“Οι καιροί απαιτούν σύνεση, διορατικότητα και τόλμη και όχι μεμψιμοιρία και στείρα προσήλωση σε τετριμμένα και κατεστημένα. Απαιτούν ορθή αξιολόγηση αυτών που βιώσαμε και βιώνουμε, και σωστή εκτίμηση των εξελίξεων. Πάνω από όλα, απαιτούν τολμηρές αποφάσεις για τα βήματα που χρειάζονται. Οι αλλαγές θα πρέπει να μας οδηγήσουν σε αλλαγές”, ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Ανδρέας Ηλιάδης σε ομιλία του στην εκδήλωση για την παρουσίαση του επιστημονικού τόμου “Από τη διεθνή κρίση στην κρίση της Ευρωζώνης και της Ελλάδας: Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον”.
“Σε εμάς εναπόκειται, οι αλλαγές που θα γίνουν να μας οδηγήσουν σε ένα βελτιωμένο λειτουργικό περιβάλλον και ένα καλύτερο αύριο”, ανέφερε ο κ. Ηλιάδης. Και πρόσθεσε: “Είναι σημαντικό στην πορεία προόδου οι αγορές και τα κράτη να λειτουργούν με μέτρο. Απαιτείται συμπόρευση μεταξύ αυτών που δημιουργούν τους κανόνες και έχουν την ευθύνη της εποπτείας της αγοράς και αυτών που είναι οι λειτουργοί της αγοράς. Οδηγούμαστε σε ένα νέο εποπτικό πλαίσιο, που θέτει νέους κανόνες για τη λειτουργία των αγορών, ενώ παράλληλα τίθενται προς εξέταση και νέοι κανόνες για την εποπτεία και διαχείριση των δημόσιων οικονομικών”.
Σ.Θεοδωρόπουλος: Η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επενδυτή βρίσκεται στον κύκλο του κακού
Μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου ο διευθύνων σύμβουλος της Chipita, Σπύρος Θεοδωρόπουλος επισήμανε ότι η σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους και επενδυτή βρίσκεται στον κύκλο του κακού, αναφέροντας ότι το κράτος πιστεύει ότι όλες οι επιχειρήσεις είναι φοροφυγάδες, ενώ με το υπάρχον σύστημα επανελέγχων κυριολεκτικά τις εκβιάζει.
Ο κ. Θεοδωρόπουλος ανέφερε επίσης ότι οι ποινές που προβλέπονται για την φοροδιαφυγή οδηγούν την επιχειρηματικότητα σε ασφυξία, εκτιμώντας ότι κανείς σοβαρός επενδυτής δεν θα έρθει στην Ελλάδα εάν δεν αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη κράτους και επιχειρήσεων. Αναφερόμενος στις ιδιωτικοποιήσεις, είπε ότι η πώληση “ασημικών” ανακουφίζει, αλλά δεν θεραπεύει το πρόβλημα και πως μόνη θεραπεία είναι η ανάπτυξη. Έκανε ακόμη λόγο για την ανάγκη σκληρών αποφάσεων που θα δημιουργήσουν την αίσθηση ότι το κράτος καταλαβαίνει τα λάθη του και τα διορθώνει.
Τον επιστημονικό τόμο με τίτλο: “Από τη διεθνή κρίση στην κρίση της ευρωζώνης και της Ελλάδας. Τι μας επιφυλάσσει το μέλλον;” επιμελήθηκαν ο Νικόλαος Β. Καραμούζης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Eurobank και ο Γκίκας Α. Χαρδούβελης, καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιώς, οικονομικός συμβούλου ομίλου Eurobank.