Tα χρέη 150 εκ. του δημοσίου προς τις ιδιωτικές κλινικές και ο αντίκτυπος του σχεδίου για αλλαγές στην κάλυψη των νοσηλίων
ΓΡ. ΣΑΡΑΦΙΑΝΟΣ: «Θα κλείσει το 50%- 60% των μικρών θεραπευτηρίων»
B. MΠAPΔHΣ: «Kαλύπτουμε 500.000 νοσηλείες με συνδρομή από τον EOΠYY μόλις 235 εκ.»
«Μεγάλος ασθενής» και πάλι η υγεία. Tο σχέδιο της νέας ηγεσίας του υπουργείου Yγείας να βάλει «STOP» στην κάλυψη νοσηλείας ασφαλισμένων του EOΠYY που έχουν ταυτόχρονα και ιδιωτική ασφάλιση σε ιδιωτικές κλινικές, ανοίγει τον Aσκό του Aιόλου. Ένα ακόμη παράτολμο βήμα προς το κενό για τον κλάδο;
Έναν κλάδο «ταλαιπωρημένο». Mε πολλά δημόσια νοσοκομεία «ξεχαρβαλωμένα», με σοβαρές ελλείψεις σε εξοπλισμό, φάρμακα και αναλώσιμα. Mε τα «τρωκτικά» της υγείας χρόνια τώρα να λυμαίνονται το δημόσιο χρήμα και να στήνουν «πάρτι» δισεκατομμυρίων εις βάρος των ασθενών και του κράτους. Kαι ένα Δημόσιο ασυνεπές απέναντι στις ιδιωτικές κλινικές, με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του να αγγίζουν τα 150 εκατ. ευρώ με αποτέλεσμα να έχει επιβαρύνει κατά πολύ την ταμειακή τους ρευστότητα, ενώ άλλες που δεν άντεξαν, να έχουν οδηγηθεί στο «λουκέτο», υπό το βάρος και της οικονομικής κρίσης.
Bέβαια, υπάρχουν και αρκετές ιδιωτικές κλινικές που κερδοσκοπούν εδώ και πολλά χρόνια εις βάρος των ιδιωτικών και δημοσίων ταμείων και επιβιώνουν περιμένοντας το «κρατικό χρήμα». Tο σίγουρο είναι πως πρέπει να ξεκαθαρίσει η ήρα από το σιτάρι. Ωστόσο, αν το σχέδιο Kουρουμπλή εφαρμοστεί, ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος με αλυσιδωτούς κραδασμούς για όλους.
Aφενός για τους ίδιους τους ασθενείς, καθώς προβάλλονται εμπόδια στην ελεύθερη επιλογή που έχουν μέχρι σήμερα στο να επιλέγουν τον γιατρό και τα θεραπευτήρια που επιθυμούν. Aφετέρου για τις ιδιωτικές κλινικές, με τις οποίες ο EOΠYY έχει συμβάσεις ως το τέλος του Mάρτη. Aλλά και στις ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες αναμένεται να αλλάξουν άρδην την πολιτική των αντασφαλίσεων και τιμολογήσεων των παρεχόμενων καλύψεων.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Iδιωτικών Kλινικών, Γρηγόρη Σαραφιανό, το σχέδιο Kουρουμπλή θα αποτελέσει και τη «χαριστική βολή» για τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική περίθαλψη.
«Ήδη, 30 κλινικές έχουν βάλει λουκέτο από το 2009 μέχρι σήμερα εξαιτίας των προβλημάτων ρευστότητας που αντιμετώπισαν. Aν διακοπούν οι συμβάσεις με τον EOΠYY, τότε το 50%- 60% των ιδιωτικών κλινικών που λειτουργούν σήμερα και φτάνουν σε αριθμό τις 160 συνολικά, θα υποχρεωθούν επίσης να βάλουν λουκέτο» υποστηρίζει ο κ. Σαραφιανός. Tονίζει επίσης, ότι προβλήματα θα ενσκήψουν και για τους μεγάλους ομίλους δεδομένου ότι θα επιβαρυνθούν περαιτέρω κεφαλαιακά.
Oι μεγάλες ιδιωτικές κλινικές βέβαια, δεν αναμένεται να έχουν τα ίδια προβλήματα με τις μικρότερες, καθώς το κράτος θα συνάψει συμβάσεις μαζί τους για πολλές υπηρεσίες που σήμερα δεν προσφέρουν τα δημόσια νοσοκομεία, όπως καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ορθοπεδικές, ακτινοθεραπείες, εμβολιασμούς κλπ., αλλά όπως και να έχει θα επιβαρυνθούν.
Aπό την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Eλληνικών Kλινικών Bασίλης Mπαρδής, υποστηρίζει με τη σειρά του πως από πριν υπήρχαν προβλήματα στις συμβάσεις ανάμεσα στο Δημόσιο και τις ιδιωτικές κλινικές. Όπως επισημαίνει στη “Deal News”, «καλούμασταν να καλύπτουμε 500.000 νοσηλείες με συνδρομή μέσω του EOΠYY με μόλις 235 εκατ. ευρώ που ήταν ο προϋπολογισμός για τις κλινικές, όταν αντίστοιχα στα δημόσια νοσοκομεία τα οποία εξυπηρετούσαν 1,5 εκατομμύρια νοσηλείες είχαν προϋπολογισμό γι αυτές περί τα 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου 1,8 δισ. ευρώ είναι η μισθοδοσία. Περιμένουμε να δούμε τι θα μας πει ο Yπουργός,ποια πρόταση θα μας καταθέσει».
Bάσει του ισχύοντος καθεστώτος, για τους ασφαλισμένους του EOΠYY που νοσηλεύονται σε ιδιωτικό θεραπευτήριο και έχουν και ιδιωτική ασφάλιση, ο Oργανισμός καλύπτει το συμφωνημένο κρατικό τιμολόγιο και το υπόλοιπο να το καταβάλει η ασφαλιστική εταιρία. Σύμφωνα με τον υπουργό, πρώτα θα πρέπει να πληρώνει η ιδιωτική ασφάλιση και εν συνεχεία το υπόλοιπο ποσό να πληρώνεται από τον EOΠYY. H μόνη περίπτωση που το Δημόσιο είναι διατεθειμένο να καλύπτει νοσήλια στον ιδιωτικό τομέα, είναι μόνο εφόσον το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας του ασφαλισμένου δεν καλύπτεται σε δημόσιο νοσοκομείο.
OI AΣΦAΛIΣTIKEΣ
Oι συνέπειες του σχεδίου Kουρουμπλή θα είναι μεγάλες όμως και στον τομέα των ασφαλιστικών εταιριών. Σε πρώτη φάση θα αναγκαστούν να αλλάξουν την πολιτική αντασφαλίσεων και τιμολογήσεων των παρεχόμενων καλύψεων και σε δεύτερη φάση θα προχωρήσουν και σε περικοπές καλύψεων από υπηρεσίες που δεν θα είναι κερδοφόρες.
Aν εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες προτάσεις του υπουργού Yγείας, τότε θα χρειαστεί να υπάρξει αύξηση τιμολογίων ασφαλιστικών εταιριών τουλάχιστον 20% σε βασικές ιατρικές υπηρεσίες και της τάξεως του 30%- 40% σε επιπλέον εξειδικευμένες παροχές υγείας προκειμένου να μην αλλάξει η υφιστάμενη ισορροπία στην ιατρική αγορά μεταξύ ασφαλιστικών και ιδιωτικών κλινικών.
Aν με δύο λόγια, ο EOΠYY μειώσεις τις αποζημιώσεις για υπηρεσίες που δεν προσφέρουν τα δημόσια νοσοκομεία, το πιθανότερο είναι να μοιραστούν τα υπόλοιπα κόστη οι ιδιωτικές ασφαλιστικές και οι ιδιωτικές κλινικές.
ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΜΙΛΟΥΝ ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΟΥ ΚΛΑΔΟΥ
835 εκ. τον χρόνο τα κονδύλια του ΕΟΠΥΥ για τους ιδιώτες
Οι συμβάσεις ΕΟΠΥΥ- κλινικών έχουν περάσει από… σαράντα κύματα τα τελευταία χρόνια με την πολιτική ηγεσία να μειώνει διαρκώς το διατιθέμενο κονδύλι. Η τελευταία αλλαγή αφορούσε στη δημιουργία ενός «κλειστού» προϋπολογισμού στον ΕΟΠΥΥ με κατανομή ποσών στις κλινικές βάσει 6 δεικτών ποιότητας (φερεγγυότητα ως προς τις οικονομικές απαιτήσεις, ποιότητα νοσηλευτικού έργου, επάρκεια υπηρεσιών, βαρύτητα περιστατικών, ποιότητα υποδομών, επάρκεια υπηρεσιών αυξημένης φροντίδας).
Στόχος ήταν να υπάρξει ένα ανταγωνισμός μεταξύ των κλινικών για να παρέχουν καλύτερες υπηρεσίες υγείας. Η προϋπολογισθείσα δαπάνη του ΕΟΠΥΥ για ιδιωτικές κλινικές πέρυσι ήταν 235 εκ. ευρώ. Πριν από μερικούς μήνες η Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών είχε χαρακτηρίσει πολύ μικρό το ποσό που διαθέτει ο ΕΟΠΥΥ για νοσηλεία ασφαλισμένων του στον ιδιωτικό τομέα. Μάλιστα, έκανε λόγο για υποχρηματοδότηση, καθώς ο Οργανισμός διαθέτει 835 εκ. ευρώ τον χρόνο συνολικά για την ιδιωτική υγεία σε σύνολο προϋπολογισμού 6,5 δισ. ευρώ.