Συνεδριάζει το Brussels Group στο Παρίσι
Με τις πιέσεις προς την Αθήνα για ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης να εντείνονται και με τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας στο Eurogroup της 24ης Απριλίου να λιγοστεύουν, ξεκινά σήμερα στο Παρίσι ο νέος κύκλος συνεδριάσεων του Brussels Group.
Στόχος είναι να τύχουν επεξεργασίας όλες οι θεματικές της διαπραγμάτευσης, ώστε να βρεθεί το κοινό έδαφος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών, στο πλαίσιο μίας «αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας», τονίζουν κυβερνητικές πηγές και επισημαίνουν ότι το κυβερνητικό κλιμάκιο, που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, έχει κάνει σαφή τη στρατηγική του ώστε να υπάρξει ενδιάμεση συμφωνία για τη χρηματοπιστωτική χαλάρωση και την εκταμίευση των οφειλόμενων ποσών από τους πιστωτές προς την Ελλάδα.
Εν τω μεταξύ, ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόφσκις, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Reuters επισήμανε ότι δεν θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να δοθεί έγκριση για την εκταμίευση χρημάτων προς την Αθήνα από τη σύνοδο του Eurogroup της 24ης Απριλίου και αυτό διότι η Ελλάδα καθυστερεί στο θέμα της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων.
«Δυστυχώς, μέχρι σήμερα, η πρόοδος στις συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο είναι περιορισμένη» δήλωσε ο Ντομπρόφσκις, στο περιθώριο των εαρινών εργασιών του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον. «Είναι πλέον καιρός προκειμένου να υπάρξει επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων. Καταρχάς και κυρίως χρειάζεται η δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης ότι θα παραμείνει προσηλωμένη στους όρους του προγράμματος και θα εφαρμόσει τις απαραίτητες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» τόνισε ο ίδιος.
Όπως τόνισε, προκειμένου να εκταμιευθούν κεφάλαια, η Ελλάδα πρέπει να αποδείξει ότι σημειώνει επαρκή πρόοδο σε σχέση με τις προσπάθειες εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. «Δεν υπάρχει άλλος τρόπος. Τώρα, είναι η ύστατη στιγμή που πρέπει να εργαστούμε πιο εντατικά» σημείωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
«Δεν θεωρείται πιθανό το ενδεχόμενο να μπορέσουμε να καταλήξουμε την 24η Απριλίου στο συμπέρασμα ότι έχει σημειωθεί επαρκής πρόοδος. Πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση προκειμένου να υπάρξει εκταμίευση» τόνισε, αναφερόμενος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του προγράμματος των 240 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν τόνισε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι έτοιμοι να αποδεχθούν άλλες μεταρρυθμίσεις που ενδεχομένως θα προτείνει η ελληνική κυβέρνηση, αρκεί να συμβάλλουν στη σταθεροποίηση της δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.
«Τώρα, επαφίεται πραγματικά στην ελληνική πλευρά- πόσο σύντομα είναι διατεθειμένη να προχωρήσει στις διαπραγματεύσεις, στην εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή των όρων, προκειμένου να μπορέσουν να αποκτήσει πρόσβαση στα κεφάλαια στο ισχύον πρόγραμμα», προσέθεσε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος και υπογράμμισε: «Η κατάσταση με τη ρευστότητα είναι περίπλοκη, όμως αυτός είναι επιπλέον λόγος προκειμένου η ελληνική πλευρά να εργαστεί πιο εντατικά επί των διαπραγματεύσεων σε τεχνικό επίπεδο με στόχο να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της».