Συνεχίζεται και κατά το 2011 η ανάκαμψη του όγκου της παραγωγής βασικών μετάλλων, που είχε καταβαραθρωθεί το 2009 αλλά επανήλθε σε ανοδική πορεία το 2010, παρ’ όλο που σε ορισμένες κατηγορίες προϊόντων, όπως οι δοκοί και ράβδοι χάλυβα θερμής έλασης, που αφορούν στην οικοδομή, η αναιμική εγχώρια ζήτηση εξακολουθεί να κρατά σε χαμηλά επίπεδα την παραγωγή των επιχειρήσεων χαλυβουργικών προϊόντων.
Συγκεκριμένα, η παραγωγή βασικών μετάλλων τον περασμένο Ιανουάριο σημείωσε άνοδο κατά 6,6%, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2010. Οι ανοδικές τάσεις εκτιμάται επίσης ότι διατηρήθηκαν τον Φεβρουάριο.
Οι μεταβολές που σημειώνονται στην εγχώρια παραγωγή βασικών μετάλλων αντανακλούν, σύμφωνα με στελέχη εταιρειών του κλάδου, αφενός την περαιτέρω πτώση της εγχώριας ζήτησης χάλυβα για τον οικοδομικό και κατασκευαστικό τομέα και, αφετέρου, την ανάκαμψη της διεθνούς ζήτησης, κυρίως για αλουμίνιο και προϊόντα χαλκού, καθώς οι ελληνικές παραγωγικές επιχειρήσεις χάλυβα, αλουμινίου και χαλκού προσπαθούν να αντισταθμίσουν τη μείωση της εγχώριας ζήτησης με διεύρυνση της εξαγωγικής τους δραστηριότητας.
“Η ζήτηση για προϊόντα αλουμινίου και χαλκού διεθνώς βαίνει αυξανόμενη, γεγονός που επιτρέπει στις επιχειρήσεις αυτών των τομέων να αναπληρώνουν τη συνεχιζόμενη απογοητευτική υστέρηση της εγχώριας ζήτησης” ανέφερε στέλεχος μεταλλουργικού ομίλου που δεν επιθυμεί να κατονομαστεί, προσθέτοντας: “Η εξέλιξη αυτή, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των μετάλλων, που εκδηλώθηκε το προηγούμενο έτος, συνεχίζουν να ωθούν ανοδικά τους τομείς αυτούς, σε αντίθεση με τον χαλυβουργικό τομέα, ο οποίος παραδοσιακά στηρίζεται στην εσωτερική ζήτηση”.
Επί συνόλου 17 κατηγοριών προϊόντων του κλάδου, όπως αυτές προσδιορίζονται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, άνοδο του όγκου παραγωγής την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010, σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2009, παρουσίασαν οι 10 (58,8% του συνόλου), σε αντίθεση με τις υπόλοιπες επτά (41,2%), που εμφάνισαν πτώση.
Δεδομένου ότι η άνοδος αφορούσε πρωτίστως τις βασικότερες, από απόψεως όγκου, κατηγορίες προϊόντων, η συνολική παραγωγή βασικών μετάλλων στη χώρα μας το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010 ήταν αυξημένη, σε σύγκριση με το δωδεκάμηνο του 2009, κατά 11,9%, αν και παρέμεινε σε επίπεδα τα οποία είναι κατώτερα από τα αντίστοιχα του έτους 2005 κατά 7,5%. Αντιθέτως, το 2009 είχε σημειωθεί μείωση -και μάλιστα της τάξεως του 17,9%- σε σύγκριση με το 2008.
Η παράλληλη άνοδος του όγκου της παραγωγής και των διεθνών τιμών των προϊόντων του κλάδου οδήγησε σε θεαματική αύξηση των εσόδων των επιχειρήσεων. Όπως εκτιμάται, τα έσοδα των εταιρειών του κλάδου αυξήθηκαν το 2010 κατά 21,9%, ενώ το 2009 είχαν μειωθεί κατά 41%, εξαιτίας της ταυτόχρονης, μεγάλης μείωσης της παραγωγής και των τιμών.
Όπως προκύπτει από σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κατά την εξεταζόμενη περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2010 αυξήθηκε η παραγωγή πλακών, φύλλων και ταινιών αλουμινίου κατά 57,8%, λεπτών φύλλων αλουμινίου κατά 17,9%, μορφοράβδων χάλυβα κατά 1,1%, πλατέων προϊόντων χάλυβα ψυχρής έλασης, μεγάλου πάχους, κατά 29,4%, ακατέργαστου αλουμινίου κατά 8,2%, οξειδίου αλουμινίου κατά 1,05%, δοκών και ράβδων αλουμινίου κατά 3,8%, σύρματος χαλκού κατά 27,7%, σιδηροκραμάτων κατά 64,05% και σωλήνων και αγωγών χαλκού κατά 30,1%.
Συγχρόνως, μειώθηκε η παραγωγή πλακών, φύλλων και ταινιών χαλκού κατά 0,3%, πλατέων προϊόντων χάλυβα ψυχρής έλασης, χαμηλού πάχους, κατά 1,4%, δοκών και ράβδων χαλκού κατά 46,9%, δοκών και ράβδων χάλυβα θερμής έλασης κατά 1,7%, λοιπών δοκών και ράβδων χάλυβα κατά 18,6%, μη κραματοποιημένου χάλυβα σε πρωτογενείς μορφές και ημιτελών προϊόντων κατά 8,9% και προϊόντων ανοξείδωτου χάλυβα κατά 41,9%.
H παραγωγή του κλάδου των βασικών μετάλλων αντιστοιχεί κατά την ΕΛΣΤΑΤ, σύμφωνα με έρευνα που είχε διεξαχθεί το 2005, στο 8% της παραγωγής ολόκληρης της ελληνικής μεταποιητικής βιομηχανίας.