Την Τετάρτη, από Βρυξέλλες, η έναρξη των πρώτων ελέγχων
Η επανέναρξη των ελέγχων από την τρόικα, όπως επέλεξαν να χαρακτηρίσουν τους «θεσμούς» οι περισσότεροι υπουργοί της Ευρωζώνης, ξεχνώντας το νέο «λεξιλόγιο για την Ελλάδα», θα ξεκινήσει την Τετάρτη από τις Βρυξέλλες, ώστε να διαπιστωθεί η δημοσιονομική κατάσταση της Ελλάδας από τα τεχνικά κλιμάκια, των τριών θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) πριν μεταβούν στην Αθήνα για να αποκτήσουν πλήρη εικόνα για την οικονομική κατάσταση της χώρας μας.
Ούτε ώρα δεν πρέπει πλέον να πάει χαμένη, όπως φαίνεται από την βιάση των δανειστών μας να αναλάβει άμεσα δράση το κλιμάκιο των ελεγκτών -δηλ. της γνωστής τρόικας, το όνομα της οποίας εξορκίζει η νέα ελληνική κυβέρνηση.
Ο ίδιος άλλωστε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και οι περισσότεροι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, τόνισε πως η «Ελλάδα έχει σπαταλήσει ήδη χρόνο και δεν υπάρχει άλλος για χάσιμο».
Την προσεχή Τετάρτη ξεκινούν, από τις Βρυξέλλες, οι έλεγχοι και οι εκτιμήσεις της κατάστασης της ελληνικής Οικονομίας. Σε ύστερη φάση, οι ελεγκτές των τριών Θεσμών (ΕΚΤ, Κομισιόν, ΔΝΤ) θα μεταβούν στην Αθήνα για να εκτιμήσουν την πορεία υλοποίησης των συμφωνηθέντων ιδίοις όμμασι.
Οι συζητήσεις για την Ελλάδα στο χθεσινό Eurogroup κράτησαν λιγότερο από 30 λεπτά της ώρας, καθώς οι προτάσεις που είχε στείλει η ελληνική πλευρά, διά του υπουργού Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη, είχαν χαρακτηρισθεί ως «ανεπαρκείς» και οι εταίροι μας ζήτησαν από την Αθήνα να συνεχίσει να προσθέτει συγκεκριμένα μέτρα και συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις για να λυθεί το χρηματοδοτικό πρόβλημα της Ελλάδας.
Η ελάχιστη χρονική διάρκεια της συζήτησης για την Ελλάδα, από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, δεν οφείλεται στην ουσία αλλά απλώς και μόνο στους τύπους. Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρωζώνη έχουν συμφωνήσει στον έλεγχο από την τρόικα, όσο και στην ανάγκη ψήφισης από τη Βουλή των Ελλήνων μεταρρυθμίσεων αλλά και μέτρων που θα έχουν σαφές δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Κάτι που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ προσπαθεί να παρουσιάσει με άλλες λέξεις.
Η προσπάθεια της ελληνικής πλευράς να αποτρέψει επιτόπιους ελέγχους από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, καθώς και να συμφωνήσει δημοσίως σε νέα μέτρα, αναγκάζουν το Eurogroup να αναζητήσει νέους όρους για να περιγράψει την πραγματικότητα, προσπαθώντας να ικανοποιήσει την ελληνική πλευρά.