Η ΕΚΤ φοβάται ένα ελληνικό ατύχημα και έχει αρχίσει ήδη να προετοιμάζεται για αυτό.
Ο κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στα Βαλκάνια, μέσω των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών απασχολεί την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία προχωρά σε μέτρα για να αποφευχθεί η τραπεζική μόλυνση από ενδεχόμενο Grexit.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ της «Καθημερινής», οι Κεντρικές Τράπεζες Αλβανίας, Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Σερβίας, Κύπρου, Σκοπίων αλλά και της Τουρκίας σε συνεννόηση με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Εποπτείας της ΕΚΤ υποχρέωσαν τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών να μηδενίσουν την έκθεσή τους σε ελληνικό κίνδυνο (ομόλογα, έντοκα του Δημοσίου, καταθέσεις σε ελληνικές τράπεζες, δανειοδοτήσεις κ.λπ.), προκειμένου να τις «στεγανοποιήσουν» και να ελαχιστοποιήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης σε περίπτωση που οι διαπραγματεύσεις κυβέρνησης – Ε.Ε. δεν οδηγήσουν σε θετικό αποτέλεσμα.
Το σχέδιο για την αποδέσμευση των τραπεζών των γειτονικών χωρών από κάθε είδους έκθεση στις ελληνικές τράπεζες ή το ελληνικό Δημόσιο έχει ολοκληρωθεί. Υπενθυμίζεται ότι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα χρεοκόπησε λόγω των σημαντικών επενδύσεων των κυπριακών τραπεζών σε ελληνικά ομόλογα. Μετά το «κούρεμα» (PSI) των ελληνικών ομολόγων το 2012 όλες οι κυπριακές τράπεζες βρέθηκαν με αρνητικά κεφάλαια.
Παρά τη «στεγανοποίηση» του κινδύνου οι εθνικές Κεντρικές Τράπεζες των γειτονικών χωρών ανησυχούν ιδιαίτερα για τις ψυχολογικές επιπτώσεις ενός «ελληνικού ατυχήματος» στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών. Σημειώνεται ότι οι τέσσερις εγχώριες τράπεζες -Εθνική, Alpha Bank, Τράπεζα Πειραιώς και Eurobank- διατηρούν ισχυρή παρουσία στις γειτονικές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, διατηρούσαν στο εξωτερικό περίπου 2.500 καταστήματα και απασχολούσαν πάνω από 40.000 εργαζόμενους. Μεγάλο μερίδιο αγοράς διατηρούν στη Βουλγαρία, στα Σκόπια, στη Ρουμανία και στην Κύπρο.