Σύμφωνα με το προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων της συνόδου κορυφής που δόθηκε σήμερα Τετάρτη στη δημοσιότητα, η καθυστέρηση οφείλεται κυρίως στην πολιτική διαδικασία που πρέπει να προηγηθεί στα κράτη-μέλη που θα κληθούν να επικυρώσουν τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις.
Τα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης αναμένονταν να συμφωνήσουν στη χρήση εγγυήσεων για την αύξηση της πραγματικής δανειοδοτικής δυνατότητας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα 440 δισ. ευρώ από τα 250 δισ. ευρώ που είναι σήμερα, αλλά η όποια απόφαση θα ληφθεί αργότερα φέτος, μαζί με το μόνιμο ταμείο, τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.
«Η προπαρασκευή της συνθήκης του ESM [σ.σ. ο μόνιμος μηχανισμός που θα τεθεί σε ισχύ από τα μέσα του 2013) και οι τροποποιήσεις της συμφωνίας του EFSF, για να διασφαλιστεί η πραγματική δανειοδοτική δυνατότητα των 440 δισ. ευρώ, θα οριστικοποιηθούν προκειμένου να δοθεί χρόνος να ολοκληρωθούν εγκαίρως οι διαδικασίες στα κράτη-μέλη, για την ταυτόχρονη υπογραφή και των δύο συμφωνιών πριν το τέλος του Ιουνίου του 2011», αναφέρεται στο προσχέδιο του κειμένου συμπερασμάτων.
Η καθυστέρηση οφείλεται κατά ένα μέρος σε πολιτικούς λόγους. Στη Φινλανδία έχει διαλυθεί η Βουλή ενόψει εκλογών και δεν είναι δυνατή η λήψη απόφασης. Επίσης ανησυχία έχουν προκαλέσει και οι πολιτικές εξελίξεις στην Πορτογαλία με το νέο σχέδιο λιτότητας της κυβέρνησης Σόκρατες.
Επιπλέον, όμως, χρειάζεται να υπάρξει και καλύτερος συντονισμός για την δημιουργία του μόνιμου Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), που θα αντικαταστήσει το EFSF το 2013.
Η καθυστέρηση είναι πιθανό να απογοητεύσει τις αγορές, καθώς η Σύνοδος αντιμετωπίστηκε από την πρώτη στιγμή ως μία από τις πλέον καθοριστικές στην ιστορία της ΕΕ, καθώς θα λαμβάνονταν οι απαραίτητες αποφάσεις για την συνολική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη.
Στην καθιερωμένη επιστολή του προς του ηγέτες των «27», ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπάι, υπογραμμίζει ότι στόχος είναι να εγκριθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η συνολική δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και να δοθεί έμφαση στη διατηρήσιμη οικονομική μεγέθυνση και απασχόληση.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, για αυτή τη δέσμη μέτρων έχουν πραγματοποιηθεί εντατικές εργασίες της τελευταίες εβδομάδες και για το λόγο αυτό δηλώνει «βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να καταλήξουμε γρήγορα στην οριστικοποίησή της το απόγευμα της Πέμπτης».