Την εκτίμηση ότι προς το τέλος του 2011 θα υπάρξει μια αντιστροφή της καθοδικής πορείας της οικονομίας, μια σταθεροποίηση της, και το 2012 θα επιστρέψει η χώρα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, έστω και μικρούς, και θα μπορέσει να βγει στις αγορές με πιο λογικούς όρους, εξέφρασε η υπουργός Εργασίας και κοινωνικής Ασφάλισης Λούκα Κατσέλη, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο δημαρχείο Θεσσαλονίκης, μετά τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη και τη σύσκεψη με τη συμμετοχή δημάρχων κι εκπροσώπων φορέων του νομού.
Παρατήρησε, ωστόσο, ότι πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί στις εκτιμήσεις για τις εξελίξεις στην οικονομία διότι εξαρτώνται από πολλούς παράγοντες και κυρίως από τις αποφάσεις της Ευρωζώνης.
Σε ότι αφορά την ανεργία είπε ότι είναι δύσκολο να κάνει πρόβλεψη, σημείωσε ότι υπάρχει μεγάλη πίεση από επιχειρήσεις που κλείνουν και μέχρι το τέλος του 2011 μπορεί να αυξηθεί κατά 1, 2 ή και 3 ποσοστιαίες μονάδες. Το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να ανασχέσει αυτή την πορεία με τα προγράμματα του ΟΑΕΔ και αν δεν υπήρχαν αυτά, η ανεργία σήμερα θα ήταν 3-4 μονάδες παραπάνω, στο 17% ή στο 18%.
Σχετικά με την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων τόνισε ότι «είναι τρελό να υπάρχουν αυτή τη στιγμή περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου που μένουν αναξιοποίητα». Η Τρόικα δεν βάζει κανέναν περιορισμό και με την ελληνική κυβέρνηση υπάρχει συμφωνία σε έναν «πολύ δύσκολο και φιλόδοξο στόχο» των 50 δισ ευρώ.
Ως προς τις ΔΕΚΟ δήλωσε πως «η θέση μας ήταν και είναι ότι επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα, δίκτυα και υποδομές επιχειρήσεων στρατηγικού χαρακτήρα, παραμένουν στον έλεγχο του δημοσίου. Υπάρχουν περιθώρια μετοχοποιήσεων τα οποία μπορούν να συζητηθούν».
Στη σύσκεψη με τους δημάρχους και εκπροσώπους φορέων η υπουργός Εργασίας παρουσίασε τα δύο προγράμματα ύψους 52.000.000 ευρώ που θα εφαρμοστούν στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το ένα ύψους 30.000.000 ευρώ προβλέπει την απορρόφηση 9.500 ανέργων (οι 5.500 στο νομό Θεσσαλονίκης) σε μικρά έργα κοινωνικής εργασίας μέχρι 5 μήνες, με επιδότηση του ημερομισθίου των 625 ευρώ και των ασφαλιστικών εισφορών. Το δεύτερο είναι ύψους 22.000.000 ευρώ και αφορά στην προετοιμασία του ανθρώπινου δυναμικού που θα αναλάβει επενδυτικές δράσεις και υπεγράφη σχετικό πρωτόκολλο συνεργασίας ανάμεσα στο υπουργείο και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Τις προσλήψεις των ανέργων θα τις κάνει ένας ενδιάμεσος φορέας, που δεν μπορεί να είναι Δήμος και δεν υπόκειται σε διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Η εφαρμογή του πρώτου προγράμματος θα αρχίσει σε λίγες εβδομάδες και του δευτέρου τον Σεπτέμβριο.
Οι δήμαρχοι και εκπρόσωποι των φορέων έθεσαν το οξυμμένο πρόβλημα της ανεργίας και της αποβιομηχάνισης στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία και η υπουργός είπε ότι τις νέες θέσεις εργασίας τις φέρνει η ανάπτυξη που είναι ο στόχος της κυβέρνησης.