Δανειακή σύμβαση χωρίς μνημόνιο «κυνηγάει» η κυβέρνηση
Τον διάλογο με τους δανειστές μας επιχειρεί να επανεκκινήσει η κυβέρνηση, μετά την αποτυχία του Eurogroup της Δευτέρας και το επακόλουθο τελεσίγραφο των Βρυξελλών, καταθέτοντας αύριο επίσημο αίτημα για παράταση της δανειακής σύμβασης.
Η Αθήνα θα ζητήσει μια παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης «κατά μερικούς μήνες», δήλωσε το βράδυ της Τρίτης, μιλώντας στο δημόσιο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο ZDF, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης.
«Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» επισήμανε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών. Γι’ αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.
«Η ελληνική πλευρά καταθέτει μία πρόταση που μπορεί να δώσει διέξοδο στις διαπραγματεύσεις ώστε να καταλήξουμε σύντομα σε μία λύση», σχολίασε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης μιλώντας σε πρωινή εκπομπή του Ant1 και διευκρίνισε ότι αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση είναι μέσα στο χρονικό αυτό διάστημα της παράτασης να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, να υπάρξει ένα εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων, αλλά και η δυνατότητα μιας δημοσιονομικής χαλάρωσης σε σχέση με τα πρωτογενή πλεονάσματα.
Παράταση της δανειακής χωρίς μνημόνιο
Νωρίτερα, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι το ελληνικό αίτημα για επέκταση της δανειακής σύμβασης θα διαχωρίζεται σαφώς από το πρόγραμμα – μνημόνιο, με δεδομένο ότι η ελληνική πλευρά αποκλείεται να ζητήσει παράταση του τρέχοντος προγράμματος-μνημονίου και δεν δέχεται τελεσίγραφα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, το αιτιολογικό που θα συνοδεύει το αίτημα της παράτασης θα βασίζεται στις κατευθύνσεις του λεγόμενου «εγγράφου Μοσκοβισί».
Επί της ουσίας η ελληνική πλευρά επιχειρεί αφενός την επανέναρξη των συζητήσεων αφετέρου μια νίκη στην επικοινωνιακή σκακέρια κάνοντας αυτή την πρώτη κίνηση -αφού η πλευρά των εταίρων-δανειστών είχε δηλώσει από προχθές ότι η πρωτοβουλία βρίσκεται στη μεριά της Αθήνας- προσδοκώντας να μεταφέρει την πίεση κυρίως στους Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γερούν Ντέισελμπλουμ.
Την ίδια ώρα στο εσωτερικό μέτωπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προανήγγειλε, στην ομιλία του στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αύριο Πέμπτη θα κατατεθεί στη Βουλή, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας και θα ακολουθήσει η ρύθμιση των 100 δόσεων προς τα Ταμεία και το Δημόσιο. Και οι δύο θα ψηφιστούν μέχρι την Παρασκευή με ονομαστική ψηφοφορία.
Παράλληλα γνωστοποίησε ότι το επόμενο διάστημα, θα κατατεθεί και άλλο νομοσχέδιο που θα βάζει «τέλος στον εργασιακό μεσαίωνα που δημιούργησε η τρόικα» και στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Κινήσεις που σύμφωνα με στελέχη της αντιπολίτευσης μπορεί να εκληφθούν ως μονομερείς ενέργειες, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά της αντιπαράθεσης με τον σκληρό ευρωπαϊκό πυρήνα.
Σύμφωνα πάντως με κυβερνητικό βουλευτή η κίνηση της κυβέρνησης να ζητήσει παράταση της δανειακής σύμβασης -μένει να δούμε εντός ποιου πλαισίου και υπό ποιες προϋποθέσεις-δεσμεύσεις- «δεν έχει πολλές ελπίδες να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους-δανειστές, από μόνη της αλλά είναι μια καλή πρώτη μαγιά για να φτάσουμε σε μία κοινή συμφωνία».
Σήμερα, ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί, στις 12:00, στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατία Κάρολο Παπούλια και στη συνέχεια θα έχει διαδοχικές συναντήσεις με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη (13:00) και τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο (14:00), προκειμένου να τους ενημερώσει για τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.
Πρώτη καταχώρηση: Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015, 08:18