Ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, κ. Β. Κορκίδης, με επιστολές του προς τον Πρωθυπουργό, κ. Α. Τσίπρα, τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκη, τον Υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας & Τουρισμού, κ. Γ. Σταθάκη, τον Υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Π. Λαφαζάνη, τον αναπλ. Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, κ. Γ. Κατρούγκαλο, τον αναπλ. Υπουργό Ναυτιλίας κ. Θ. Δρίτσα και τον αναπλ. Υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠ.ΕΞ., κ. Ε. Τσακαλώτο επεσήμανε σε σχετικό υπόμνημα, τα εμπόδια, που αντιμετωπίζει καθημερινά ο επιχειρηματικός κόσμος, κατά την συναλλακτική πρακτική του με υπηρεσίες του Δημόσιου Τομέα, αλλά και εν γένει από τα πολλά και πάγια προβλήματα του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, προτείνοντας παράλληλα τρόπους αντιμετώπισης και επίλυσής τους.
Ενδεικτικά, τα κυριότερα εμπόδια, πέρα από την έλλειψη ρευστότητας στην ελληνική αγορά, τη δυσκολία πρόσβασης στο τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση, τις συνεχείς αλλαγές και την έλλειψη σταθερότητας στο φορολογικό καθεστώς και τα υψηλά τιμολόγια ρεύματος και φυσικού αερίου για τις βιομηχανίες, είναι επίσης η χρόνια αδυναμία πάταξης της γραφειοκρατίας, του παραεμπορίου, της παραοικονομίας, της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, αλλά και η πολύπλοκη διαδικασία ένταξης Μ.μ.Ε. στα κοινοτικά προγράμματα, ο χαμένος χρόνος και το κόστος στις συναλλαγές, μεταξύ επιχειρήσεων και Δημοσίου, καθώς επίσης και ο κατακερματισμός των υπηρεσιών της Δημόσιας Διοίκησης και το πλήθος των συναρμοδιοτήτων, οι δυσνόητες νομοθετικές και λοιπές κανονιστικές ρυθμίσεις, οι καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς του Δημοσίου, η έλλειψη ηλεκτρονικής μηχανογράφησης όλων των δημόσιων και δημοτικών υπηρεσιών, καθώς και η απουσία διασύνδεσης μεταξύ τους.
Οι προτάσεις του ΕΒΕΠ επικεντρώνονται κυρίως, στην αύξηση των ελληνικών εξαγωγών, του εφοδιασμού πλοίων, που εκτελούν πλόες εξωτερικού, καθώς και στην αξιοποίηση της κρουαζιέρας, με την απλοποίηση των τελωνειακών-εξαγωγικών διαδικασιών και την αναμόρφωση της ισχύουσας Τελωνειακής Νομοθεσίας, καθώς και στη ρύθμιση θεμάτων της Εφοδιαστικής Αλυσίδας.
Παράλληλα, περιλαμβάνονται συγκεκριμένες προτάσεις για τη βιομηχανική ανασυγκρότηση και την ανάπτυξη της μεταποίησης, την επαναλειτουργία των Ναυπηγείων και την αξιοποίηση των μονάδων της Ναυπηγοεπισκευής, με στόχο να αναδειχθεί το λιμάνι του Πειραιά στον μεγαλύτερο εμπορικό κόμβο και ναυτιλιακό κέντρο της Μεσογείου.
Το ΕΒΕΠ επιμένει στη πρόταση για δημιουργία Ενιαίου Κέντρου Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων (Ε.Κ.Ε.Επ.) με τη σύνδεση των Επιμελητηρίων με τα Κ.Ε.Π., καθώς επίσης και για τη σύσταση και λειτουργία Γραμματείας Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων, ακόμα και σε επίπεδο Γραφείου Πρωθυπουργού.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Β. Κορκίδης, δήλωσε: «…Εν όψει της έναρξης της συζήτησης, στην οποία η ελληνική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις, μεταξύ των οποίων φορολογικού και διοικητικού χαρακτήρα και προσπαθώντας να συνδράμουμε στο δύσκολο έργο της, στείλαμε στοχευμένες προτάσεις με απώτερο στόχο τον περιορισμό της σπατάλης, την αύξηση των εσόδων, τη μεγέθυνση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της επιχειρηματικότητας στην ανάπτυξη και τη κερδοφορία».
Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, πλέον, έχει γίνει αντιληπτό σε όλους, ότι η κατ’ αρχήν, τετράμηνη συμφωνία, που επιτεύχθηκε, μεταξύ της νέας κυβέρνησης και της Ε.Ε., μπορεί να μας ανακούφισε προσωρινά από τα χειρότερα, ωστόσο δεν μας γλίτωσε από τα συνήθη προβλήματά μας.
«Η εκκρεμότητα οριστικής συμφωνίας επανέφερε τον περιορισμό ακόμα και τη διακοπή πίστωσης προμηθευτών του εξωτερικού προς τις ελληνικές εισαγωγικές επιχειρήσεις, λόγω της μεγάλης αβεβαιότητας, που προκαλεί η έλλειψη ρευστότητας στη χώρα μας» σημείωσε ο κ. Κορκίδης και συμπλήρωσε: «Τέλος, οι στρεβλώσεις και οι παθογένειες της Δημόσιας Διοίκησης, οι οποίες χρόνια τώρα, εμποδίζουν την ορθολογική ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας, έχουν λάβει δυστυχώς ενδημικό χαρακτήρα και στοιχίζουν χρόνο και χρήμα, ιδιαίτερα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, πολυτέλεια την οποία πληρώσαμε ακριβά και που αναντίρρητα, δεν την έχουμε στην παρούσα δυσμενή, οικονομική συγκυρία…».