Οι κυβερνητικές απόψεις, περί των ιδιωτικοποιήσεων και των υπολογιζομένων από αυτές εσόδων, διαφαίνεται στο non paper που παραδόθηκε στο Eurogroup, όπου λίγο πολύ συμπεραίνεται ότι οι στόχοι από το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, όπως αυτό καταγράφηκε στο Μνημόνιο, δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα.
Όπως αναφέρει, τα πραγματικά έσοδα ανήλθαν στο 1,6 δισ. το 2011, ήταν μηδενικά το 2012, στο 1 δισ. το 2014 και αναμένεται να ανέλθουν στο 1,5 δισ. το 2014 και στα 2,2 δισ. το 2015.
Η νέα κυβέρνηση προτίθεται να διακόψει αυτήν τη συστημική προσέγγιση στο συγκεκριμένο θέμα. Από αυτήν τη στάση αναμένεται να προκύψει έλλειμμα βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, όμως θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερα έσοδα μακροπρόθεσμα, καθώς θα αποφευχθούν οι εκπτώσεις στις αποτιμήσεις όπως και η πώληση στοιχείων ενεργητικού που δεν είναι προς το συμφέρον του ελληνικού λαού.
Η νέα θέση προφανώς θα επιδεινώσει τη βιωσιμότητα του χρέους βραχυπρόθεσμα, απομακρύνοντας την επίτευξη του στόχου 124% του ΑΕΠ έως το 2020, αλλά αναμφισβήτητα θα βελτιώσει την τροχιά του χρέους σε πιο μακροπρόθεσμη βάση, αναφέρει το έγγραφο.
Σε σχέση με τις ανάγκες χρηματοδότησης, η τρύπα από τα προβλεπόμενα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις ύψους 2,2 δισ. θα μπορούσε να καλυφθεί κατά ένα μεγάλο μέρος από τα κέρδη ύψους 1,9 δισ. των κεντρικών τραπεζών από την κατοχή των ελληνικών ομολόγων.
Ο κ. Βαρουφάκης επεσήμανε πως η κυβέρνηση «δεν είναι δογματική» στο συγκεκριμένο ζήτημα και πως «είναι έτοιμη και διατεθειμένη να αξιολογήσει κάθε project ξεχωριστά».
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών διαψεύδει δημοσιεύματα τα οποία αναφέρονταν σε ακύρωση της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού στον Πειραιά και επισημαίνει πως «δεν θα μπορούσαν να απέχουν περισσότερο από την αλήθεια». Όπως ανέφερε, «στην πραγματικότητα ισχύει το ακριβώς αντίθετο καθώς οι άμεσες ξένες επενδύσεις θα υποστηριχθούν στην περίπτωση που το δημόσιο εξασφαλίζει ροή εσόδων μακροπρόθεσμα, καθώς και δυνατότητα παρέμβασης στις εργασιακές σχέσεις και σε περιβαλλοντικά ζητήματα».
Από το κείμενο του κ. Βαρουφάκη δεν ξεκαθαρίζεται, πάντως, τι θα συμβεί με το διαγωνισμό πώλησης του 67,7% του ΟΛΠ που βρίσκεται σε εξέλιξη μέσω του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) ή με τον αντίστοιχο διαγωνισμό για τον ΟΛΘ.
Υπενθυμίζεται πως ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας έχει δηλώσει πως ο διαγωνισμός σταματάει, ενώ υπήρξε διαρροή του Υπουργείου Οικονομικών στη Wall Street Journal σύμφωνα με την οποία προχωρά κανονικά.