Κριτική για το νέο επενδυτικό νόμο

Έντονη κριτική στην Κυβέρνηση για το νέο επενδυτικό νόμο που δόθηκε στη δημοσιότητα μόλις την περασμένη εβδομάδα άσκησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων Νίκος Αγγελόπουλος σε σημερινή συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με αυτόν που είχε φέρει στο παρελθόν η Λούκα Κατσέλη.

 

Παρά την σχετική διαφοροποίηση στην αξιολόγηση των επενδυτικών προτάσεων που αναμένεται να προκύψει μέσα από τα διάφορα «κριτήρια αξιολόγησης», δεν διασφαλίζεται ο επιδιωκόμενος στόχος του προσανατολισμού των επενδύσεων κατά προτεραιότητα σε εξωστρεφείς τομείς που ταυτόχρονα αυξάνουν την απασχόληση.

 

Κατά συνέπεια, η προσπάθεια για περιφερειακή σύγκλιση θα αποφέρει λιγότερα από τα επιθυμητά αποτελέσματα, σημείωσε ο κ. Αγγελόπουλος. Παραμένοντας στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης στο μέτωπο του τουρισμού ο κ. Αγγελόπουλος τόνισε ότι η μείωση του ΦΠΑ προήλθε εξ’ανάγκης, μετά από δυο χρόνια κατάρρευσης του ελληνικού τουρισμού.

 

Ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ αναφέρθηκε ταυτόχρονα στο αίτημα για αυτόνομο Υπουργείο Τουρισμού, σημειώνοντας ότι δεν είναι βερμπαλιστική διαστροφή των επιχειρηματιών και επαγγελματιών του τουρισμού, αλλά μια στρατηγική και ουσιαστική επιλογή.

 

Στη συνέχεια έκανε ιδιαίτερη μνεία στην κρουαζιέρα, όπου υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στα όσα προτείνει η πολιτεία για το 2012 βέβαια, γιατί το 2011 έχει σχεδόν χαθεί. Ο Ν. Αγγελόπουλος αναφέρθηκε στον νέο επενδυτικό νόμο, επισημαίνοντας τη διαφωνία του ΣΕΤΕ με την οριζόντια αντιμετώπιση όλων των τομέων της οικονομίας, επισημαίνοντας παράλληλα τα προβλήματα της ρευστότητας και την καθυστέρηση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό.

 

Από την πλευρά του ο Α Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ Ανδρέας Ανδρεάδης αναφέρθηκε στην τουριστική κίνηση του 2010, το οποίο κλείνει σχεδόν με τις ίδιες αφίξεις του 2009 (μείωση 0,5%), αλλά με σημαντική μείωση (7%) στα έσοδα.

 

Το 2011, υπό προϋποθέσεις, εκτιμάται ότι μπορεί να σηματοδοτήσει την έναρξη της ανάκαμψης του ελληνικού τουρισμού υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι αναμένεται άνοδο αφίξεων και εσόδων). Αρνητικός πρωταγωνιστής για τη νέα χρονιά θα είναι ο εγχώριος τουρισμός, καθώς η πτώση σε σχέση με το 2010 θα φτάσει το 20%, όπως είπε ο κ. Ανδρεάδης, χωρίς ωστόσο αυτό το ποσοστό να επηρεάσει σημαντικά τα συνολικά τουριστικά μεγέθη που θα επιτύχει η Ελλάδα τη νέα τουριστική περίοδο.

 

Στην παρέμβαση του ο κ. Ανδρεάδης υπογράμμισε ότι για να επιτευχθεί η άνοδος της τουριστικής κίνησης χρήζουν τα εξής:

 

* Από την πλευρά της προσφοράς ζήτησε τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους, με τη μετάταξη διαφόρων ειδικοτήτων από τα βαρέα και ανθυγιεινά σε χαμηλότερες ασφαλιστικές κατηγορίες, ανάλογα με αυτά που ισχύουν στις υπόλοιπες ανταγωνίστριες χώρες.

 

*Από την πλευρά της ζήτησης, μαζί με την αύξηση των αεροπορικών συνδέσεων, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η στοχευμένη προβολή, κυρίως μέσω του διαδικτύου. Προς την κατεύθυνση αυτή, ο ΣΕΤΕ ετοιμάζει πρότασης συνεργασίας με το Υπουργείο Τουρισμού, ώστε να αποκτήσει η χώρα μας ένα σύγχρονο εργαλείο marketing παρόμοιο με αυτό των προηγμένων τουριστικά χωρών.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ