Η ώρα της αλήθειας πλησιάζει για την Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα, και ιδίως στις 9 του μηνός, όταν η Αθήνα θα πρέπει να επιστρέψει 450 εκ ευρώ στο ΔΝΤ. Η προσοχή των αναλυτών βεβαίως πέφτει στην αποψινή αιφνίδια συνάντηση του έλληνα υπουργού Οικονομικών με την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που συμπίπτει με το καθολικό Πάσχα, όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας Österreich, ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν, κάλεσε τη χώρα να επιδείξει περισσότερη συναίνεση, αλλά το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών και τα ανώτατα στελέχη των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών θεσμών. «Δεν θα πρέπει εμείς οι Ευρωπαίοι να αφήσουμε να μας διαιρέσουν οι αγορές, που πολλές φορές είναι εναντίον μας και διεθνώς εξαιρετικά δικτυωμένες. Θα πρέπει να είμαστε πιο ευέλικτοι και καμιά φορά να επιτρέπουμε σε χώρες να παραβιάζουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ, όταν μας διαβεβαιώνουν με αξιοπιστία ότι χρειάζονται τα χρήματα για επενδύσεις στο μέλλον, χωρίς να ζητάμε την άδεια των αγορών», τόνισε ο αυστριακός καγκελάριος.
Παράλληλα, σημείωσε ότι η κυβέρνηση Τσίπρα υποβάθμισε τα προβλήματα. «Η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται ακόμη σε φάση μαθητείας, έδωσε υπερβολικές υποσχέσεις και ίσως να πίστεψε η ίδια ότι θα μπορούσε να τις εκπληρώσει» δήλωσε στην αυστριακή εφημερίδα. Για τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε ότι δεν βρίσκει νόημα στις προσπάθειες που κάνει να αποδείξει ότι είναι επαγγελματίας, ενώ η ελληνική κυβέρνηση αρχάρια. «Δεν λύνονται έτσι τα προβλήματα της Ευρώπης και των ανθρώπων στην Ελλάδα».
Τέλος πυρά κατά της σημερινής γενιάς πολιτικών αλλά και των γερμανικών ΜΜΕ εκτοξεύει ο αυστριακός συγγραφέας και δοκιμιογράφος Ρόμπερτ Μενάσε. «Η Γερμανία δεν θα έπρεπε ξανά να εγείρει αξιώσεις να γίνει ηγεμονική δύναμη στην Ευρώπη», τόνισε σε συνέντευξη στην κυριακάτικη Tagesspiegel κατηγορώντας τόσο η γερμανίδα καγκελάριο όσο και το γάλλο πρόεδρο ότι έχουν απομακρυνθεί από το ευρωπαϊκό πνεύμα των προκατόχων τους, Κολ και Μιτεράν. Επικριτικός εμφανίστηκε και ως προς την επιλογή των λέξεων των γερμανικών μέσων, όταν γράφουν για την ελληνική κρίση.
Προσοχή στην προσέγγιση με Ρωσία
Την ίδια ώρα η επικεφαλής της ΚΟ των Πρασίνων Κάτριν Γκόρινγκ – Έκχαρντ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο τρίτου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα. Σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη die Welt εξέφρασε αμφιβολίες για το αν η χώρα ήδη από τις αρχές του καλοκαιριού θα μπορέσει να αυτοχρηματοδοτηθεί. Σε περίπτωση που χρειαστεί και το τρίτο πακέτο είναι βιώσιμο, προανήγγειλε τη θετική στάση του κόμματός της. «Για μας στο επίκεντρο βρίσκεται η ευρωπαϊκή πολιτική και όχι ο ρόλος της αντιπολίτευσης» τόνισε εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά της για το μεγάλο αριθμό των αρνητικών ψήφων στη γερμανική βουλή, όταν εγκρίθηκε η παράταση του υπάρχοντος προγράμματος.
Παράλληλα σε αναφορά με την επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, προειδοποίησε την ελληνική κυβέρνηση να μη διακινδυνεύσει τη διάσπαση της Ευρώπης για μεσοπρόθεσμα οφέλη. «Μπορώ να αντιληφθώ¨, είπε, “ότι ο έλληνας πρωθυπουργός θέλει να επιτύχει φθηνότερες τιμές στην ενέργεια ή να συζητήσει για τις κυρώσεις σε βάρος της Μόσχα, εκείνο που δεν μπορώ να αντιληφθώ είναι η προσπάθεια της Ελλάδος να μπει ανάμεσα στην Ευρώπη και την Ρωσία».
Παράλληλα απέρριψε κατηγορηματικά έξοδο της Ελλάδα από το ευρώ, γιατί θα αποσταθεροποιούσε την Ευρώπη στο εσωτερικό της και εξωτερικά.