Τράπεζες, ασφαλιστικές και χρηματιστηριακές θα τροφοδοτούν με στοιχεία το προφίλ των φορολογουμένων στο Περιουσιολόγιο – Εντείνει τους ελέγχους η ΓΓΔΕ
Η πρακτική εμπειρία, οι διαπιστώσεις των εκάστοτε ερευνών, οι κατά καιρούς κατατάσσεις της Ελλάδος σε υψηλές θέσεις μεταξύ των χωρών – βασιλείων της διαφθοράς, αλλά και τα συμπεράσματα των διωκτικών Αρχών, καταδεικνύουν σαφώς το ότι στην Ελλάδα το φαινόμενο της «κατ’ επάγγελμα» φορολογικής απάτης έχει πάρει διαστάσεις άκρως ανησυχητικές.
Βεβαίως οι προσπάθειες προς την κατεύθυνση της διασταύρωσης στοιχείων δαπανών, σε σχέση με το ετήσιο εισόδημα επαγγελματιών (ή και νοικοκυριών) απέδωσαν το τελευταίο διάστημα, είναι όμως σαφές πως η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων θα πρέπει να διευρύνει την γκάμα των στοιχείων υπό σύγκριση.
Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πλέον από τις τράπεζες θα συλλέγονται και οι τοκοχρεολυτικές δόσεις δανείων κάθε είδους, χωρίς κανέναν απολύτως περιορισμοό ως προς το ύψος αυτών.
Η απόφαση της ΓΓΔΕ κ. Σαββαΐδου, με την οποία τροποποιείται παλαιότερη του προκατόχου της Χάρη Θεοχάρη, βάζει στο κάδρο των στοιχείων που θα συλλέγονται για διασταυρώσεις, εκτός από τα δάνεια, τα μερίσματα αλλά και πάσης φύσεως ασφαλιστήρια συμβόλαια.
«Καθρέπτης» το Περιουσιολόγιο
Η απόφαση αυτή αυξάνει τα όρια από 50.000 σε 100.000 ευρώ για τις καταθέσεις και από 100.000 σε 200.000 ευρώ για τα χρηματιστηριακά προϊόντα, εισαγάγοντας νέα στοιχεία στη βάση δεδομένων για την πληρέστερη διαμόρφωση του προφίλ κάθε φορολογουμένου στο γνωστό Περιουσιολόγιο.
Οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αποστέλλουν στοιχεία όχι μόνο για τους τραπεζικούς λογαριασμούς στους οποίους υπάρχει ή υπήρξε, στη διάρκεια του περασμένου έτους, υπόλοιπο μεγαλύτερο των 100.000 ευρώ, αλλά και για τους λογαριασμούς στους οποίους η κίνηση κεφαλαίων υπερβαίνει αυτό το όριο.
Όσον αφορά τα δάνεια, πλέον δεν τίθεται όριο τοκοχρεολυτικής δόσης, ενώ συμπεριλαμβάνονται τα στεγαστικά και τα καταναλωτικά, αλλά και πιστωτικές κάρτες και πάσης φύσεως χορηγήσεις.
Αναφορικά με τα στοιχεία από τις ασφαλιστικές σε αντιδιαστολή με ό,τι ίσχυε έως πέρυσι (υποχρέωση αποστολής των βεβαιώσεων που χορηγούσαν οι εταιρείες σε ασφαλισμένους τους) από φέτος υπάρχει υποχρέωση αποστολής στοιχείων για κάθε ασφαλιστήριο είτε αφορά συμβόλαια ζωής – θανάτου, είτε προσωπικών ατυχημάτων και ασθενείας.
Τα παραπάνω στοιχεία πρέπει να αποσταλούν στη ΓΓΔΕ έως τις 31 Μαρτίου.
Μητρώο Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών Δανείων
Από το Σεπτέμβριο θα είναι έτοιμη και η επέκταση του Μητρώου Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών στα δάνεια. Έτσι, οι ελεγκτές της ΓΓΔΕ θα έχουν σχεδόν απευθείας πρόσβαση σε όλες τις συναλλαγές δανειακών προϊόντων στις τράπεζες, ενώ έως το τέλος του έτους θα έχουν πρόσβαση και στα στοιχεία χρηματιστηριακών συναλλαγών. Ήδη σχεδόν on line έχουν πρόσβαση σε κάθε τραπεζικό λογαριασμό φορολογούμενου υπό έλεγχο.
Τα προς αποστολή στοιχεία
Σύμφωνα με την απόφαση, τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες, η Ελληνικά Χρηματιστήρια Α.Ε., τα ΕΛΤΑ και οι ασφαλιστικές εταιρείες, θα πρέπει να αποστείλουν στοιχεία για:
Καταθέσεις
Αποστέλλονται στοιχεία που αφορούν σε δεδομένα καταθετικών λογαριασμών ή και λογαριασμών πληρωμών φυσικών προσώπων, οι οποίοι εμφανίζουν είτε συνολική ετήσια κίνηση χρέωσης είτε συνολική ετήσια κίνηση πίστωσης, μεγαλύτερη των εκατό χιλιάδων (100.000) ευρώ.
Διαβιβάζονται:
α) Τριψήφιος κωδικός τράπεζας όπως ορίζεται από την Τράπεζα της Ελλάδος ή επίσημη επωνυμία ιδρύματος. πληρωμών ή ΕΛΤΑ.
β) Ονοματεπώνυμο δικαιούχων του λογαριασμού.
γ) ΑΦΜ των δικαιούχων ή όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου.
δ) Αριθμός λογαριασμού.
ε) Ποσά συνολικής χρέωσης σε ευρώ.
στ) Ποσά συνολικής πίστωσης σε ευρώ.
ζ) Το ποσό της μεγαλύτερης συναλλαγής, χρέωσης ή πίστωσης, ανά λογαριασμό.
η) Υπόλοιπα λογαριασμού σε ευρώ με ημερομηνία 31/12 τόσο για έκαστο ημερολογιακό έτος αναφοράς όσο και για το αμέσως προηγούμενο.
θ) Κωδικός νομίσματος, σε ISO code 4217.
Κινητές αξίες
Διαβιβάζονται στοιχεία χαρτοφυλακίου φυσικών προσώπων που αφορά σε κινητές αξίες, με ημερομηνία 31/12 τόσο έκαστου ημερολογιακού έτους αναφοράς όσο και του αμέσως προηγούμενου, χρηματικής αξίας μεγαλύτερης από διακόσιες χιλιάδες (200.000) ευρώ.
Τα στοιχεία αφορούν σε:
α) Ονοματεπώνυμο δικαιούχων.
β) ΑΦΜ των δικαιούχων ή όταν δεν υπάρχει, ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου.
γ) Αριθμός λογαριασμού στο Σ.Α.Τ. (Σύστημα Άυλων Τίτλων), εφόσον τηρείται τέτοιος αριθμός επ’ ονόματι δικαιούχου ενεργού χαρτοφυλακίου.
δ) Αποτίμηση χαρτοφυλακίου σε ευρώ την 31η/12 τόσο για έκαστο ημερολογιακό έτος αναφοράς όσο και για το αμέσως προηγούμενο, ε) Ημερολογιακό έτος αναφοράς.
Μερίσματα
Διαβιβάζονται στοιχεία που αφορούν σε μερίσματα, που διανεμήθηκαν σε φυσικά και νομικά πρόσωπα κατά το προηγούμενο ημερολογιακό έτος από εταιρείες με μετοχές εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Τα στοιχεία αφορούν σε:
α) Ονοματεπώνυμο – επωνυμία δικαιούχων.
β) Α.Φ.Μ. των δικαιούχων.
γ) Αριθμός λογαριασμού στο Σ.Α.Τ. (Σύστημα Άυλων Τίτλων), εφόσον τηρείται τέτοιος αριθμός επ’ ονόματι δικαιούχου ενεργού χαρτοφυλακίου.
δ) Τη Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγονται οι δικαιούχοι.
ε) Επωνυμία της εταιρείας που διένειμε το μέρισμα.
στ) Α.Φ.Μ. της εταιρείας που διένειμε το μέρισμα.
ζ) Το ποσό του μερίσματος.
η) Το ποσό του φόρου που αναλογεί στο μέρισμα.
θ) Ημερολογιακό έτος αναφοράς.
Δάνεια
Διαβιβάζονται στοιχεία που αφορούν σε χρηματικά ποσά που πραγματικά καταβάλλονται για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων, περιλαμβανομένων και των δεδουλευμένων και καταβλημένων τόκων, καθώς και των τυχόν τόκων υπερημερίας.
Τα στοιχεία αφορούν σε:
α) Κωδικό Πιστωτικού Ιδρύματος.
β) Είδος δανείου (1: Στεγαστικό, 2: Καταναλωτικό, 3: Άλλο).
γ) Συνολικό ύψος εκταμιευμένου δανείου σε ευρώ.
δ) Ημερομηνία χορήγησης δανείου.
ε) Συνολικό καταβληθέν ποσό για απόσβεση δανείου (τόκοι και κεφάλαιο).
στ) Πλήθος οφειλετών/ συνοφειλετών.
ζ) ΑΦΜ πρώτου οφειλέτη ή ΑΔΤ ή αριθμ. διαβατηρίου.
η) Ποσοστό συμμετοχής πρώτου οφειλέτη.
θ) Ονοματεπώνυμο πρώτου οφειλέτη.
Τα στοιχεία ζ, η και θ επαναλαμβάνονται για κάθε οφειλέτη, όταν υπάρχουν συνοφειλέτες.
Ασφαλιστήρια συμβόλαια
Διαβιβάζονται στοιχεία που αφορούν σε ασφαλιστήρια συμβόλαια ζωής, θανάτου, προσωπικών ατυχημάτων και ασθενείας.