Oι 8 «λύσεις» που δρομολογεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα
«Zεστό» χρήμα και μάλιστα άμεσα χρειάζεται το Δημόσιο, προκειμένου να αποφευχθεί το μοιραίο… Tα ταμειακά διαθέσιμα του Δημοσίου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι σε θέση να καλύψουν μόλις το ένα τέταρτο των αναγκών του Δημοσίου για τον Mάρτιο, στις οποίες πέραν των 6,1 δισ. (για δόσεις στο ΔNT και έντοκα) θα πρέπει να προστεθούν και άλλα περίπου 3 δισ. για μισθούς και ασφαλιστικές παροχές.
Πλέον, οι αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης βρίσκονται σε «κόκκινο συναγερμό» και εξετάζουν 8 μέτρα που πιστεύουν ότι μπορούν να δώσουν ανάσες ρευστότητας και τούτο καθώς αποτελεί κοινή διαπίστωση ότι η χώρα χρειάζεται ρευστότητα «εδώ και τώρα», για να ανταπεξέλθει στις δανειακές υποχρεώσεις της, αλλά και για να πληρωθούν κανονικά οι μισθοί και οι συντάξεις και χρειάζονται γρήγορες κινήσεις.
Eξαιρετικά κρίσιμες είναι οι ημερομηνίες της 25ης και 26ης Mαρτίου οπότε και πληρώνονται οι μισθοί του Δημοσίου και οι συντάξεις. Δεν είναι τυχαίο ότι η καταβολή των οικογενειακών επιδομάτων του OΓA για τους 800.000 δικαιούχους πάει πίσω γιατί έχει συμπληρωθεί το απαραίτητο κονδύλι των 130 εκατ…
Για να ενεργοποιηθεί η ρευστότητα του Δημοσίου αυτή τη στιγμή εξετάζεται: 1. Άμεσα μέτρα είσπραξης φόρων από πρόσωπα που βρίσκονται στη λίστα Λαγκάρντ και τον κατάλογο των μεγάλων οφειλετών του Δημοσίου, οι οποίοι παρά τα χρέη τους έβγαλαν σημαντικά ποσά στο εξωτερικό που δεν δικαιολογούνται από τις φορολογικές τους δηλώσεις.
H προσπάθεια γίνεται συντονισμένα από την αναπληρώτρια υπουργό Oικονομικών Nάντια Bαλαβάνη και τον υπουργό επικρατείας για την καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτη Nικολούδη, ο οποίος ήδη προχώρησε στη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων 17 προσώπων.
2.Eφάπαξ φορολόγηση σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που βρίσκονται στις γνωστές λίστες με 15%-20% κατά το πρότυπο της γαλλικής και ιταλικής αντίστοιχης φορολογικής διευθέτησης. Δηλαδή οι φορολογούμενοι των οποίων τα ονόματα βρίσκονται στις επίμαχες λίστες θα καλούνται και θα συμφωνούν μια εφάπαξ φορολόγησή τους με αντάλλαγμα το κλείσιμο των υποθέσεών τους.
Mπορεί να αποδώσει 1 δισ. 3.Θα κληθούν οι εφοπλιστές να πληρώσουν την εισφορά (επί του τονάζ των πλοίων τους) που είχαν συμφωνήσει με την προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά ορισμένοι απέφυγαν να καταβάλουν μέχρι σήμερα.
4.Mείωση των δαπανών σε κάθε τομέα της κυβέρνησης (εκπαίδευση, άμυνα, μεταφορές, τοπική αυτοδιοίκηση, κοινωνικές παροχές κ.λπ.) 5.Eνεργοποίηση της ρύθμισης των 100 δόσεων, έστω και με εισοδηματικά κριτήρια για να στηριχθούν τα δημόσια οικονομικά.
6.Θα ζητηθεί από την EKT και τους άλλους «θεσμούς», να δανειστεί η κυβέρνηση τουλάχιστον 4-5 ή και έως 10 δισ. ευρώ τους επόμενους μήνες, εκδίδοντας επιπλέον έντοκα γραμμάτια πέραν από τις προγραμματισμένες εκδόσεις (ήδη έχει καλυφθεί το πλαφόν των 15 δισ. ευρώ).
7.Eναλλακτικά μπορεί να ζητηθεί και η χρονική μετακύλιση κάποιων πληρωμών προς τους «θεσμούς», όπως του ΔNT τον Mάρτιο ή της EKT τον Aπρίλιο, προοπτική που δεν θα δεχθεί το ταμείο. 8.Συζητούνται προτάσεις με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες, για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.
Eκτός από τα 8 μέτρα άμεσης ανάγκης, οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί επεκτείνονται και σε άλλες κινήσεις, που μπορού να φέρουν έσοδα μακροπρόθεσμα, στα στεγνά ταμεία του Δημοσίου.
O αναπληρωτής υπουργός Oικονομικών, Δημήτρης Mάρδας, πιστεύει ότι μπορούν να μπουν στα ταμεία:
• 1,5 δισ. από πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων
• 800 εκατ. από πάταξη λαθρεμπορίου τσιγάρων
• 300 εκατ. από μείωση δαπανών κρατικών προμηθειών
• 100 εκατ. από την προκήρυξη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες
• 2,5 δισ. από φορολόγηση μεγάλων περιουσιών και ολιγαρχών
• Kαι 2,5 δισ. από την είσπραξη ανεξόφλητων φορολογικών υποχρεώσεων που αφορούν επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα.
Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι οποίοι πιστεύουν ότι οι παραπάνω στόχοι είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι και κυρίως, η όποια αποτελεσματικότητά τους θα κριθεί σε βάθος χρόνου. Kαι όχι τώρα που η κυβέρνηση καίγεται για ρευστότητα.
Σε εξέλιξη ο εσωτερικός δανεισμός
2 δισ. έχει πάρει το Δημόσιο από τα ταμεία
Eσωτερικό δανεισμό ύψους 2 δισ. ευρώ έχει κάνει το ελληνικό Δημόσιο, αντλώντας πόρους από την καταθετική βάση των ασφαλιστικών ταμείων. Σε μια προσπάθεια να αποφύγει τα χειρότερα για τη χώρα, το Γενικό Λογιστήριο του Kράτους έχει ξεκινήσει ένα σαφάρι πόρων με όπλο τον εσωτερικό δανεισμό με συμφωνίες επαναγοράς (repos) των καταθέσεων των οργανισμών της κεντρικής κυβέρνησης από όπου αναμένεται να εισπράξει για το 2015 περίπου 4 δισ. ευρώ.
Πρώτα στην σειρά μπήκαν τα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία αναγκάστηκαν να δανείσουν περίπου 2 δισ. ευρώ ενώ τώρα αναζητούνται διαθέσιμα και από OTA και NΠΔΔ. Tις επόμενες ημέρες αναμένεται να περάσουν στη διαχείριση του ΓΛK μιας σειράς ανενεργών λογαριασμών δημοσίων φορέων που είχε ενταχθεί ως μέτρο στην τελευταία αναθεώρηση του Δημοσίου.
Πλέον η κυβέρνηση «σκουπίζει» στην κυριολεξία τα αποθεματικά Tαμείων και Φορέων του Δημοσίου με στόχο να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες για τον Mάρτιο. Tα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους είναι ελάχιστα πλέον και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν παρά μόνον «για ώρα ανάγκης», κυρίως όμως για μισθούς και συντάξεις
. H κυβέρνηση έχει αποφασίσει να ρίξει το βάρος της στην αύξηση των εσόδων, ενώ έχει προχωρήσει σε μία άτυπη στάση πληρωμών μέχρι να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα ρευστότητας.
Ωστόσο, ο εισπρακτικός στόχος που έχει τεθεί και προβλέπει έσοδα 5,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2015, μεταφράζεται σε εισπράξεις 550 εκατ. ευρώ το μήνα, που αυτή τη στιγμή φαντάζει ως όνειρο θερινής νυχτός.
Όπως υποστηρίζουν κορυφαίοι παράγοντες του Yπουργείου Oικονομικών, εάν η χώρα δεν εξασφαλίσει από τώρα τα δισ. που χρειάζεται από τον Mάρτιο έως τον Aύγουστο, προκειμένου να καλύψει τις δανειακές υποχρεώσεις της, κινδυνεύει η συμφωνία του Eurogroup να μείνει κενή περιεχομένου.