Η επιτάχυνση των διαδικασιών ενεργοποίησης των επιχειρησιακών προγραμμάτων της περιόδου 2014 – 2020 έχει ξεκινήσει, διασφαλίζοντας λειτουργικά και οργανωτικά την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, ώστε να ικανοποιηθούν οι βασικές αναπτυξιακές προτεραιότητες της κυβέρνησης, σημειώνει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας.
Όπως υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, το υπουργείο εργάζεται εντατικά ώστε να αποτρέψει την επιβάρυνση των εθνικών πόρων από αστοχίες του παρελθόντος, βελτιώνοντας διαδικασίες, ενισχύοντας τη διαφάνεια και ισχυροποιώντας τους βασικούς τελικούς δικαιούχους μέσω μιας ουσιαστικής διαδικασίας εξυγίανσης των προγραμμάτων.
Το υπουργείο χαρακτηρίζει ότι οι πληροφορίες περί «παγώματος» της πρόσβασης στα 25 δισ. ευρώ του ΕΣΠΑ που κυκλοφόρησαν μέσω δημοσιευμάτων το Σαββατοκύριακο είναι ανυπόστατες και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
«Δεν έχει υπάρξει καμία “άτυπη” ενημέρωση των ελληνικών αρχών από τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες ούτε συζητήθηκαν θέματα τεχνικών δυσκολιών για τις διαχειριστικές αρχές, όπως ανακριβώς αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα κυριακάτικης εφημερίδας. Η Γενική Γραμματεία ΕΣΠΑ συνομιλεί τακτικότατα με τις αρμόδιες κοινοτικές υπηρεσίες, οι οποίες με τη σειρά τους εξέφρασαν την έκπληξή τους γι’ αυτές τις δημοσιογραφικές πληροφορίες» αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.
Σύμφωνα με το υπουργείο, ενδεικτικό της αστοχίας του δημοσιεύματος είναι το γεγονός πως στις 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η ετήσια συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με τα επιχειρησιακά προγράμματα του ΕΣΠΑ και συζητήθηκαν διεξοδικά τόσο τα θέματα που αφορούν στην ομαλή ολοκλήρωση των προγραμμάτων της περιόδου 2007-2013 όσο και στις διαδικασίες έγκαιρης ενεργοποίησης του νέου ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Η συνεργασία με τους εκπροσώπους της Ε.Ε., στο πλαίσιο της ετήσιας συνάντησης, ήταν παραγωγικότατη και σε άριστο κλίμα και βεβαίως από καμία πλευρά δεν τέθηκαν ζητήματα «παγώματος» ή αναστολής πληρωμών του ΕΣΠΑ, συμπληρώνει η ανακοίνωση.
«Τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα επιχειρούν να αναμοχλεύσουν περιπτώσεις προγραμματικών και οργανωτικών αστοχιών προηγούμενων περιόδων που σε καμία περίπτωση δεν συνδέονται με τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων της επόμενης περιόδου και να τα αναπαραγάγουν παραπλανώντας την κοινή γνώμη και το επενδυτικό κοινό», όπως εκτιμά το υπουργείο.