Την τελευταία έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τις Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές σχολιάζει ο αμερικανός οικονομικός αναλυτής Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ.
Η έκθεση του ΔΝΤ άφησε αναλλοίωτη την εκτίμηση για παγκόσμια ανάπτυξη της τάξης του 3,5% το τρέχον έτος, προβλέποντας για το 2016 ρυθμό ανάπτυξης 3,8%.
Σύμφωνα με τον Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ, οι προβλέψεις αυτές είναι θετικές, ωστόσο δεν συνιστούν λόγο για πανηγυρισμούς.
Όπως δήλωσε στην Deutsche Welle, «το γεγονός ότι οι προηγμένες οικονομικά χώρες θα αναπτυχθούν φέτος κατά 2,5% είναι καλή είδηση, που καταδεικνύει ότι τα πράγματα στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία και τα ευρωπαϊκά κράτη εξελίσσονται συνολικά πολύ καλά. Ωστόσο, το σημείο στο οποίο θα πρέπει να επέμβουμε είναι η συνεχιζόμενη εξασθένηση στις αναδυόμενες οικονομίες. Αυτές θα καταγράψουν φέτος ρυθμό ανάπτυξης μόλις 4,3%, κάτι που υπολείπεται κατά πολύ των δυνατοτήτων τους».
Εξαίροντας την Κίνα και την Ινδία, που αναμένεται να σημειώσουν εντός του 2015 ανάπτυξη της τάξης του 7% και 7,5% αντίστοιχα, ο αμερικανός αναλυτής εστιάζει σε τρεις παράγοντες που προκαλούν προβληματισμό: «Προφανώς η Ρωσία, με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ για ύφεση 3,8% φέτος να είναι πιθανότατα υπερβολικά αισιόδοξες. Η άλλη αρνητική έκπληξη είναι η Βραζιλία, όπου θα υπάρξει φέτος ύφεση ως αποτέλεσμα της έλλειψης μεταρρυθμίσεων και της οικονομικής εξυγίανσης στην οποία προέβη η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ. Και τέλος, οι οικονομίες που είναι προσανατολισμένες στην εξαγωγή πετρελαίου, όπως οι χώρες του OPEC, πλήττονται από την πτώση της τιμής του πετρελαίου. Αυτές θα πρέπει να διευρύνουν τις οικονομικές τους δραστηριότητες».
Το φθηνό πετρέλαιο πλήττει όμως και τις ΗΠΑ, γεγονός που εξηγεί κατά τον Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ την επί τα χείρω διόρθωση των εκτιμήσεων για ανάπτυξη της αμερικανική οικονομίας κατά 0,5% το τρέχον έτος.
Όπως σημειώνει η DW, αισιόδοξες είναι οι εκτιμήσεις του αμερικανού αναλυτή για την ευρωζώνη. Όπως επισήμανε, οι προβλέψεις του ΔΝΤ για ανάπτυξη 1,5% φέτος και 1,6% το 2016 είναι υπερβολικά χαμηλές, με τον ίδιο να προβλέπει αύξηση της οικονομικής επίδοσης κατά 1,8% και 2% αντίστοιχα.
Ο Τζέικομπ Κίρκεγκααρντ έκανε τέλος ειδική αναφορά στην περίπτωση της Ελλάδας. Όπως επισήμανε, «δεν πιστεύω ότι η Ελλάδα θα παρασύρει προς τα κάτω την οικονομία της ευρωζώνης. Και δεν πιστεύω ούτε σε ένα Grexit. Εκτός αυτού θεωρώ ότι η Ρωσία δεν θα πλήξει την ανάπτυξη στην ευρωζώνη. Όλα αυτά είναι καλά νέα. Η ευρωζώνη εξελίσσεται πολύ καλύτερα σε σχέση με λίγα χρόνια πριν».