Η Βρετανία κέρδισε μία δικαστική μάχη-ορόσημο, που επηρεάζει άμεσα την πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ενδεχομένως θέτει υπό αμφισβήτηση την πορεία της ενιαίας ευρωπαϊκής Αγοράς.
Η Βρετανία κινήθηκε νομικά εναντίον της ΕΚΤ για την αποκαλούμενη «πολιτική εγκατάστασης» των εκκαθαριστικών οίκων. Με λίγα λόγια, η ΕΚΤ ζητούσε την απομάκρυνση των εκκαθαριστικών οίκων από το City του Λονδίνου και την εγκατάστασή τους εντός της ευρωζώνης, ώστε να εποπτεύονται και να μειωθούν τυχόν συστημικοί κίνδυνοι για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της ευρωζώνης. Εκπλήσσοντας, όμως, άπαντες το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πήρε το μέρος της Βρετανίας και αποφάσισε να ακυρώσει «το πλαίσιο του ευρωσυστήματος για την επίβλεψη, καθ’ όσον επιβάλλει στους κεντρικούς αντισυμβαλλομένους που παρεμβαίνουν στην εκκαθάριση χρηματοπιστωτικών τίτλων υποχρέωση εγκαταστάσεως σε κράτος μέλος του ευρωσυστήματος».
«Το Γενικό Δικαστήριο, διαπιστώνοντας ότι η υποχρέωση αυτή υπερβαίνει τα όρια της απλής επίβλεψης και αποτελεί μέρος της ρυθμίσεως της δραστηριότητάς τους, κρίνει ότι η ΕΚΤ δεν έχει την απαιτούμενη αρμοδιότητα προς ρύθμιση της δραστηριότητας των συστημάτων εκκαθαρίσεως τίτλων» αναφέρει συγκεκριμένα η δικαστική απόφαση.
«Η δικαστική απόφαση αποτελεί νίκη για τη Βρετανία και το Λονδίνο όπου έχουν την έδρα τους ορισμένοι από τους μεγαλύτερους οίκους εκκαθάρισης του κόσμου, που διαχειρίζονται ιδιωτικές συμφωνίες αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων» σχολιάζουν οι Financial Times και συμπληρώνουν: «Η απόφαση ήταν απροσδόκητη και αποτελεί μεγάλη νίκη για τον υπουργό Οικονομικών Τζορτζ Όσμπορν ο οποίος ξεκίνησε αυτή τη δικαστική διαμάχη γνωρίζοντας πλήρως ότι αρνητική απόφαση θα μπορούσε να επιφέρει σημαντική ζημιά στα συμφέροντα του City».