ΠΛΗΤΤΕΙ ΤΙΣ ΕΞΑΓΩΓΕΣ
Ο Vladimir Putin αντιμετωπίζει ένα πρόβλημα το οποίο δεν είχε προβλέψει: Το ρούβλι αποδεικνύεται υπερβολικά ισχυρό.
Το νόμισμα με τη χειρότερη επίδοση στον κόσμο για το 2014, εξελίσσεται σε αυτό με τη μεγαλύτερη άνοδο του 2015. Και ενώ αυτό ενισχύει τις τιμές των ρωσικών ομολόγων και ρίχνει τις αποδόσεις τους στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, έχει και αρνητικές επιπτώσεις, κυρίως για τις ρωσικές εξαγωγές.
Παρότι η τιμή του πετρελαίου δεν έχει σημειώσει μεγάλη μεταβολή από τις αρχές του έτους όταν μετριέται σε δολάρια, κατά την μετατροπή της σε ρούβλια υποχωρεί στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2011.
Το ξεπούλημα στο ρούβλι, κατά το 2014, βοήθησε τη Ρωσία να κρατήσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα σε χαμηλά επίπεδα, κοντά στο 1% του ΑΕΠ, καθώς το νόμισμα υποχωρούσε μαζί με το πετρέλαιο, που έχασε το 50% της αξίας του. Τώρα, με την εκεχειρία στην Ουκρανία και το κυνήγι των αποδόσεων που φέρνει νέους επενδυτές στα ρωσικά ομόλογα, η κυβέρνηση έρχεται αντιμέτωπη με το αντίθετο φαινόμενο.
«Τα σημερινά επίπεδα του ρουβλίου είναι ήδη άσχημα για τον προϋπολογισμό, εάν σκεφτεί κανείς ότι οι τιμές του πετρελαίου σε ρούβλια είναι ήδη χαμηλές. Προκειμένου να επιτύχει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, η Ρωσία πρέπει να περιορίσει το δημοσιονομικό της έλλειμμα, και ένα πιο αδύναμο ρούβλι είναι ένας εύκολος τρόπος να το πετύχει αυτό», σημειώνει ο Vladimir Bragin, επικεφαλής ανάλυσης της Alfa Capital.
Το ρούβλι έχει ενισχυθεί κατά 14% από τις αρχές του Απριλίου, με την Alfa να προβλέπει παρέμβαση της κεντρικής τράπεζας στην αγορά συναλλάγματος, ώστε να περιοριστεί η άνοδος του νομίσματος.
Σύμφωνα με προβλέψεις αναλυτών, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ρωσίας θα φτάσει φέτος στο 2,6% του ΑΕΠ.