Υστέρηση εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ οδηγεί σε νέο Μεσοπρόθεσμο και αναθεώρηση του προϋπολογισμού
Στο γερμανικό Κοινοβούλιο βρίσκεται το ελληνικό αίτημα για παράταση, από χθες το βράδυ, διά χειρός Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Αυτό ισχυρίζεται η ηλεκτρονική σελίδα της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt.
«Στο πλαίσιο της παραδοχής, από την πλευρά της Ελλάδας, των υποχρεώσεών της και της συνεννόησης στο Eurogroup, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση τάσσεται υπέρ της προτεινόμενης παράτασης», αναφέρεται στην συνοδευτική επιστολή την οποία απευθύνει το γερμανικό Υπουργείο Οικονομικών προς τον πρόεδρο της Μπούντεσταγκ Νόρμπερτ Λάμερτ.
Ο κ. Σόιμπλε βεβαίως εξέφρασε τις επιφυλάξεις του, καθώς από την ελληνική κυβέρνηση αναμένει τον κατάλογο των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την θετική αξιολόγηση από την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
«Αυτό το αίτημα θα τεθεί υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα δώσει έναν πρώτο κατάλογο μεταρρυθμιστικών μέτρων και οι τρεις θεσμοί θα δώσουν την εκτίμησή τους, ότι αυτά τα μέτρα αποτελούν ένα αρκετά πλήρες σημείο εκκίνησης για μια επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος», γράφει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι στόχος είναι η κανονική ολοκλήρωση του προγράμματος, χωρίς ωστόσο να αποκλείει το ενδεχόμενο επιπλέον βοήθειας -κάτι που θα αποφασιστεί κατά τη διάρκεια της παράτασης.
Ο κ. Σόιμπλε αναφέρει ακόμη ότι θα μπορούσε να ληφθεί υπ’ όψιν η δεδομένη ευελιξία εντός του προγράμματος, αλλά και ότι είναι σημαντικός ο έλεγχος από τους τρεις θεσμούς, «οι οποίοι μέχρι τώρα ήταν γνωστοί ως τρόικα».
Στη επιστολή του απαριθμεί τις παραχωρήσεις που έκανε η Ελλάδα στις διαπραγματεύσεις και κάνει λόγο για «στενή συνεργασία» με τους θεσμούς, για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, στην κατεύθυνση της προώθησης της ανάπτυξης και της απασχόλησης. «Η Ελλάδα δεσμεύθηκε να μην ακυρώσει ήδη υλοποιημένα μέτρα και να μην εφαρμόσει μονομερώς μέτρα τα οποία θα απειλήσουν τους δημοσιονομικούς στόχους, την οικονομική ανάκαμψη και την δημοσιονομική σταθερότητα», σημειώνει με νόημα.
Ανοιχτά τα «μέτωπα» της κυβέρνησης
Στην αποκατάσταση των βαριών συνεπειών στην οικονομία της αβεβαιότητας του τελευταίου τριμήνου στρέφει τις προσπάθειές του το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.
Το οικονομικό επιτελείο στρέφει τώρα την όλη προσπάθεια στην αποκατάσταση του κλίματος εμπιστοσύνης, προκειμένου να επανέλθει η Αγορά σε κανονικούς ρυθμούς, αφού κατά το τελευταίο τρίμηνο η πολιτική αβεβαιότητα και οι εκλογές είχαν επιφέρει σημαντική αναστάτωση.
Γεγονός είναι ότι η Αγορά παραμένει παγωμένη και η κατανάλωση στο ναδίρ, οι τραπεζικές καταθέσεις διαρκώς μειώνονται σε τραγικά επίπεδα και η αβεβαιότητα για την περαιτέρω χρηματοδότηση του ελληνικού Δημοσίου τρέφει το κλίμα της ανησυχίας πολιτών και επενδυτών (εγχώριων και ξένων).
Έλλειμμα 2 δισ. ευρώ στον προύπολογισμό
Ήδη ο προϋπολογισμός υστερεί εσόδων κατά 2 δισ. ευρώ στο δίμηνο Δεκεμβρίου – Ιανουαρίου, η αγορά παραμένει παγωμένη, με την κατανάλωση να περιορίζεται μόνο στα απαραίτητα, το τραπεζικό σύστημα κλονίστηκε από τη σημαντική φυγή των τραπεζικών καταθέσεων και όσο υπάρχει η αβεβαιότητα για το «κλείδωμα» της συμφωνίας με τους εταίρους επικρατεί αβεβαιότητα για τη χρηματοδότηση των υποχρεώσεων του Δημοσίου στους επόμενους μήνες.
Κρίσιμες είναι οι επόμενες μέρες, μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου, δεδομένου ότι οι περισσότερες πληρωμές είναι προγραμματισμένες την τελευταία εργάσιμη μέρα του μήνα, δηλαδή την προσεχή Παρασκευή. Η εικόνα θα είναι καλύτερη, καθώς θα καταβληθεί και η πρώτη δόση του ΦΠΑ του Δεκεμβρίου ή του τελευταίου τριμήνου τού 2014 -η πληρωμή της οποίας ήταν προγραμματισμένη για το τέλος Ιανουαρίου, αλλά παρατάθηκε για το τέλος Φεβρουαρίου και κατά ένα μέρος εξηγεί την υστέρηση των εσόδων του Ιανουαρίου.
«Πονοκέφαλος» η «σεισάχθια»
Τώρα η προσπάθεια εστιάζει στην μη ύπαρξη νέας υστέρησης στα έσοδα -κάτι που σαφώς θα έφερνε την κυβέρνηση σε σημείο να σκεφτεί εισπρακτικά μέτρα-, από την στιγμή που οι εξαγγελίες για την ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο δυσκολεύουν ακόμη περισσότερο το εισπρακτικό έργο του ΥΠΟΙΚ.
Ειδικότερα, πρόβλημα δημιουργεί η προαναγγελία για τη διαγραφή του 50% των χρεών μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2013, με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι οφειλέτες που εμπίπτουν στην κατηγορία αυτή να μην πληρώσουν τις επόμενες δόσεις μέχρι να ανακοινωθεί η ρύθμιση.
Η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Νάντια Βαλαβάνη εκφράζει τη βεβαιότητα ότι με τη νέα ρύθμιση τα έσοδα θα αυξηθούν αισθητά και θα υπερκαλύψουν τις απώλειες των πρώτων μηνών.
Έλεγχος κρατικών δαπανών
Εφόσον συνεχιστεί η υστέρηση των εσόδων, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα κλείσει τη στρόφιγγα των δαπανών. Πρόκειται για τη δυνατότητα που έχει το ΥΠΟΙΚ να ελέγχει τις ροές της εκταμίευσης των κονδυλίων του προϋπολογισμού και να παρακρατεί το 10% των εγγεγραμμένων στον προϋπολογισμό κονδυλίων.
Εφόσον η υστέρηση των εσόδων καταστεί οριστική, τότε οριστικοποιείται και το «κούρεμα» των κονδυλίων. Για όσο διάστημα, όμως, η υστέρηση των εσόδων είναι απειλητική, το ΥΠΟΙΚ παρακρατεί κονδύλια και άνω του 10%, από κατηγορίες δαπανών στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι πληρωμές τοκοχρεολυσίων, μισθολογικές δαπάνες, επιχορηγήσεις ασφαλιστικών ταμείων και συγχρηματοδοτούμενα έργα του ΠΔΕ.
Σημειώνεται πως τον Ιανουάριο τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (χωρίς το ΠΔΕ) ανήλθαν σε 3.489 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.048 εκατ. ευρώ ή 23,1% έναντι του στόχου.
Αναθεώρηση προϋπολογισμού – Μεσοπρόθεσμο
Εντός του έτους θα γίνει και αναθεώρηση του προϋπολογισμού του 2015, ώστε ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος να προσαρμοστεί σε εκείνο που θα προκύψει από τη διαπραγμάτευση κυβέρνησης και δανειστών. Υπενθυμίζεται πως το ισχύον πρόγραμμα προβλέπει πλεόνασμα ύψους 3% του ΑΕΠ ή 5,6 δισ. ευρώ, ενώ η κυβέρνηση διεκδικεί πλεόνασμα ύψους 1,5% του ΑΕΠ ή 2,7 δισ. ευρώ.
Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων του 2015 θα ενταχθεί στο νέο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που ούτως ή άλλως η κυβέρνηση οφείλει να παρουσιάσει την επικαιροποιημένη του εκδοχή μέχρι το τέλος Απριλίου.
Σήμερα η αποστολή της λίστας μεταρρυθμίσεων
Σήμερα αναμένεται να τεθεί υπ’ όψιν της Ε.Ε., της ΕΚΤ και του ΔΝΤ η λίστα μεταρρυθμίσεων της κυβέρνησης, προκειμένου εντός της ημέρας να κλειδώσει μέσω τηλεδιάσκεψης η συμφωνία του Eurogroup της περασμένης Παρασκευής.
Αρχικά επί της λίστας θα τοποθετηθούν οι εκπρόσωποι των θεσμών και πιθανότατα θα έχουν επικοινωνία οι Γερούν Ντέισελμπλουμ, Μάριο Ντράγκι, Πιερ Μοσκοβισί και Κριστίν Λαγκάρντ.
Αργότερα, στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, η έγκριση του καταλόγου θα επιτρέψει την έναρξη της διαδικασίας επικύρωσης της συμφωνίας για την τετράμηνη παράταση από τα κοινοβούλια των κρατών μελών.
Σε συνέντευξή του στο CNN ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης έκανε λόγο για σύντομο και περιεκτικό κατάλογο μεταρρυθμίσεων και πρόσθεσε ότι με την έγκρισή του θα δοθεί χώρος και χρόνος ανάσας στην Ελλάδα.
Στη λίστα περιλαμβάνονται μέτρα για την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης.