Στενεύουν τα περιθώρια για την ελληνική κυβέρνηση
Στις Βρυξέλλες πέταξε το… μπαλάκι για το πρόβλημα της χρηματοδότησης της ελληνική οικονομίας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Η χθεσινή άρνηση της ευρω-τράπεζας να ανοίξει τις «κάνουλες» της χρηματοδότησης προς την Αθήνα ασκούν περαιτέρω πιέσεις και στενεύουν ιδιαιτέρως τα περιθώρια για την Ελλάδα ενόψει του κρίσιμου Eurogroup της Δευτέρας.
Η κυβέρνηση πάντως εμφανίζεται καθησυχαστική για το ζήτημα της χρηματοδότησης, διαμηνύοντας ότι η χθεσινή απόφαση της ΕΚΤ δεν δημιουργεί κανένα επιπρόσθετο πρόβλημα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
«Πετύχαμε μία συμφωνία, η οποία δεν αντανακλάται πλήρως στις αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας χθες το βράδυ στο κεντρικό δελτίου του ΑΝΤ1.
Υπενθύμισε ότι το μήνυμα που έστελνε τον τελευταίο καιρό η ΕΚΤ ήταν ότι ζητούσε να υπάρξει μία συμφωνία, η οποία επιτεύχθηκε στις 20 Φεβρουαρίου. Φαίνεται, όμως, σχολίασε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης πως στην απόφαση δεν ενσωματώθηκε η συμφωνία του Eurogroup. Ο κ. Δραγασάκης αναγνώρισε βέβαια πως υπήρχαν και θετικά μηνύματα από τον επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, όπως το γεγονός ότι τόνισε πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα.
«Τιμούμε τη συμφωνία, περιμένουμε να την τιμήσουν και οι εταίροι μας» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο κ. Δραγασάκης. Βρισκόμαστε στο στάδιο της εξειδίκευσης της συμφωνίας, σημείωσε και χαρακτήρισε θετικές τις πρόσφατες τοποθετήσεις από τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και την καγκελάριο της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, που άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο εκταμίευσης τμήματος της δόσης με ορισμένες προϋποθέσεις.
Στο Eurogroup, τη Δευτέρα, θα προταθούν 6 πρώτες μεταρρυθμίσεις, που έτσι και αλλιώς η κυβέρνηση θέλει και χρειάζεται να γίνουν στη χώρα, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρνοντας ως παράδειγμα κάποιες από αυτές όπως ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η ανακατανομή των φορολογικών βαρών, η αναδιάρθρωση της δημόσιας διοίκησης, ώστε να γίνει πιο δίκαιη και αποτελεσματική, ή η επίτευξη μιας δημοσιονομικής διοίκησης πιο σταθερής. Όσον αφορά το πρόβλημα ρευστότητας, ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης παραδέχθηκε πως υπάρχει, αλλά τόνισε πως δεν είναι τόσο οξύ όσο παρουσιάζεται.
Υπενθυμίζεται ότι στη χθεσινή συνεδρίαση της ΕΚΤ, ο «Σούπερ» Μάριο ενέκρινε μόλις 500 εκατ. ευρώ επιπλέον ρευστότητα στις τράπεζες από τον ELA, άφησε την Ελλάδα εκτός από τις κάνουλες χρηματοδότησης και είπε «όχι» στην επαναγορά ελληνικών ομολόγων, μέχρι τουλάχιστον τον Ιούλιο ή Αύγουστο. Ο κ. Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι προϋπόθεση για να επαναρχίσει η χρηματοδότηση της Ελλάδας, είναι η επιτυχής αξιολόγηση εφαρμογής του προγράμματος.
«Σε ποιον βαθμό οι αποφάσεις εξαρτώνται από το τι συμβαίνει στο Eurogroup; Σε τεράστιο βαθμό», τόνισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, σημειώνοντας πως αν υπάρχει συμφωνία «είμαστε σε πολύ καλύτερη θέση να λάβουμε αποφάσεις υπέρ της Ελλάδας».
Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η εν εξελίξει συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Παρόντες στη συνάντηση είναι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ο κ. Στουρνάρας αναμένεται να ενημερώσει τον πρωθυπουργό για τα αποτελέσματα του χθεσινού Διοικητικού Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.