Την προσοχή της στις καταθέσεις εστιάζει η Eurobank η οποία προειδοποιεί πώς η φυγή απειλεί με εκτροχιασμό το ΑΕΠ της χώρας.
Στην έκθεσή της για την οικονομία, η τράπεζα κάνει λόγο για αρνητική διαταραχή που αυξάνει τους περιορισμούς ρευστότητας και μπορεί να επηρεάσει την πραγματική οικονομική δραστηριότητα, όπως π.χ. το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την Eurobank, το σύνολο των καταθέσεων και ρέπος (υπόλοιπα) των μη νομισματικών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων (ΝΧΙ) στα εγχώρια ΝΧΙ εκτός της Τραπέζης της Ελλάδος διαμορφώθηκε στα 185,25 δισ. ευρώ για το μήνα Φεβρουάριο. Η μεταβολή σε σχέση με τον Ιανουάριο και τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους ήταν της τάξης των -9,41 και -23,98 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Οι εκροές στο σύνολο των καταθέσεων και ρέπος (υπόλοιπα) των μη ΝΧΙ στα εγχώρια ΝΧΙ εκτός της Τραπέζης της Ελλάδος συνεχίστηκαν για 7ο συνεχή μήνα. Από τον Ιούλιο 2014 (μέγιστη τιμή για το διάστημα Σεπτεμβρίου 2013 – Φεβρουαρίου 2015, 215,19 δισ. ευρώ) μέχρι και τον Φεβρουάριο 2015 έχει καταγραφεί συνολική μείωση της τάξης των -29,93 δισ. ευρώ (-13,91%). Επιπρόσθετα, το 93,82% της προαναφερθείσας μεταβολής δημιουργήθηκε τους τρείς τελευταίους μήνες. Πιο συγκεκριμένα, η μηνιαία εκροή στις καταθέσεις για τους μήνες Δεκέμβριο, Ιανουάριο και Φεβρουάριο ήταν του μεγέθους των -5,45, -13,23 και -9,41 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Η Eurobank παρατηρεί πως παρόμοιας έκτασης εκροή καταθέσεων με αυτήν που καταγράφηκε τους τρείς τελευταίους μήνες είχε σημειωθεί και την περίοδο Απριλίου 2012 – Ιουνίου 2012. Τότε, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις είχαν πραγματοποιήσει αναλήψεις της τάξης των -12,87 δισ. ευρώ. Για το διάστημα Νοεμβρίου 2014 – Φεβρουαρίου 2015 το αντίστοιχο μέγεθος ήταν της τάξης των -15,94 δισ. ευρώ.
Επιπλέον, ενώ το Δεκέμβριο τη μεγαλύτερη ποσοστιαία συμμετοχή στην εκροή καταθέσεων την είχαν οι ιδιωτικές επιχειρήσεις (40,24% έναντι 33,42% των νοικοκυριών), τον Ιανουάριο και το Φεβρουάριο τη μερίδα του λέοντος την είχαν τα νοικοκυριά (66,33% και 56,83%). Τέλος, η κατηγορία των μη κάτοικων ευρωζώνης είχε την 3η μεγαλύτερη συμμετοχή στην εκροή καταθέσεων με αναλήψεις της τάξης των -0,75, -0,59 και -1,52 δις ευρώ ή 13,77%, 4,46% και 16,16% ως ποσοστά επί του συνόλου των εκροών.
Τέτοιες ξαφνικές και απότομες εκροές καταθέσεων δεν δύναται να ερμηνευτούν από την παρούσα πορεία μεταβλητών όπως οι προτιμήσεις των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, η κερδοφορία των επιχειρήσεων, το ύψος του εισοδήματος, το επίπεδο των πραγματικών επιτοκίων και οι αποδόσεις πιστωτικών τίτλων οικονομιών της αλλοδαπής.
Η συγκεκριμένη εκροή καταθέσεων αντικατοπτρίζει σε μεγάλο βαθμό μια απότομη αλλαγή στις προσδοκίες των καταθετών ως προς το μελλοντικό κόστος ευκαιρίας που αναμένουν να επωμιστούν από τη διατήρηση ενός μέρους του πλούτου τους υπό τη μορφή καταθέσεων σε εγχώρια ΝΧΙ. Όσο συνεχίζουν να υπάρχουν οι παρούσες προσδοκίες το προαναφερθέν φαινόμενο είναι πιθανό να διατηρηθεί για ένα χρονικό διάστημα, ωστόσο η ένταση του θα είναι μικρότερη. Αυτή είναι μια σημαντική αρνητική διαταραχή η οποία αυξάνει τους περιορισμούς ρευστότητας και μπορεί να επηρεάσει την πραγματική οικονομική δραστηριότητα (π.χ. ΑΕΠ 1ου τριμήνου 2015) στην οικονομία μας, καταλήγει η τράπεζα.