Με συζήτηση-express, εφόσον κράτησε λιγότερο από 90λεπτά, στην σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες αποφασίστηκε ότι ξεκινούν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Αθήνας με τα τεχνικά κλιμάκια των «Θεσμών».
Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται αξιωματούχο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση για την Ελλάδα, ενώ οι υπουργοί φέρονται να ζήτησαν «να υπάρξει πρόοδος» από την ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με πηγές του Eurogroup τις οποίες επικαλείται ο δημοσιογράφος του Dow Jones Newswires και της The Wall Street Journal, Στέλιος Μπούρας, «η Γερμανία είναι έξαλλη με την Ελλάδα επειδή κατέθεσε νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική βοήθεια, χωρίς προηγούμενο νεύμα από τους δανειστές».
Κατά την συζήτηση του Eurogroup, αποφασίστηκε να ξεκινήσει η διαδικασία για εύρεση συμβιβασμού, που συμφωνήθηκε στην προηγούμενη συνεδρίαση της 20ης Φεβρουαρίου. Οι διαπραγματεύσεις με τα τεχνικά κλιμάκια των Θεσμών, δηλαδή της ΕΕ, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ, αναμένεται να ξεκινήσουν την Τετάρτη στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, έγινε συζήτηση σχετικά με τα χρηματοδοτικά κενά και φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση απόψεων και βούληση από τη μεριά τους για την κάλυψη τους.
Τέλος αναμένεται να υπάρξει ανακοίνωση από τον υπουργό οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη αργότερα το βράδυ, καθώς θα έχει συναντήσεις με άλλους παράγοντες στις Βρυξέλλες.
Μαξίμου: Θετικό το αποτέλεσμα του Eurogroup, λέει η κυβέρνηση
Πέντε λόγους, βρίσκει η κυβέρνηση για να είναι ικανοποιημένη από τη συνεδρίαση του Eurogroup:
1. Ξεκινάει η διαδικασία για την εφαρμογή της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, γεγονός που αποτελεί θετικό σήμα για να χαλαρώσει η στάση της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα.
2. Παρά την παραπληροφόρηση των τελευταίων ημερών, οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές πολιτικά από το Eurogroup.
3. Tην Τετάρτη ξεκινούν οι συζητήσεις των τεχνικών κλιμακίων Ελλάδας και θεσμών. Οι κοινές συζητήσεις με τους θεσμούς θα γίνονται αποκλειστικά στις Βρυξέλλες και όχι στην Αθήνα. Υπενθυμίζουμε ότι η τρόικα ως μηχανισμός αποτελεί οριστικό παρελθόν.
4. Διατυπώθηκε η βούληση των θεσμών για να λυθεί άμεσα το χρηματοδοτικό πρόβλημα.
5. Η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει τον εμπλουτισμό της λίστας των μεταρρυθμίσεων με επιπρόσθετες επεξεργασμένες προτάσεις