Στο «μικροσκόπιο» της κυβέρνησης τίθενται όλες οι μεγάλες επενδύσεις (π.χ. Ελληνικό, Χρυσορυχεία στις Σκουριές κ.λπ.), προκειμένου να υπολογιστούν όχι μόνο οι τυχόν περιβαλλοντικές επιβαρύνσεις αλλά και το ύψος των οικονομικών επιπτώσεων στις κρίσιμες περιοχές.
Παράλληλα, προωθείται νέος νόμος για τα αυθαίρετα κτίσματα, χωρίς ωστόσο να αναστέλλεται το υφιστάμενο καθεστώς με το οποίο αυτά νομιμοποιούνται.
Στην πρώτη συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη με τους δημοσιογράφους, έγινε γνωστό πως εντός των ημερών θα επισημοποιηθεί η ανάκληση σειράς αδειών για την επένδυση κατασκευής της μονάδας εμπλουτισμού στις Σκουριές ώστε να εξακριβωθεί πως η καναδική Eldorado Gold τηρεί όσα προβλέπονται στις σχετικές αδειοδοτήσεις. Ετσι όσες εργασίες συνδέονται με τις άδειες που θα επανελεγχθούν θα σταματήσουν. Το υπουργείο στέλνει και τους επιθεωρητές περιβάλλοντος στις Σκουριές για να πραγματοποιήσουν επιτόπιους ελέγχους στα έργα του καναδικού ομίλου.
Ο κ. Τσιρώνης επανέλαβε πως το υπουργείο στηρίζει την υγιή επιχειρηματική πρωτοβουλία, ενώ παραδέχθηκε πως υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στις ελεγκτικές υπηρεσίες.
Για την υπόθεση του Ελληνικού, η υλοποίηση της οποίας περνάει μέσα από τις υπηρεσίες του υπουργείου καθώς θα κληθεί να αποφασίσει για σειρά θεμάτων, ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος υποστήριξε πως πρέπει να περιμένουμε τις οριστικές μελέτες. Όταν κάποιος κάνει μια τόσο μεγάλη επένδυση καλείται να καταθέσει μελέτες για τις κυκλοφοριακές επιπτώσεις, τις επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή (π.χ. αν η αγορά της Αττικής «σηκώνει» νέες ξενοδοχειακές κλίνες χωρίς να απαξιωθεί το υφιστάμενο δυναμικό ή τι θα συμβεί στα εμπορικά καταστήματα στις περιοχές γύρω από το Ελληνικό) είπε ο κ. Τσιρώνης.
Η κυβέρνηση, όπως είπε ο κ. Τσιρώνης, έχει ως άμεση προτεραιότητα και την κατάθεση νέου νόμου για τα αυθαίρετα καθώς θεωρεί πως η υφιστάμενη ρύθμιση επιβαρύνει το περιβάλλον.
Ούτως ή άλλως, όπως εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, οι υπηρεσίες του υπουργείου εκτιμούν πως το 50% των ιδιοκτητών αυθαιρέτων που θα μπορούσαν να μπουν στην υφιστάμενη ρύθμιση ουδέποτε εμφανίστηκε. Το 20% έχει προχωρήσει στο τελικό στάδιο της διαδικασίας νομιμοποίησης και το 30% βρίσκεται στο αρχικό στάδιο, δηλαδή δεν έχει καταθέσει τις σχετικές μελέτες.