Η Ρωσία προετοιμάζεται για την επανέναρξη των ελληνικών εισαγωγών τροφίμων
Και πριν καλά – καλά γίνει ο απολογισμός της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ η βαθιά οικονομική ανάσα για την Ελλάδα φαίνεται πως έρχεται βορειοανατολικά καθώς οι Ρώσοι είναι έτοιμοι να δεχθούν τα ελληνικά προϊόντα.
Αυτό επιβεβαίωσε η Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Κτηνιατρικής και Φυτοϋγειονομικής Εποπτείας η οποία σε ανακοίνωση της υπογράμμισε ότι επιθεωρητές της θα ξεκινήσουν σε συνεννόηση με τις ελληνικές Αρχές, στις 6 Απριλίου, ελέγχους μονάδων μεταποίησης κτηνοτροφικών προϊόντων, ώστε να μην υπάρξει καθυστέρηση στην επανέναρξη των εξαγωγών τους στη Ρωσία μετά την άρση των ρωσικών αντίμετρων στις κυρώσεις της ΕΕ ως προς σειρά ευρωπαϊκών χωρών, όταν αυτή αποφασιστεί.
Τις σχετικές δηλώσεις έκανε στα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων ο βοηθός του επικεφαλής της Υπηρεσίας, Αλεξέι Αλεξέενκο, ο οποίος είχε πρόσφατα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και είχε συνομιλίες με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Παναγιώτη Σγουρίδη.
«Θα διεξαχθεί έλεγχος σε επιχειρήσεις, οι οποίες δεν είχαν προηγουμένως ελεγχθεί, ως προς τη συμμόρφωση τους με τη νομοθεσία της Ρωσίας και της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης. Όσον αφορά εκείνους που ελέγχθηκαν στο παρελθόν, θα δούμε τα αποτελέσματα, τα οποία θα μας δείξουν το κατά πόσο μπορούμε να εμπιστευτούμε τις διαβεβαιώσεις των κρατικών κτηνιατρικών υπηρεσιών» δήλωσε ο Αλ. Αλεξέενκο.
«Θα ξεκινήσουμε τους ελέγχους από την Ελλάδα. Η Κύπρος είναι δίπλα, οπότε οι ειδικοί μας, μετά την Ελλάδα, μπορούν να ταξιδέψουν στην Κύπρο» προσέθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος.
Κομβικής σημασίας η συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν
Υπενθυμίζεται ότι για τις 8 Απριλίου έχει προγραμματιστεί η συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, στο Κρεμλίνο, ενώ την περασμένη εβδομάδα το ρωσικό υπουργείο Αγροτικής Οικονομίας ανακοίνωσε ότι μελετά πιθανές εκδοχές ώστε να επιτραπεί η εισαγωγή στη Ρωσία ορισμένων αγροτικών προϊόντων από σειρά χωρών, πρωτίστως από την Ελλάδα, την Ουγγαρία και την Κύπρο.
Σίγουρα η συνάντηση των δύο ηγετών είναι κομβικής σημασίας για την ελληνική οικονομία.