Πάταξη λαθρεμπορίου, καταπολέμηση φοροδιαφυγής και φορολογικής απάτης, το βασικό τρίπτυχο
Το ελληνικό κείμενο, που ενέκριναν οι δανειστές μας, προαναγγέλλει βαθιές αλλαγές στη φορολογική πολιτική, καθώς αγγίζει θέματα ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος (και ειδικά των εκπτώσεων που προβλέπει η νομοθεσία) αλλά και θέματα φορολογικών ελέγχων.
Προαναγγέλλεται επίσης η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και η επανεξέταση του πλαισίου για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, όπως και η επανεξέταση του ορισμού της φορολογικής απάτης.
Ωστόσο, δεν υπάρχει αναφορά στην κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, ενώ γενική είναι και η αναφορά στο μέτρο της ρύθμισης των 100 δόσεων. Χθες, αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας υποστήριζε ότι ο τρόπος, με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν από την κυβέρνηση αυτά τα δύο θέματα, θα εξεταστεί στο πλαίσιο της κυβερνητικής επιτροπής.
Οι αλλαγές στο φορολογικό, που ενσωματώνονται στο email που συνέταξε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, έχουν ως εξής:
1) «Η Ελλάδα δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει την πολιτική του ΦΠΑ. Θα γίνουν σθεναρές προσπάθειες για βελτίωση της είσπραξης φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών. Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις».
Η αναφορά αυτή ανοίγει θέμα συντελεστών ΦΠΑ. Κυβερνητικό στέλεχος διέψευδε χθες ότι θα τεθεί θέμα αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά ενώ η ελληνική κυβέρνηση έχει απορρίψει και την αύξηση του συντελεστή στα ξενοδοχεία. Πληροφορίες ότι τέθηκε ζήτημα για επανεξέταση των συντελεστών σε νησιά με αυξημένη τουριστική κίνηση, διαψεύστηκαν από το μέγαρο Μαξίμου.
2) «Η Ελλάδα δεσμεύεται να εκσυγχρονίσει τον κώδικα φορολογίας εισοδήματος και να εξαλείψει εξαιρέσεις του φορολογικού κώδικα και να τις αντικαταστήσει, όταν είναι απαραίτητο, με μέτρα που θα ενισχύουν την κοινωνική δικαιοσύνη».
Με αυτή την αναφορά ανοίγει ο δρόμος για τη νέα φορολογική κλίμακα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση αλλά και για την επανεξέταση των φορολογικών εκπτώσεων (πλέον έχουν απομείνει ελάχιστες). Το ζήτημα του αφορολογήτου των 12.000 ευρώ θα εξεταστεί από το κυβερνητικό συμβούλιο, όπως έλεγε χθες αρμόδιος παράγοντας του Yπουργείου Οικονομικών.
3) «Η Ελλάδα δεσμεύεται να εργαστεί προς τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας φορολογικής συμμόρφωσης, ώστε να διασφαλιστεί ότι όλα τα τμήματα της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι εύποροι, θα συνεισφέρουν δίκαια στη χρηματοδότηση των δημόσιων πολιτικών. Στο πλαίσιο αυτό, θα δημιουργηθεί με τη βοήθεια των ευρωπαϊκών και διεθνών εταίρων, βάση δεδομένων για τις περιουσίες, που θα βοηθά τις φορολογικές αρχές να αξιολογήσουν την ακρίβεια των προηγούμενων δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος».
Προαναγγέλλεται η ανάπτυξη του ηλεκτρονικού περιουσιολογίου στο οποίο θα καταγραφούν όλα τα εισοδήματα και τα περιουσιακά στοιχεία έτσι ώστε, συγκρινόμενα με τα στοιχεία που αποτυπώνονται στη φορολογική δήλωση, να αποκαλύπτουν πιθανά ίχνη φοροδιαφυγής.
4) «Η Ελλάδα δεσμεύεται να διευρύνει τον ορισμό της φορολογικής απάτης και φοροδιαφυγής, βάζοντας τέλος στη φορολογική αμνηστία».
Ενδέχεται να επανεξεταστούν τα όρια των παραβάσεων τα οποία αν ξεπεραστούν θα οδηγούν στον χαρακτηρισμό της φορολογικής απάτης. Ο χαρακτηρισμός έχει να κάνει και με τις συνέπειες –διοικητικές και νομικές- που επισύρει η κάθε πράξη.
5) «Η Ελλάδα θα βάλει στο στόχαστρο το λαθρεμπόριο καυσίμων και προϊόντων καπνού, θα παρακολουθήσει τις τιμές των εισαγόμενων προϊόντων (για να αποτραπούν οι απώλειες εσόδων κατά τη διάρκεια των διαδικασιών εισαγωγής) και θα αντιμετωπίσει το ξέπλυμα χρήματος. Η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει άμεσα φιλόδοξους στόχους εσόδων από τους τομείς αυτούς, που θα επιδιωχθούν σε συντονισμό με τον υπουργό Επικρατείας».
Έχει ήδη εξαγγελθεί ότι από την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων, η κυβέρνηση προσδοκά 1,5 δισ. ευρώ και επιπλέον 800 εκατ. ευρώ από το λαθρεμπόριο στα τσιγάρα. Στα 2,5 δισ. ευρώ έχει ανεβάσει τον πήχη ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για τα θέματα διαφθοράς, αναφερόμενος στα προσδοκώμενα έσοδα από τις λίστες με τους υπόπτους φοροδιαφυγής.