Αλλάζει άρδην ο τρόπος δομής και λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού αφού το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται υπό τον φόβο αποτυχίας υλοποίησης του προϋπολογισμού ήδη από το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης.
Έτσι για το σκοπό αυτό συστάθηκαν πέντε ομάδες εργασίας οι οποίες επωμίζονται το έργο της εισήγησης αλλαγών στη δομή και στον τρόπο λειτουργίας του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.
Οι ομάδες οι οποίες θα έχουν και την υποστήριξη και βοήθεια των τεχνοκρατών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα πρέπει να καταθέσουν συγκεκριμένες προτάσεις για αλλαγές στους εξής τομείς:
– Εισπράξεις. Θα έχουν ως στόχο τη βελτίωση των χρόνων και το ποσοστό είσπραξης βεβαιωμένων φόρων και την απλοποίηση της διαδικασίας και την αποτελεσματικότητα των «ποινών» ενώ η ομάδα θα εισηγηθεί και την επιβολή νέων φόρων.
– Μεγάλες επιχειρήσεις. Στόχος η απλοποίηση της διαδικασίας και η εντατικοποίηση των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.
– Μεγάλη περιουσία – Υψηλά εισοδήματα. Στόχος η πάταξη της εκτεταμένης φοροδιαφυγής.
– Παρακρατούμενοι φόροι. Η ομάδα θα επεξεργαστεί προτάσεις για προσαρμογές στο φορολογικό καθεστώς και απλοποίηση της διαδικασίας παρακράτησης.
– Εφαρμογή φορολογικών μεταρρυθμίσεων.
Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνισμός για την πρόσληψη συμβούλου που θα προτείνει λύσεις αποτελεσματικότερης μηχανοργάνωσης ώστε να καταστούν ευχερέστερες οι διασταυρώσεις στοιχείων.