Στη γεωγραφική γειτονιά της και συγκεκριμένα στην ΕΕ των 27 κρατών-μελών φαίνεται ότι «αυτοπεριορίζεται» η Ελλάδα σε ό,τι αφορά στις εξαγωγές της. Επτά στους δέκα κυριότερους εξαγωγικούς προορισμούς των ελληνικών προϊόντων είναι κοινοτικές χώρες, στις οποίες κατευθύνεται κατά προσέγγιση το 65% των ελληνικών εξαγωγών.
Τα παραπάνω προκύπτουν από σημερινή ανάλυση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ), ο οποίος προειδοποιεί: «με την τρέχουσα κατάσταση, η Ελλάδα δεν μπορεί να στηρίζεται στην παγκόσμια ανάκαμψη για την ενίσχυση της οικονομίας της, αλλά μόνο στην ΕΕ των 27, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο της ανάκαμψης, καθώς οι προβλέψεις για την ανάπτυξη στην ΕΕ των 27 το 2011 ανέρχονται σε 1,5%».
Επικαλούμενος στοιχεία, που ανακοίνωσε πρόσφατα η Eurostat, ο ΣΕΒΕ υπογραμμίζει ότι, για ακόμη μία φορά, η Ελλάδα και η Κύπρος παρουσιάζουν τους χαμηλότερους βαθμούς εξωστρέφειας μεταξύ των 27 κρατών μελών της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, οι εξαγωγές π.χ., της Γερμανίας σε τρίτες, εκτός ΕΕ χώρες, εισφέρουν το 10% του ΑΕΠ της.
Παράλληλα, με εξαίρεση τις αγορές της Τουρκίας και τού Ηνωμένου Βασιλείου, η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών το 2010 ήταν μικρότερη της ανόδου των παγκόσμιων εισαγωγών των χωρών αυτών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ, όπου οι ελληνικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 8%, τη στιγμή που οι παγκόσμιες εισαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 23%.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, οι ελληνικές εξαγωγές πρέπει να αλλάξουν προσανατολισμό, στη βάση τριετούς σχεδίου δράσης που θα προτείνει νέες αγορές-στόχους για τα ελληνικά προϊόντα. Απώτερος στόχος πρέπει να είναι η επίτευξη της συμμετοχής των ελληνικών εξαγωγών στο 16% του ΑΕΠ μέχρι το 2014, έναντι 7% το 2010 και 6% το 2009.