Αλλαγές στη διαδικασία διαπραγμάτευσης της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ώστε να ξεπερασθεί το σημερινό αδιέξοδο προτείνει με άρθρο του στους Financial Times ο Ρέζα Μογκαντάμ, αντιπρόεδρος παγκόσμιων αγορών κεφαλαίου στην Morgan Stanley και επικεφαλής έως τον Ιούνιο του 2014 του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ.
Στο άρθρο που τιτλοφορείται «Το αδιέξοδο μπορεί να αντικατασταθεί με τη λογική στις σχέσεις της ευρωζώνης με την Ελλάδα» ο Μογκαντάμ εστιάζει στην ανάγκη αλλαγής του τρόπου διαπραγμάτευσης με την Ελλάδα και προτείνει τρεις παρεμβάσεις που θα αποτρέψουν το Grexit.
Το στέλεχος της Morgan Stanley χαρακτηρίζει επικίνδυνες τις τρέχουσες εξελίξεις, λέγοντας πως είναι πολύ πιθανό να πυροδοτήσουν ύφεση, μαζική φυγή καταθέσεων ή ακόμη και μια έξοδο λόγω ατυχήματος (accidental exit) της Ελλάδας από το ευρώ.
Όπως αναφέρει, φωτογραφίζοντας τον Γιάνη Βαρουφάκη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσε να προσφέρει συμβουλές για τα προβλήματα στην αρχιτεκτονική της ευρωζώνης και τα λάθη στην διαχείριση της ελληνικής κρίσης, αλλά έχει αποτύχει να λάβει δράσεις ανάλογες με την υπαρξιακή κρίση της χώρας.
Επικριτικά στέκεται και απέναντι στην ευρωζώνη, λέγοντας πως δεν έλαβε στο βαθμό που θα έπρεπε υπόψη την εντολή που έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση οι Έλληνες ψηφοφόροι, ενώ δεν ζύγισε την έλλειψη εμπειρίας της νέας κυβέρνησης και ευρύτερα τις θεσμικές ελλείψεις του ελληνικού συστήματος.
Ο Μογκαντάμ υποστηρίζει πως υπάρχει ένα «μικρό παράθυρο ευκαιρίας» (short window of opportunity ) να υιοθετηθεί μια νέα προσέγγιση που θα βασιστεί α) στην εφαρμογή ορισμένων βασικών δράσεων ως τεστ της βούλησης της νέας κυβέρνησης, β) στη χορήγηση βραχυπρόθεσμης χρηματοδότησης για την απομάκρυνση της απειλής της χρεοκοπίας τους επόμενους τρεις μήνες και γ) σε ένα νέο πρόγραμμα με συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια.
«Αν η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να παραδώσει ένα τόσο περιορισμένο, αλλά κρίσιμο σύνολο μεταρρυθμίσεων, είναι καλύτερο να προετοιμάζεται για αποχώρηση από την ευρωζώνη», σημειώνει ο Μογκαντάμ.
Κατά τον ίδιο, το βάρος πρέπει να πέσει στην εφαρμογή λίγων αλλά σημαντικών δράσεων, ώστε να επιβεβαιωθεί η δέσμευση της κυβέρνησης να κάνει μεταρρυθμίσεις και θα αποκατασταθεί έτσι η εμπιστοσύνη. Ενδεικτικά σημειώνει πως στα μέτρα θα μπορούσε να περιλαμβάνεται η άμεση ψήφιση νόμων για την συγκρότηση μιας ανεξάρτητης φορολογικής διοίκησης, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, η μεταρρύθμιση της πολιτικής για το ΦΠΑ και η εισαγωγή αυστηρότερων μέτρων κατά της διαφθοράς.
«Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να εφαρμόσει αυτές τις μεταρρυθμίσεις σε τέσσερις εβδομάδες», υποστηρίζει και προσθέτει πως σε αντάλλαγμα για την έγκριση των μέτρων αυτών η ευρωζώνη θα προσφέρει στην Αθήνα επαρκή χρηματοδότηση για τους επόμενους τρεις μήνες για να καλύψει τις εξωτερικές της υποχρεώσεις, κυρίως προς πιστωτές του επίσημου τομέα, κάτι που θα έβγαζε από το προσκήνιο την άμεση απειλή επιβολής κεφαλαιακών ελέγχων και της εξόδου από την ευρωζώνη.
Στο ίδιο πλαίσιο ο αντιπρόεδρος παγκόσμιων αγορών κεφαλαίου στην Morgan Stanley υποστηρίζει πως τα δύο μέρη πρέπει να αρχίσουν να καθορίζουν το περιεχόμενο και τις παραμέτρους ενός μακροπρόθεσμου προγράμματος που θα συγκροτηθεί πριν από τις μεγάλες αποπληρωμές στην ΕΚΤ και του ΔΝΤ τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και το οποίο θα αποτελείται από μέτρα τόνωσης της ανάπτυξης (μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας και προϊόντων, εκκαθάριση των προβληματικών δανείων, κ.α..).
Τέλος, ο Μογκαντάμ χαρακτηρίζει αναγκαία μια λύση για το υπερβολικό χρέος της Ελλάδας, είτε μέσω της ανταλλαγής χρέους με μετοχές σε τράπεζες και εταιρείας που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν, είτε μέσω της αντικατάστασης της βραχυπρόθεσμη και ακριβότερης χρηματοδότησης του ΔΝΤ και της ΕΚΤ με φθηνότερη, μακροπρόθεσμη χρηματοδότηση από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), κάτι που θα αποσύρει την «αδιάκοπη απειλή» (incessant threat) της χρεοκοπίας επί των δανειστών του επίσημου τομέα.