Οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται σύντομα να μην έχουν πλέον επαρκή ενέχυρα, ώστε να εξασφαλίζουν την αναχρηματοδότησή τους από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, εάν η Αθήνα δεν καταλήξει σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πρόγραμμα οικονομικών μεταρρυθμίσεων, δήλωσε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ.
«Σε κάποιο σημείο, οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να μην είναι σε θέση να δώσουν αρκετά ενέχυρα ώστε να αποκτούν πρόσβαση σε αναχρηματοδότηση, ακόμη και για τη χορήγηση έκτακτης ρευστότητας», είπε ο Νουαγέ, σύμφωνα με την εφημερίδα.
«Επομένως επείγει η Ελλάδα να δώσει ένα τέλος στη σημερινή κατάσταση και η Αθήνα να συμφωνήσει σε ένα πρόγραμμα με το ΔΝΤ και με την στήριξη άλλων χωρών της ευρωζώνης προκειμένου να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη», πρόσθεσε ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης.
Τα σχόλια του επικεφαλής της Banque de France, που δημοσιεύονται στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Le Figaro, καταγράφονται καθώς η Αθήνα καλείται να καταβάλει εντός του Μαΐου σχεδόν 1 δισεκ. ευρώ στο ΔΝΤ στο πλαίσιο της δανειακής της σύμβασης.
Ο Νουαγέ υπογράμμισε ακόμη ότι μια ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την νομισματική ένωση θα αποτελούσε «ένα τραύμα για την ευρωζώνη», οι συνέπειες του οποίου θα γίνονταν ευρύτερα αισθητές, στην παγκόσμια οικονομία συνολικά.
«Όμως γενικά αναγνωρίζεται ότι τις πιο δραματικές συνέπειες θα τις αντιμετωπίσει η Ελλάδα», συνέχισε ο Νουαγέ, καθώς η χώρα σε μια τέτοια περίπτωση «θα υφίστατο μια μεγάλη οικονομική κρίση χωρίς να έχει κάνει τίποτε για να επιλύσει τα θεμελιώδη προβλήματά της, αυτά της ανάπτυξης και της ανεργίας».
Η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα δεν θα πρέπει να επεκτείνει τον έκτακτο μηχανισμό παροχής ρευστότητας για την Ελλάδα πέραν του καλοκαιριού, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Vitas Vasiliauskas σύμφωνα με το Bloomberg.
«Η κατάσταση στην Ελλάδα σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουμε ένα όριο έως το καλοκαίρι για τον ELA» δήλωσε ο Λιθουανός τραπεζίτης σε συνέντευξή του στην Ουάσιγκτον.
«Όλοι καταλαβαίνουν τι σημαίνει ο ELA, είναι ένα προσωρινό μέτρο για την παροχή ρευστότητας στις τράπεζες. Θα πρέπει να έχουμε συζητήσεις για το θέμα της παροχής ρευστότητας σε σχέση με την νομισματική χρηματοδότηση. Σίγουρα θα έχουμε αυτές τις συζητήσεις πριν το καλοκαίρι».
«Τα ελληνικά προβλήματα σχετίζονται τώρα με την Ελλάδα ως τέτοια, επομένως θα πρέπει πραγματικά να σκεφτούν για τον εαυτό τους» είπε και πρόσθεσε: «ο κίνδυνος μετάδοσης σε περιπτωση που η χώρα ήταν να φύγει από το ευρώ “είναι χαμηλότερος σήμερα” σε σχέση με το 2011 και το 2012».