Αν ένας από αυτούς καταρρεύσει, τότε οι τράπεζες κινδυνεύουν να υποστούν τεράστιες ζημίες
Η JP Morgan και η BlackRock προειδοποιούν εδώ και χρόνια, ότι μια βασική αντίδραση στην τελευταία χρηματοοικονομική κρίση θα μπορούσε να βοηθήσει να πυροδοτηθεί η επόμενη κρίση. Τώρα, οι εποπτικές αρχές αρχίζουν να δίνουν βάση στις προειδοποιήσεις τους αυτές.
Στο επίκεντρο της προσοχής τίθεται οι οίκοι εκκαθάρισης, δηλαδή οι πλατφόρμες στις οποίες στράφηκαν οι εποπτικές αρχές μετά το Κραχ του 2008, για να ρίξουν περισσότερο φως στην ύψους 700 τρισ. δολαρίων αγορά των swaps (συμβολαίων ασφάλισης). Ένας βασικός στόχος, τότε, ήταν να διασφαλιστεί ότι οι ζημιές μιας τράπεζας δεν θα έθεταν σε κίνδυνο ένα ευρύ φάσμα άλλων τραπεζών και εταιρειών ή την ευρύτερη οικονομία.
Τώρα, ο διοικητής της Federal Reserve, Daniel Tarullo, εξετάζει τις προειδοποιήσεις της Wall Street ότι οι οίκοι εκκαθάρισης αποτελούν εστία απειλών για το χρηματοοικονομικό σύστημα από μόνοι τους. Αυτό που φοβούνται οι μεγάλες τράπεζες και οι χρηματιστηριακές είναι ότι εάν όλος ο χρηματοοικονομικός κλάδος εξαρτάται από αυτούς τους οίκους, τότε το ρίσκο συγκεντρώνεται σε υπερβολικά λίγες εταιρείες. Και εάν μία από αυτές καταρρεύσει, οι ζημιές θα είναι τεράστιες για τις τράπεζες.
Το trading των swaps, το οποίο εκείνη την εποχή βρισκόταν σε μεγάλο βαθμό εκτός της σφαίρας της εποπτείας, ενέτεινε τη χρηματοοικονομική κρίση πριν από 7 χρόνια και ανάγκασε την αμερικανική κυβέρνηση να διαθέσει 182 δισ. δολάρια για να διασώσει τον ασφαλιστικό κολοσσό της American International Group.
Τώρα, καθώς τα μεγάλα σπίτια εκκαθάρισης εγγυώνται περισσότερα trades παραγώγων παρά ποτέ, η αμερικανική κυβέρνηση αρχίζει να «σκαλίζει» τις business τους.
Οι τράπεζες καταθέτουν εγγυήσεις στους οίκους εκκαθάρισης προκειμένου να προστατευτούν έναντι των χρεοκοπιών, ενώ και οι ίδιοι οι οίκοι συνεισφέρουν με κάποια δικά τους κεφάλαια. Αλλά εάν και οι δύο αυτές πηγές χρηματοδότησης εξαντληθούν μέσα σε κάποια κρίση, τότε ο οίκος θα απαιτούσε από τις τράπεζες και άλλα μέλη του να πληρώσουν το λογαριασμό.
Μετά την κρίση, οι αμερικανικές, οι ευρωπαϊκές και οι ασιατικές αρχές απαίτησαν την εγγύηση των οίκων εκκαθάρισης για τα περισσότερα από τα trades παραγώγων, με στόχο να περιορίσουν τους κινδύνους που προκαλούσαν τα σκοτεινά trades μεταξύ δύο αντισυμβαλλόμενων. Αυτό ενίσχυσε το ρόλο που παίζουν οι πλατφόρμες, όπως αυτές των CME Group, Intercontinental Exchange και LCH.Clearnet Group. Με αποτέλεσμα τόσο η JP Morgan όσο και η BlackRock να προειδοποιούν ότι αυτοί οι οίκοι αποτελούν σήμερα τον Νο1 κίνδυνο για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.
Το Σεπτέμβριο, η JP Morgan δημοσίευσε έκθεση με την οποία ζητούσε από τους οίκους εκκαθάρισης να δεσμεύουν περισσότερα από τα δικά τους κεφάλαια, σαν «μαξιλάρι» απέναντι στις ενδεχόμενες ζημιές.