ημερομηνία την 11η Φεβρουαρίου.
Ουσιαστικά η αιφνιδιαστική απόφαση οδηγεί τις ελληνικές τράπεζες σε μία μόνο πηγή άντλησης ρευστότητα και αυτή είναι ο μηχανισμός στήριξης ELA, γεγονός το οποίο σημαίνει ακριβότερο κόστος δανεισμού.
Το παρασκήνιο της απόφασης
Σε έναν κλειστό κύκλο, το απόγευμα της Τρίτης συνεδρίασε στη Φρανκφούρτη το Executive Board της ΕΚΤ όπου ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας γνωστοποίησε τις προθέσεις του θέλοντας έτσι να στείλει ένα ισχυρό μήνυμα τόσο στη χώρα μας όσο και στα υπόλοιπα μέλη της ΕΕ να μην τραβήξουν πολύ οι διαπραγματεύσεις και να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία.
Μάλιστα ο κ. Ντράγκι θέλησε να είναι ακόμα σκληρότερος αφού ζήτησε η ημερομηνία στην οποία οι ελληνικές τράπεζες στο κάδρο να είναι η 5η Φεβρουαρίου και όχι η 11η.
Στο τραπέζι της συζήτησης υπήρχαν και οι πιο ήρεμες φωνές οι οποίες επιχείρησαν να μεταπείσουν τον Μάριο Ντράγκι, χρησιμοποιώντας ως επιχείρημα το ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα και τις συζητήσεις που είχε με αξιωματούχους.
Ο ισχυρός άνδρας της ΕΚΤ επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Έλληνα πρωθυπουργό μόλις επέστρεψε στην Αθήνα και του έκανε γνωστό την απόφαση. Ο κ. Ντράγκι φέρεται να είπε στον κ. Τσίπρα ότι η απόφασή του δεν επηρεάζει το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας καθώς ανανεώνει τη ρευστότητα των τραπεζών μέσω του ELA.
Η ανακοίνωση της ΕΚΤ
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να άρει την εξαίρεση για τα αξιόγραφα που εκδίδονται ή έχουν την εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.
Η εξαίρεση επέτρεπε στα χρεόγραφα αυτά να χρησιμοποιούνται στις πράξεις νομισματικής πολιτικής του ευρωσυστήματος παρά το γεγονός ότι δεν πληρούσαν τις ελάχιστες απαιτήσεις πιστοληπτικής αξιολόγησης.
Η απόφαση του Δ.Σ. βασίζεται στο γεγονός ότι δεν είναι αυτήν την στιγμή δυνατό να προβλεφθεί μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος και ευθυγραμμίζεται με τους υφιστάμενους κανόνες του ευρωσυστήματος.
Η απόφαση δεν έχει επιπτώσεις για την συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στις πράξεις νομισματικής πολιτικής. Οι ανάγκες ρευστότητας για τις τράπεζες, για τις τράπεζες που δεν έχουν επαρκή collateral, μπορούν να ικανοποιηθούν από την αντίστοιχη εθνική κεντρική τράπεζα, μέσω του ELA εντός των προβλεπόμενων κανονισμών του ευρωσυστήματος.
Τα εν λόγω αξιόγραφα θα πάψουν να γίνεται αποδεκτά ως collateral με την λήξη της τρέχουσας πράξης αναχρηματοδότησης (11 Φεβρουαρίου 2015).
Πρώτη καταχώρηση: 07:29