Σκεπτικισμός και αμφιβολίες από Λαγκάρντ για την σοβαρότητα των ελληνικών μέτρων
Η έγκριση των μέτρων που έστειλε στους εταίρους ο υπουργός Οικονομιών Γιάνης Βαρουφάκης έτυχε θετικής υποδοχής από τις Αγορές, με τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων να καταγράφουν σημαντική πτώση και το ΧΑ να παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανάκαμψη.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Wall Street Journal, άρχισαν ήδη να διαφαίνεται μια απροθυμία της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει δυναμικά σε περικοπές του προϋπολογισμού αλλά και την υλοποίηση γενικότερα του πλάνου οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Είναι γεγονός ότι ορισμένοι πιστωτές της χώρας (κυρίως το ΔΝ) άρχισαν να εγείρουν ερωτήματα ως προς τα μέτρα που πρότεινε η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την παράταση.
Όπως σημειώνει η Wall Street Journal, χθες ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οκονομικών Γιάνης Βαρουφάκης απέφυγαν τις δημόσιες εμφανίσεις, καθώς θα «αντιμετώπιζαν ερωτήσεις για την μεταστροφή πολιτικής σε θέματα –όπως οι περικοπές στις συντάξεις, οι αυξήσεις στον ΦΠΑ και τα μέτρα για την διευκόλυνση των απολύσεων- που μέχρι και την περασμένη εβδομάδα απέκλειαν».
Το ΔΝΤ, το οποίο ευθύνεται για το ένα έκτο περίπου του συνολικού πακέτου διάσωσης της Ελλάδας, υποστηρίζει πως η λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων που περιέγραψε η κυβέρνηση, δεν πάει «αρκετά μακριά». «Σε αρκετούς τομείς, περιλαμβανομένων ίσως και των σημαντικότερων, (η ελληνική πρόταση) δεν μεταφέρει αρκετά ξεκάθαρες διασφαλίσεις ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις», σχολίασε η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, σε επιστολή που δημοσιεύθηκε λίγα μόλις λεπτά μετά την έγκριση της παράτασης από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης.
Παρόμοιες ανησυχίες εξέφρασαν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης.
Από την αρχή της κρίσης, το ΔΝΤ «σπρώχνει» απόψεις που δεν είναι δημοφιλείς σε ορισμένους από τους πιστωτές της Ελλάδας και κυρίως την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι πλούσιες χώρες της ευρωζώνης, μεταξύ των οποίων η Γερμανία και η Φινλανδία, έχουν «πιαστεί» από τις σκληρές απόψεις του ΔΝΤ και έχουν απαιτήσει η όποια νέα βοήθεια από την ευρωζώνη να εξαρτάται από τη στήριξη του Ταμείου.
Σε αντίθεση με την ευρωζώνη, τα πιο αδύναμα μέλη της οποίας θα έρχονταν αντιμέτωπα με άμεση καταστροφή εάν εκδηλώνονταν νέος πανικός στην αγορά για την Ελλάδα, το ΔΝΤ εκπροσωπεί 188 κράτη από όλον τον κόσμο, πολλά από τα οποία ήδη γκρινιάζουν για την δυσανάλογη στήριξη που δείχνει το Ταμείο σε μια μικρή ευρωπαϊκή χώρα.
Το ΔΝΤ –μαζί με τη Γερμανία- ήταν αυτό που το 2012 πίεσε για το PSI στην Ελλάδα, παρά τις αρχικές αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της πλειονότητας των κυβερνήσεων της ευρωζώνης. Και σύμφωνα με ευρωπαίους και έλληνες αξιωματούχους, το ΔΝΤ ήταν επίσης το βασικό «εμπόδιο» στην εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ από το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας το φθινόπωρο, όταν στην κυβέρνηση βρίσκονταν ακόμα η ΝΔ.
Η χθεσινή επιστολή του ΔΝΤ τονίζει ότι το Ταμείο παραμένει «στις επάλξεις», σχολιάζει η Wall Street Journal. «Αναγκάζει την Ελλάδα να δείξει σοβαρότητα και αναγκάζει την ευρωζώνη να πει ότι ‘δεν θα σας δώσουμε αυτή τη χρηματοδότηση-γέφυρα, αν δεν αρχίσετε να εφαρμόζετε τα μέτρα από την πρώτη μέρα», αναφέρει ο senior fellow του Peterson Institute for International Economics Jacob Kirkegaard.
Τα παράπονα του ΔΝΤ δημιουργούν σκηνικό για πολύμηνες, δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας και των πιστωτών της, σημειώνει η WSJ, υπενθυμίζοντας πως τα μέρα θα πρέπει να περάσουν και από το ελληνικό κοινοβούλιο, κάτι που θα μπορούσε να βάλει σε δοκιμασία την διάρκεια του κυβερνητικού συνασπισμού.