Οι εταίροι – δανειστές απαιτούν από την Ελλάδα μια πλήρως κοστολογημένη και χρονικά προσδιορισμένη λίστα, προκειμένου να χαλαρώσουν την… κάνουλα της χρηματοδότησης
Σε μια άνευ προηγουμένου «διαβολοβδομάδα» εισέρχεται από Δευτέρα η κυβέρνηση, αφού εντός δέκα ημερών θα πρέπει να μεταφέρει στο «χαρτί» και μάλιστα υπό μορφή υλοποιήσιμων πολιτικών – μέτρων όλα όσα συμφωνήθηκαν μεταξύ αυτής και των εταίρων – δανειστών της χώρας στο Eurogroup της 2οής Φεβρουαρίου και στην προχθεσινή οκταμερή σύγκληση, στις Βρυξέλλες.
Ο πραγματικός ωστόσο πονοκέφαλος είναι ο συνδυασμός όλων αυτών των νέων μέτρων με τις προεκλογικές εξαγγελίες και δεσμεύσεις της, που θα πρέπει να επιχειρήσει, ώστε να μην απογοητεύσει τους ψηφοφόρους της αλλά και όλους όσοι στην πορεία την εμπιστεύτηκαν.
Λίγες ώρες πριν το κρίσιμο τετ α τετ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας και οι εκπρόσωποι των θεσμών της Ένωσης έχουν καταστήσει σαφές ότι μόνον απόλυτα κοστολογημένες μεταρρυθμίσεις είναι δυνατόν να γίνουν αποδεκτές και μάλιστα σε απόλυτη αντιστοίχιση με αυτές της 5ης αξιολόγησης. Όπερ σημαίνει πως το ελληνικό οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να θέσει τις δικές του μεταρρυθμιστικές «νότες» κατά τρόπον που αυτές θα παράξουν ισοδύναμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα με αυτές τις μεταρρυθμίσεις που αρνείται να εφαρμόσει.
Είναι απόλυτα κατανοητό πως η εμμονή σε «κόκκινες γραμμές» έχει το κόστος της. Την στιγμή μάλιστα που τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα, αφού την Τετάρτη, πιθανότατα, θα υπάρξει συνάντηση των τεχνικών κλιμακίων των δανειστών (Brussels Group) και θα ακολουθήσει, την Πέμπτη, η συνεδρίαση του EuroWorking Group, οι συνεργάτες του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα έχουν πλέον επιδοθεί σε ένα «αγώνα ταχύτητας», προκειμένου να ετοιμάσουν την «μαγική» λίστα με την οποία θα ανοίξει εκ νέου η «κάνουλα» της χρηματοδότησης.
Η ίδια η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται πως η επανάληψη του ότι το «μέιλ Χαρδούβελη» απεμπολήθη «στο πυρ το εξώτερον» εξυπηρετεί βασικά λόγους επικοινωνιακούς και περιορίζεται σε… εσωτερική χρήση, όμως ταυτόχρονα αναγνωρίζει πως θα πρέπει να υπερβεί έναν επιπλέον «σκόπελο» -αυτόν της γενικολογίας και της αοριστολογίας.
Το επόμενο που θα πρέπει να αξιολογήσει είναι ότι οι από την ελληνική κυβέρνηση προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να έχουν άμεσο και όχι μακροπρόθεσμο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Προς τούτο, στην χθεσινή σύσκεψη υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, στην οποία έλαβαν μέρος ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, τονίστηκε πως προέχει η εξειδίκευση των προτεινόμενων λύσεων σχετικά με τις αποκρατικοποιήσεις, τα Εργασιακά, το Ασφαλιστικό και γενικά την εύρυθμη λειτουργία της Αγοράς.
«Τα υφεσιακά μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης τελείωσαν. Τα δικά μας μέτρα θα έχουν θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Στόχος είναι αυτά να φέρουν πρωτογενές πλεόνασμα γύρω στο 1-1,5%», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την Παρασκευή, στην συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής.
Βεβαίως ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι τον λογαριασμό δεν θα πρέπει να πληρώνουν συνεχώς (και αποκλειστικά) οι «συνήθεις ύποπτοι, αλλά κυρίως οι «έχοντες και κατέχοντες». Συγκεκριμενοποίησε μάλιστα το υπολογιζόμενο ποσό που θα προκύψει από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, κατά το 2015, υποστηρίζοντάς το στα 800 εκατ. ευρώ.