Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων συνολικού ύψους 1,8 δισ. ευρώ, τόσο στο επίπεδο των δαπανών όσο και των εσόδων ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
Στόχος είναι να καλυφθούν οι σοβαρές αποκλίσεις που παρατηρούνται στο σκέλος των εσόδων τους πρώτους μήνες του έτους για να αποφευχθεί με αυτό τον τρόπο ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού. Παράλληλα ο κ. Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσια ενημέρωσης για τις αποφάσεις του χθεσινού Eurogroup ανήγγειλε και την ενεργοποίηση του μηχανισμού των τιτλοποιήσεων μελλοντικών εσόδων από τα διόδια προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος.
Τα νέα αυτά μέτρα θα συζητηθούν και με τους εκπροσώπους της τρόικας οι οποίοι επισκέπτονται τη χώρα μας τον Απρίλιο.
Παράλληλα αύριο συνεδριάζει η διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για να αποφασίσει τη σύσταση Ταμείου Αξιοποίησης των Ακινήτων, ενώ μέχρι τα μέσα Απριλίου θα ολοκληρωθεί το τριετές μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα σταθεροποίησης της οικονομίας.
Αύριο οι Σύμβουλοι των Αποκρατικοποιήσεων και ο σχεδιασμός
Τους πρώτους συμβούλους για την αξιοποίηση μέρους της δημόσιας περιουσίας αναμένεται να ορίσει αύριο κατά τη συνεδρίασή της η διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο ημερίδας για το μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής, έως το τέλος του δευτέρου τριμήνου θα έχει κλείσει το θέμα των συμβούλων για την συντριπτική πλειοψηφία του προγράμματος.
Η κυβέρνηση, επισήμανε, στοχεύει σε έσοδα 50 δισ. ευρώ από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι το 2015 με προοπτική τα 15 δισ. ευρώ από αυτά να έχουν αντληθεί έως το 2012. Απέφυγε πάντως να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για την άντληση των εσόδων, σημειώνοντας ωστόσο ότι με μια πρώτη εκτίμηση η ακίνητη περιουσία των μη εισηγμένων ΔΕΚΟ ανέρχεται σε πάνω από 8 δισ. ευρώ.
Όπως διευκρίνισε, ο έως τώρα σχεδιασμός δεν περιλαμβάνει αριθμό ακινήτων, αλλά τον τρόπο προσέγγισης για την αξιοποίησή τους. Το συγκεκριμένο πλαίσιο περιλαμβάνει την καταγραφή των ακινήτων, το πώς η αξία τους θα αυξηθεί ταχύτερα χρονικά (π.χ. δημιουργία ταμείου, στο οποίο θα συνεισφέρονται ακίνητα).
Οσον αφορά στο ενδεχόμενο πώλησης περαιτέρω ποσοστού στον ΟΤΕ στην Deutsche Telekom ο κ. Παπακωνσταντίνου παραδέχθηκε ότι έχει συνεχείς επαφές με εκπροσώπους της γερμανικής εταιρείας, αλλά, όπως ανέφερε «δεν υπάρχει κάτι».
Αναφορικά με τις τράπεζες, επανέλαβε τη βούληση για έναν «κρατικό πυλώνα», ενώ όπως είπε, παραμένει και η αναφορά στο μνημόνιο για «εξέταση της συμμετοχής του Δημοσίου» (π.χ. αναδιάρθρωση ΑΤΕ).
Αισιοδοξία εν όψει της Συνόδου Κορυφής
Εμφανίστηκε επίσης αισιόδοξος εν όψει της Συνόδου Κορυφής στις 24 και 25 Μαρτίου όσον αφορά την έγκριση του «συνολικού πακέτου» λύσης, και τόνισε ότι θεωρούνται δεδομένα η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ και η μείωση του επιτοκίου.
«Οι θετικές αυτές εξελίξεις», συμπλήρωσε, «δεν υποκαθιστούν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την προσπάθεια της χώρας στο πλαίσιο του μνημονίου» για τη δημοσιονομική προσαρμογή.