Ταμειακή επάρκεια μέχρι τον Μάιο, διαβεβαιώνει η κυβέρνηση – Αναπτερώνει τις ελπίδες το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Μόσχα
Κυριολεκτικά εβδομάδα των… Παθών μέλλει να αποδειχθεί για την κυβέρνηση η ερχόμενη, καθώς, την στιγμή που ο υπουργός Οικονομικών συναντάται σήμερα, στην Ουάσινγκτον, με την «σιδηρά» κυρία του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, την Τετάρτη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στην Μόσχα και, την ίδια μέρα, ξεκινά η διήμερη συνεδρίαση του Euro Working group στις Βρυξέλλες και η συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΕΚΤ.
Η συνάντηση Λαγκάρντ – Βαρουφάκη κρίνεται από την κυβέρνηση ιδιαιτέρα σημαντική, διότι το πρόγραμμα του ΔΝΤ για την Ελλάδα λήγει την άνοιξη του 2016 και ήδη το Ταμείο, βάσει αυτού, θα έπρεπε να είχε δώσει στη χώρα εντός του 2014 σημαντικά ποσά τα οποία δεν δόθηκαν επειδή δεν έκλεισε η 5η αξιολόγηση.
«Κανείς δεν θέλει να προκαλέσει δυστύχημα»
Ο υπουργός Επικρατείας και στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παππάς, εκφράζει τη βεβαιότητά του ότι η ΕΚΤ «θα αποκαταστήσει εγκαίρως την κανονικότητα στη χρηματοδότηση», διότι, όπως λέει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Real News, «κανείς δεν θέλει να προκαλέσει δυστύχημα».
Παράλληλα, κυβερνητικές πηγές δηλώνουν ότι δεν υπάρχουν «πέντε, έξι ή επτά μέτρα φωτιά στο τραπέζι», αλλά «διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη» και «κόκκινες γραμμές, τις οποίες κατά κόρον έχει επαναλάβει ο πρωθυπουργός (ασφαλιστικό, εργασιακά, ιδιωτικοποιήσεις) και μια ενιαία ομάδα διαπραγμάτευσης».
Διπλά αμετακίνητος ο Πανούσης
Οι ίδιες πηγές διαψεύδουν ότι ο υπουργός Εσωτερικών με αρμοδιότητα την Προστασία του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, υπέβαλε την παραίτησή του στον πρωθυπουργό, το βράδυ της Τετάρτης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Πανούσης, με σημερινή του συνέντευξη στην Καθημερινή, επαναλαμβάνει τις αντιρρήσεις του με τον τρόπο αντιμετώπισης των καταλήψεων ανά την επικράτεια, λέγοντας ότι «οι καταλήψεις οι οποίες δεν έχουν συμβολικό χαρακτήρα, άρα μικρή διάρκεια και κυρίως όταν δεν έχουν σαφές αίτημα, συνιστούν μια παθογένεια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας».
Διαψεύδουν συνομιλία με Σουλτς
Τέλος, εν όψει και της επίσκεψης στη Μόσχα, σημειώνουν ότι ο πρωθυπουργός, «δεν συνομίλησε τις τελευταίες ημέρες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς», με τον τελευταίο να εκφράζει εμμέσως πλην σαφώς τη διαφωνία του για το ταξίδι στη Μόσχα και τη συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν.
Κανένα πρόβλημα ρευστότητας μέχρι τον Μάιο
Η κυβέρνηση επισημαίνει πως δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ρευστότητας και -κατά συνέπεια- κανένα ενδεχόμενο να μην πληρωθούν οι υποχρεώσεις του Δημοσίου μέχρι τον μήνα Μάιο, παρά το ότι από τον Αύγουστο του 2014 δεν έχουν εισρεύσει σχεδόν καθόλου χρήματα στα ταμεία του κράτους.
Στο Μαξίμου δείχνουν να ποντάρουν στη νέα 26σέλιδη λίστα του Υπουργείου Οικονομικών, για την οποία εκφράστηκαν θετικά στο γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και οι δανειστές.
Στα θετικά σημεία του μήνα που πέρασε είναι η πολύ καλή πορεία των εσόδων τον Μάρτιο καταγράφοντας αύξηση 13,3% σε σχέση με τον αρχικό στόχο, με την ρύθμιση εξπρές να φέρνει στα ταμεία του κράτους 147 εκατ. ευρώ [βλ. σχετικά: Υπεράνω στόχων τα έσοδα του Μαρτίου].
Η ελληνική πλευρά εξακολουθεί να επιμένει ότι δεν πρόκειται να λάβει κανένα υφεσιακό μέτρο, ενώ υποστηρίζει ότι ο στόχος του πρωτογενούς πλεονάσματος θα κυμαίνεται από το 1,2% έως 1,5%.
Οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να πιέζουν για λεπτομερή εξειδίκευση, όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη, αλλά και για μέτρα που θα φέρουν άμεσα έσοδα, όπως η κατάργηση των εκπτώσεων και των απαλλαγών από τον ΦΠΑ στα νησιά, αλλά και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ.