Ισχυρό πλέγμα 8 δεσμών μέτρων και πρωτοβουλιών, τα οποία συνδέουν άμεσα την αναπροσαρμογή του παραγωγικού προτύπου της χώρας με την εξωστρέφεια, εξήγγειλε ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μ. Χρυσοχοΐδης, μετά τη συνάντηση που είχε στην Αθήνα, με τους προέδρους του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης και στο πλαίσιο αυτό εξετάζεται η δυνατότητα δανειοδότησης των μικρομεσαίων εξαγωγικών επιχειρήσεων μέσω του Go2Market με χαμηλότοκα δάνεια της τάξης του 4%.
Όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι των φορέων που συνιστούν το Cluster Εξωστρέφειας, η κυρία Χριστίνα Σακελλαρίδη, πρόεδρος του ΠΣΕ, ο κ. Δ. Λακασάς, πρόεδρος του ΣΕΒΕ και ο κ. Αλκ. Καλαμπόκης, πρόεδρος του ΣΕΚ (εξαγωγείς Κρήτης): “πρόκειται για μέτρα άμεσης εφαρμογής, που αφορούν τη στήριξη της εγχώριας παραγωγής, και ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με παράλληλο προσανατολισμό της προς τη διεθνή αγορά. Ουσιαστικά δημιουργείται ένα πλαίσιο συνεκτικών δράσεων από την παραγωγή ως τη στοχευμένη διαρκή παρουσία των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο, υπό ένα εθνικό, ισχυρό Brand Name”.
Πέραν του εθνικού branding, που βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο σχεδιασμού, οι φορείς χαιρέτησαν τις πρωτοβουλίες του κ. Μιχ. Χρυσοχοΐδη:
– Για την άμεση ενίσχυση των αρχικών 30 εκατ. ευρώ, με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ του Προϋπολογισμού του καινοτόμου Προγράμματος του ΕΣΠΑ “Εξωστρέφεια-Ανταγωνιστικότητα των Επιχειρήσεων”.
– Με τον υπερτριπλασιασμό των κονδυλίων θα είναι διαθέσιμα προς τις εξωστρεφείς επιχειρήσεις της χώρας συνολικά 100 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια ενδυνάμωση του προγράμματος που στόχο του έχει την ενίσχυση της εξωστρέφειας και της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και παρουσιάζει μεγάλη αποδοχή από την αγορά, παρά την αντικειμενική αδυναμία πολλών επιχειρήσεων να υπαχθούν σε αυτό λόγω της εξάντλησης του ορίου των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας. Ως αντιστάθμισμα, ο υπουργός δεσμεύτηκε για την ενσωμάτωση των σημάτων συμμόρφωσης, που αποτελούν “διαβατήριο” εξωστρέφειας των ελληνικών προϊόντων, ως επιλέξιμης δαπάνης στο νέο επενδυτικό νόμο, με παράλληλη εξέταση άλλων άυλων δαπανών του προγράμματος που θα μπορούσαν επίσης να υπαχθούν σε αυτόν.
– Ενισχυτικά προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Χρυσοχοΐδης, ανακοίνωσε και την ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ μέσω του πυλώνα του Ταμείου Εξωστρέφειας (Go2Market) με δράσεις εγγυοδοτικού χαρακτήρα.
-Το υπουργείο σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς θα εξετάσει το αίτημα των φορέων τα δάνεια μέσω του Go2Market στις εξαγωγικές επιχειρήσεις να είναι χαμηλότοκα της τάξης του 4% και να έχουν δικλείδα βεβαιωμένης πιστωτικής επέκτασης, πέραν των υφιστάμενων πιστωτικών γραμμών για κάθε επιχείρηση.
-Παράλληλα, υπήρξε θετική ανταπόκριση του υπουργού στο αίτημα των φορέων για Ειδική Δράση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για τη διεύρυνση της παραγωγικής βάσης των ελληνικών επιχειρήσεων, που θα λειτουργεί συνεκτικά μεταξύ των πρωτοβουλιών αναπροσαρμογής του παραγωγικού προτύπου της χώρας, με την Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές.
-Σε ό,τι αφορά, τις παρεμβάσεις για την εξασφάλιση σταθερού επιχειρηματικού περιβάλλοντος, διαφάνειας και υγιούς ανταγωνισμού, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάληψη δράσεων για την άμεση άρση χρονιζόντων διοικητικών και γραφειοκρατικών εμποδίων, σε συνεργασία με τους συλλογικούς φορείς της εξωστρέφειας, προκειμένου να διευκολυνθούν και να επιταχυνθούν εξαγωγικές διαδικασίες.
-Βασικός πυλώνας στην προσπάθεια αυτή θα είναι το Single Window for Exports, μία καινοτόμα πλατφόρμα ψηφιακών υπηρεσιών προς τις εξαγωγικές επιχειρήσεις της χώρας, που προωθείται άμεσα μέσω των δράσεων της Ψηφιακής Σύγκλισης.
– Δημιουργία φορέα για την ποιότητα, τον έλεγχο και την εποπτεία της αγοράς με κύριο στόχο τη διενέργεια δειγματοληπτικών ελέγχων και την προστασία των Ελλήνων καταναλωτών από μη ποιοτικά, μη ασφαλή και μη συμμορφούμενα προϊόντα τρίτων χωρών που δημιουργούν αθέμιτο ανταγωνισμό και πλήττουν την ελληνική παραγωγή, οικονομία και απασχόληση.
– Τέλος, ενισχύοντας περαιτέρω τις δράσεις υλοποίησης της Εθνικής Στρατηγικής για τις Εξαγωγές, ο υπουργός αναφέρθηκε στην εξειδίκευση της Εθνικής Στρατηγικής Εξαγωγών με ένα τριετές σχέδιο δράσης (Μatrix), ανά αγορά-στόχο και ανά κλάδο προϊόντων, σε συνεργασία με το Cluster Εξωστρέφειας. Αντικείμενό της, θα είναι η χαρτογράφηση της πορείας προς τον στόχο της συμμετοχής των ελληνικών εξαγωγών στο 16% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2014.
“Για πρώτη φορά, η Ελλάδα έχει συνεκτική, στοχευμένη και λειτουργική Εθνική Στρατηγική για τις Εξαγωγές. Οι Σύνδεσμοι των Εξαγωγέων και ειδικά το Cluster Εξωστρέφειας, θα συνδράμουν με όλες τους τις δυνάμεις, ώστε η Στρατηγική αυτή να μετουσιωθεί σε αποτελεσματική συνεισφορά στην οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη της χώρας”, επεσήμαναν σε κοινή τους ανακοίνωση, οι πρόεδροι των τριών φορέων.
“Αυτές οι μεγάλες αλλαγές που κάνουμε, όχι με άνωθεν και έξωθεν εντολές, είναι θεμελιώδεις για την επιβίωσή μας”, τόνισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποίησε με κοινωνικούς φορείς της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στο Πνευματικό Κέντρο της Ερμούπολης της Σύρου, παρουσία και του κυβερνητικού κλιμακίου που τον συνοδεύει.
Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον της χώρας, σημειώνοντας ότι “παλεύουμε καθημερινά γι΄αυτή την Ελλάδα, που έρχεται όλο και πιο κοντά”.
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι “όλη η Ελλάδα για να δει το δικό της καλοκαίρι, πρέπει από σήμερα να προετοιμάζεται, να κάνει μεγάλες αλλαγές” και πρόσθεσε “γι΄αυτό εμείς σήμερα κοπιάζουμε και σπέρνουμε για να έχουμε αύριο καρπούς”.
Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται για να χτίσει μια διαφορετική Ελλάδα από εκείνη της κρίσης, της μιζέριας και της ταλαιπωρίας, υπογραμμίζοντας ότι δίνει τον αγώνα όπως τον έδωσε και στην έκτακτη σύνοδο Κορυφής της ΕΕ όπου αποφασίστηκαν σημαντικές για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη αποφάσεις, οι οποίες, όπως είπε, θέλουμε να επικυρωθούν στη σύνοδο Κορυφής στις 24-25 Μαρτίου.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι από τις αποφάσεις της συνόδου για τη μείωση των επιτοκίων, την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου και το μόνιμο μηχανισμό στήριξης η Ελλάδα θα ωφεληθεί σημαντικά και θα ηρεμήσουν οι αγορές σε ότι αφορά το χρέος. Χαρακτήρισε δε αυτές τις αποφάσεις ως επιστέγασμα μιας πολύ δύσκολης περιόδου που όμως απέδωσε καρπούς, χάρη στην αυταπάρνηση των Ελλήνων.
“Δεν ήταν το τέλος όμως της προσπάθειας, ήταν ένας σταθμός”, είπε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι αυτό που διαχωρίζει τη σημερινή κυβέρνηση από τις προηγούμενες είναι ότι αυτή κλήθηκε να σηκώσει ένα πρωτοφανές βάρος και αφετέρου ότι εκείνη είναι που έρχεται με ειλικρίνεια να αλλάξει τη χώρα. Επανέλαβε δε, πως ότι βιώνουμε σήμερα είναι σύμπτωμα πολλών και σύνθετων αιτιών και πως η κρίση επιβεβαίωσε ότι πρέπει να γίνουν αυτές οι μεγάλες αλλαγές.
“Είναι δύσκολες οι εποχές, κανείς δεν το αρνείται, ούτε εγώ”, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι η κυβέρνηση παλεύει με επιμονή και υπομονή για την αντιμετώπιση του βάρους που άφησαν οι παλαιότερες κυβερνήσεις.
“Δεν ζητούμε την ανοχή, ζητούμε τη συμμετοχή στην προσπάθεια αυτή, όχι απλά με διαμαρτυρία, αλλά με τη δημιουργικότητα όλων”, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση παίρνει αποφάσεις για να σώσει τελικά τη χώρα ώστε να μην έχουν τα παιδιά μας βάρη και εξαρτήσεις.
Παράλληλα σημείωσε ότι χρειάζεται ολόκληρη η κοινωνία και οι φορείς μαζί να δουλέψουν για να φτιαχτεί κάτι καλύτερο, ενώ αναφέρθηκε και τις αντιδράσεις, που όπως είπε, υπάρχουν σχετικά με την προσπάθεια για συνενώσεις σχολείων. Και πρόσθεσε ότι απέναντι σε αυτές και το ΠΑΣΟΚ ως αντιπολίτευση έχει καταθέσει προτάσεις για τη μεταφορά αρμοδιοτήτων για την παιδεία και την υγεία στις περιφέρειες. Μίλησε δε για μικροσυμφέροντα και νοοτροπίες που μπλοκάρουν τις αλλαγές.
Αναφερθείς στη Σύρο καθώς επίσης και στα υπόλοιπα νησιά του νοτίου Αιγαίου αλλά και γενικότερα, σημείωσε ότι “καλούμαστε τη νησιωτικότητα και τις εγγενείς αδυναμίες της να τις μετατρέψουμε σε πλεονέκτημα”. Υπογράμμισε ότι το κάθε νησί έχει τεράστιο πλούτο που παραμένει αναξιοποίητος και τόνισε ότι πρέπει όλες οι περιοχές να αξιοποιήσουν τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους.
“Θα είμαστε μαζί σε αυτή την προσπάθεια, είναι ανάγκη να “καλλιεργήσουμε” ότι καλύτερο έχουμε. Έτσι μπορούμε να σταθούμε με τις δικές μας δυνάμεις, και όχι με δάνειες, όπως δυστυχώς συμβαίνει σήμερα”, είπε ο κ. Παπανδρέου και συμπλήρωσε ότι πρόκειται για ένα στοίχημα δημοκρατικό, εθνικό και ευημερίας.
Ακόμη τόνισε ότι ο Καλλικράτης είναι μια αρχή όμως πρέπει να γίνουν και άλλα βήματα και κάλεσε τις αρχές της περιφέρειας να παρουσιάσουν περισσότερες προτάσεις και πρωτοβουλίες για την αποκέντρωση, τηρώντας πάντα τη διαφάνεια, ενώ τους ζήτησε να εκπονήσουν και να παρουσιάσουν μια στρατηγική αναπτυξιακής ταυτότητας, για κάθε νησί ξεχωριστά.
Νωρίτερα, ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιάννης Μαχαιρίδης και ο δήμαρχος Σύρου Γιάννης Δεκαβάλλας, μίλησαν για τα προβλήματα της Περιφέρειας. Ο κ. Μαχαιρίδης ζήτησε μεταξύ άλλων να διατηρηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ για την περιφέρεια.
Ένταση, στο μεταξύ, επικράτησε έξω από το χώρο που πραγμαστοποιούνταν η σύσκεψη, καθώς ομάδα φοιτητών και μαθητών, που διαδήλωναν κατά της κυβερνητικής πολιτικής, ήρθαν αντιμέτωποι με τις αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων για να τους απωθήσουν.