Αισιοδοξία και για τον Απρίλιο εξαιτίας των 100 δόσεων
Δημόσια έσοδα ύψους 11,9 δισ. ευρώ σημειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο του 2015, σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους -κάτι που αναμφίβολα καταγράφεται με θετικό πρόσημο στις «επιδόσεις» του Υπουργείου Οικονομικών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τον Μάρτιο τα έσοδα ξεπέρασαν κατά τουλάχιστον 900 εκατ. ευρώ τον στόχο -κάτι που, εφόσον επιβεβαιωθεί από τα τελικά στοιχεία που αναμένεται να ανακοινωθούν μετά το Πάσχα, σημαίνει ότι η υστέρηση ύψους ενός δισ. ευρώ, που παρατηρήθηκε κατά το πρώτο δίμηνο στο σκέλος των εσόδων, ουσιαστικά έχει καλυφθεί.
Τρεις οι βασικές αιτίες που οδήγησαν στην τόνωση των εσόδων
Η έκτακτη ρύθμιση «εξπρές», η οποία απέφερε τουλάχιστον 147 εκατ. ευρώ (σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΟΙΚ), ήταν ένας από τους λόγους υπέρβασης του στόχου.
Ο δεύτερος λόγος ήταν η καταβολή ποσού άνω των 150 εκατ. ευρώ στο κονδύλι όπου εγγράφονται τα έσοδα από αποκρατικοποιήσεις. Το ποσό ήταν προϋπολογισμένο να εισπραχθεί μέσα στο πρώτο δίμηνο, ωστόσο, εμφανίζεται στα έσοδα του Μαρτίου με αποτέλεσμα να κλείνει η «τρύπα».
Ο τρίτος παράγοντας που βοήθησε στην υπέρβαση του στόχου, είναι, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο τον Μάρτιο έφτασαν εισπράξεις περίπου 850 εκατ. ευρώ ενώ αναμένονταν ποσά της τάξεως των 480 εκατ. ευρώ.
Τέλος, με μικρότερα ποσά συνέβαλαν ο ΕΝΦΙΑ (υπήρξαν εισπράξεις και τον Μάρτιο παρά τη λήξη της προθεσμίας κυρίως από επιχειρήσεις) αλλά και τα έσοδα από τους φόρους στα πετρελαιοειδή καθώς η παρατεταμένη κακοκαιρία οδήγησε σε σημαντικές καταναλώσεις πετρελαίου θέρμανσης και τον Μάρτιο.
Με αυτά τα δεδομένα, τα έσοδα τον Μάρτιο φαίνεται ότι έχουν διαμορφωθεί πάνω από τα τέσσερα δισ. ευρώ, έναντι στόχου 3,2 δισ. ευρώ. Πάντως, στα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού (κυρίως τα φορολογικά έσοδα) εξακολουθεί να υπάρχει υστέρηση.
Ωστόσο, στο Υπουργείο Οικονομικών επικρατεί αισιοδοξία ότι, τον Απρίλιο, το «άνοιγμα» θα κλείσει ακόμη περισσότερο, λόγω της ενεργοποίησης της ρύθμισης των 100 δόσεων και κυρίως της διαδικασίας της «προκαταβολής φόρου» η οποία θα δώσει και πάλι κίνητρα στους φορολογούμενους να πληρώσουν μέρος ή το σύνολο των οφειλών τους, κερδίζοντας από τη διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων.