Γιατί δεν ευδοκιμεί ο διάλογος
Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα υπαναχωρήσει από τις θέσεις της και θα αποδεχθεί την παράταση του τρέχοντος προγράμματος διατυπώνει ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς Γιεργκ Σέλινγκ.
Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία DLF, το πρόβλημα δεν έγκειται μόνον στο περιεχόμενο της συμφωνίας μεταξύ των δυο πλευρών αλλά και στον τρόπο με τον οποίο η ελληνική κυβέρνηση μεταχειρίζεται τους εταίρους της.
«Κάνω συχνά την εξής σύγκριση, σκεφτείτε ότι ένας από τους ακροατές σας έχει ένα δάνειο, αλλά για διάφορους λόγους δεν μπορεί να το αποπληρώσει. Δεν έχει νόημα να πάει στην τράπεζα, να βρίσει τον διευθυντή της τράπεζας και στη συνέχεια να υπαγορεύσει τους όρους για την επιμήκυνση του δανείου. Εκτιμούμε λοιπόν ότι θα υπάρξει υπαναχώρηση. Οι προαναγγελίες του έλληνα υπ. Οικονομικών μας δίνουν βάσιμες ελπίδες. Θα πρέπει να πω όμως ότι οι απόψεις αλλάζουν σχεδόν καθημερινά, και αυτό είναι στην πραγματικότητα το πρόβλημά μας».
Όπως μεταδίδει η Deutsche Welle, ο κ. Σέλινγκ υπογράμμισε ότι όλα τα μέλη της ευρωζώνης σέβονται το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα, ωστόσο «περιμένουμε και από την Ελλάδα να σεβαστεί το γεγονός ότι το 80 % των ανθρώπων στη Γερμανία ή και στην Αυστρία δεν θέλουν άλλα πακέτα βοήθειας για τη χώρα. Εμείς, ως υπουργοί Οικονομικών των μεμονωμένων χωρών, έχουμε ευθύνες έναντι των φορολογουμένων μας. (…) Γιατί δεν ευδοκιμεί αυτός ο διάλογος που προσφέραμε εξαρχής; Δεν μας δίνουν αριθμούς, δεν έχουμε στοιχεία, κάθε φορά μας γίνεται απλώς μια παρουσίαση για το πώς το φαντάζονται. Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει αντιληφθεί ότι στην Ευρώπη υπάρχουν κανόνες παιγνιδιού και κυρίως μια νομική βάση η οποία πρέπει να τηρείται. Η Ελλάδα θέλει να κερδίσει χρόνο, αυτό είναι σωστό, η Ελλάδα θέλει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο ονομάζουμε νέα συμφωνία, ωστόσο αυτό προϋποθέτει την ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος».
Παρά το φαινομενικό αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις πάντως, ο αυστριακός υπ. Οικονομικών Χανς Γκέοργκ Σέλινγκ αποκλείει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Ερωτηθείς εάν η Ελλάδα χρεοκοπήσει πιθανότατα στα τέλη του μήνα και εγκαταλείψει την ευρωζώνη, ο αυστριακός υπουργός απαντά ότι «στην παρούσα φάση αποκλείω αυτό το σενάριο».
Κανείς δεν θέλει Grexit
Κανείς, όπως λέει, ούτε η Ελλάδα αλλά ούτε και το Eurogrouo θέλουν το Grexit. Για να τονίσει ότι οι ευρωπαίοι εταίροι κάνουν ό,τι μπορούν για να βρεθεί μια λύση, αυτό όμως σημαίνει, όπως διευκρίνισε, ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να μετακινηθεί από τις θέσεις της. Ο Χανς Γκέοργκ Σέλινγκ εκτίμησε τέλος ότι όλοι είναι διατεθειμένοι να προσέλθουν σε έκτακτες συνεδριάσεις για να ολοκληρωθεί αυτή η διαπραγμάτευση, ωστόσο, όπως τόνισε, ο χρόνος πιέζει.