Η μείωση των ελλειμμάτων δεν μπορεί να γίνει μέσα σε ένα χρόνο όπως υποστηρίζεται από την ΝΔ διότι θα οδηγήσει σε ύφεση της τάξης του 10%, ανέφερε ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, μιλώντας στην Ημερίδα του υπουργείου Οικονομικών με θέμα «Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής: Δημοσιονομική Εξυγίανση και Ανάπτυξη, Διαρθρωτικές αλλαγές και ανταγωνιστικότητα».
Βρισκόμαστε σε ένα χρονικό σημείο που πρέπει υποχρεωτικά να πάρουμε πρωτοβουλίες για την μείωση τους χρέους, αλλά με τον σχεδιασμό που ακολουθείται, δηλαδή μέχρι το 2015, έτσι ώστε να υπάρχει η άνεση και τα ελλείμματα να μειωθούν και να υπάρξουν αναπτυξιακοί ρυθμοί, είπε ο κ.Σαχινίδης.
Εάν προχωρήσουμε σε αναδιάρθρωση χρέους, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι, αντί λυθούν προβλήματα θα δημιουργηθούν και νέα είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.
Αναφερόμενος στον ρόλο του τραπεζικού συστήματος, όσον αφορά την τροφοδότηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, ο κ.Σαχινίδης είπε ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει εάν δεν επιλυθεί το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας που θα δώσει τη δυνατότητα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αντλήσουν ρευστότητα από τις διεθνείς αγορές που θα διοχετεύσουν στην πραγματική οικονομία.
Μιλώντας στην Ημερίδα ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας είπε μεταξύ άλλων ότι σε ορισμένους τομείς κρίσιμους για την ανάπτυξη, οι αλλαγές πρέπει να είναι αποφασιστικές και να μην σταματούν από το φόβο του πολιτικού κόστους. «Αν κατεστημένα συνδικαλιστικά και λοιπά συμφέροντα εμποδίζουν τις μεταρρυθμίσεις, υπάρχει λύση: Η δημιουργία ιδιωτικών, ανταγωνιστικών δομών. Για παράδειγμα, η λειτουργία της προβλήτας του λιμανιού του Πειραιά από την COSCO αύξησε ήδη σημαντικά τη συνολική αποδοτικότητα του λιμανιού προς όφελος της εθνικής οικονομίας», πρόσθεσε ο κ.Στουρνάρας.
Ο δημόσιος τομέας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία μετάβασης στο νέο αναπτυξιακό πρότυπο. Οι μεταρρυθμίσεις στο σύστημα Υγείας, στην Παιδεία, στη Δικαιοσύνη, στις Μεταφορές, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, οι ιδιωτικοποιήσεις, δεν αποβλέπουν μόνο στην εξοικονόμηση πόρων αλλά και στην ενίσχυση της αναπτυξιακής διαδικασίας, επισήμανε ο κ. Στουρνάρας.
Ο γενικός διευθυντής Στρατηγικής και Διακυβέρνησης της Εθνικής Τράπεζας και οικονομικός αναλυτής του Ομίλου Παύλος Μυλωνάς, ανέφερε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο να ξεφύγουμε από την στόχους που έχουν τεθεί ούτε για μια χρονιά, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα (μειώσεις μισθών, αύξηση φορολογίας) ήταν εύκολο να υλοποιηθούν σε σύγκριση με τα μέτρα που έπονται. Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν το 2011 θα πρέπει να είναι πολύ πιο γενναία και δύσκολα, διότι είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα. Επισήμανε επίσης ότι αναδιάρθρωση χρέους της χώρας μας σε καμιά περίπτωση δεν λύνει το πρόβλημα.
Ο οικονομικός αναλυτής της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελης ανέφερε ότι αγορές (όσον αφορά τα υψηλά ασφάλιστρα κινδύνου) υπεραντιδρούν και ψάχνουν να βρουν ρίσκα εκεί που δεν υπάρχουν. Έχουμε ακόμη μαραθώνιο μπροστά μας προκειμένου να χτίσουμε την αξιοπιστία μας, πρόσθεσε.