Στις Βρυξέλλες το αίτημα για εξάμηνη παράταση
«Το παρέλαβα» λέει ο Ντάισελμπλουμ
Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για Ελλάδα και Βρυξέλλες. Η ελληνική κυβέρνηση, σε μία προσπάθεια να γεφυρώσει τις τεταμένες –από τα δύο τελευταία Eurogroup- σχέσεις των δύο πλευρών, απέστειλε σήμερα το αίτημα για εξάμηνη παράταση.
Τη λήψη του αιτήματος επιβεβαίωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, με ανάρτησή του στο twitter, σύμφωνα με τον οποίο, το αίτημα αφορά 6μηνη παράταση «Received Greek request for six months extension».
Αυτή την ώρα το ελληνικό αίτημα εξετάζεται από την ομάδα εργασίας της Ευρωζώνης. Όπως ανέφερε αξιωματούχος της Ευρωζώνης, τα κράτη μέλη θα κρίνουν κατά πόσον είναι ικανοποιητικό και ποια είναι τα «λιγότερο ικανοποιητικά» σημεία, που χρειάζονται περαιτέρω εξειδίκευση. Ο ίδιος τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών του ευρώ θα πρέπει, στη συνέχεια, να εξετάσουν αν το κείμενο αυτό αποτελεί βάση, για να υποβληθεί στα κοινοβούλιά τους.
Eφόσον στο EWG υπάρξει συμφωνία, το αίτημα θα εγκριθεί με Eurogroup την Παρασκευή στις 4 το απόγευμα, ώρα Ελλάδας.
Το ελληνικό αίτημα αφορά 6μηνη παράταση της συμφωνίας με τους εταίρους, αναφορικά με την δανειακή σύμβαση και τους όρους από τους οποίους αυτή συνοδεύεται.
Νωρίτερα οι πληροφορίες ανέφεραν, ότι με την πρόταση αυτή η Ελληνική κυβέρνηση ζητά επέκταση (extension) της δανειακής σύμβασης για έξι μήνες από τη στιγμή που θα λήξει η παράταση που έχει εξασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση στις 28 Φεβρουαρίου. Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε ζητήσει δίμηνη παράταση του Μνημονίου, παράταση η οποία λήγει στο τέλος του μήνα.
Αυτό σημαίνει ότι από τη στιγμή που κάτι τέτοιο επιτευχθεί η Ελλάδα θα πάει έως το τέλος Αυγούστου, διάστημα όπου περιλαμβάνονται και τα ομόλογα του Ιουνίου και του Ιουλίου.
Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, το αίτημα της Ελλάδας για επέκταση της δανειακής σύμβασης περιλαμβάνει 4 σημεία.
1. Η νέα ελληνική κυβέρνηση, δια μέσου του Υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Βαρουφάκη, κατέθεσε αίτημα εξάμηνης επέκτασης της δανειακής σύμβασηςπροκειμένου να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση, πιστή στις δεσμεύσεις της, δεν ζήτησε παράταση του μνημονίου. Καταθέσαμε μια πρόταση η οποία σέβεται την λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους μας.
2. Στο αίτημα τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.
3. Το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία – γέφυρα») κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία. Ταυτόχρονα, όμως, προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενώ θα υπάρξουνάμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας.
4. Η εξάμηνη παράταση δίνει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να δώσει «ανάσες» στην κοινωνία και τον απαραίτητο χρόνο να προχωρήσει σε διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, χωρίς εκβιασμούς και έλλειμμα χρόνου, προκειμένου να υπάρξει ένα νέο συμβόλαιο για την ανάκαμψη και την ανάπτυξη με την Ευρώπη για την περίοδο 2015 -2019. Στο νέο κοινωνικό συμβόλαιο της κυβέρνησης θα περιλαμβάνεται και συμφωνία για την απομείωση του χρέους, όπως άλλωστε προβλέπει και η απόφαση του Eurogroup του 2012.
Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015, 09:08