Η Ελλάδα και οι δανειστές της θα έλθουν στο τέλος σε συμφωνία, αλλά στο ενδιάμεσο θα υπάρξει πολύ έντονη μεταβλητότητα, εκτιμά ο επικεφαλής μακροοικονομικής έρευνας της Royal Bank of Scotland, Alberto Gallo, μιλώντας στην τηλεόραση του Bloomberg.
Δεν φεύγει η Ελλάδα από το ευρώ
Την ίδια στιγμή, τονίζει ότι αν και η Ελλάδα είναι πιθανό να χάσει μια αποπληρωμή δόσης, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα ότι θα φύγει από την Ευρωζώνη.
«Έχουμε πολύ λίγο χρόνο, αφού υπάρχουν πολλές αποπληρωμές στα τέλη του μήνα, καταβολές μισθών και συντάξεων, ενώ υπάρχουν και αποπληρωμές δανείων προς το ΔΝΤ στις αρχές του Μαϊου. Η Ελλάδα μπορεί να ξεμείνει από ρευστό αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα φύγει από το ευρώ. Υπάρχει μεγάλη διαφορά» επισημαίνει, εξηγώντας ότι «αν η Ελλάδα χάσει την προθεσμία αποπληρωμής μιας δόσης, έχει περίοδο χάριτος ενός μήνα για να ξεκαθαρίσει το θέμα και να βρει τα κεφάλαια».
Ο ρόλος του ELA
«Αλλά αυτό δεν συνιστά Grexit. Ο έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας (ELA) θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες. Αλλά υπάρχει αυτό το σενάριο, το σενάριο έλλειψης ρευστότητας στην Ελλάδα τις επόμενες εβδομάδες» προσθέτει, τονίζοντας ότι αυτό θα σημάνει έντονη μεταβλητότητα, η οποία μάλιστα, είναι πιθανό να επηρεάσει τις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας.
«Αυτή τη στιγμή τα πράγματα είναι σταθερά, αλλά τις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε έντονη μεταβλητότητα εξαιτίας της μη συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της» παραδέχεται, αν και όχι τόσο μεγάλη όσο θα ήταν εάν η κατάσταση αυτή υπήρχε το 2010 ή το 2012.
Πολιτική απόφαση
Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το κατά πόσο μπορεί η Ευρωζώνη να εξαναγκάσει τη χώρα μας να φύγει από το ευρώ, εκτιμά ότι κάτι τέτοιο δεν είναι πιθανό, γιατί είναι μια πολιτική απόφαση, όχι οικονομική, είναι μια μακρά διαδικασία και εκτός από αυτό “οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να τη διώξουν από το ευρώ”.
Ωστόσο όπως λέει η ελληνική κυβέρνηση έχει χάσει την καλή θέληση των δανειστών της.
Ο ίδιος επίσης, τονίζει, ότι εάν η Αθήνα χάσει κάποια αποπληρωμή δόσης τον Μάιο και της δοθεί περίοδος χάριτος, «είναι πιθανό να γίνει δημοψήφισμα ή εκλογές, κι αυτή θα είναι η καθοριστική στιγμή για να καταλάβουμε εάν οι Έλληνες θέλουν να παραμείνουν στην Ευρωζώνη ή όχι».
Επιμήκυνση αποπληρωμής
«Η πλειοψηφία θέλει να μείνει στο ευρώ, και έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα έχει ισχυρή εντολή για Grexit. Άρα ακόμα και αν χάσει μια πληρωμή, ακόμα κι αν κηρύξει στάση πληρωμών πιθανότατα θα παραμείνει στο ευρώ» καταλήγει.
Πάντως, αν και όπως εκτιμά η χώρα μας θα έλθει σε συμφωνία, το πρόβλημα χρέους παραμένει και στο τέλος θα πρέπει να γίνει αναδιάρθρωση χρέους.
«Θα υπάρξει τελικά συμφωνία, αλλά στο ενδιάμεσο θα έχουμε έντονη μεταβλητότητα. Θα γίνει επιμήκυνση αποπληρωμής, θα έχουμε χαμηλότερο κόστος δανεισμού, αλλά το πρόβλημα θα παραμείνει, το χρέος είναι πολύ μεγάλο και εν τέλει η Ελλάδα χρειάζεται μια πιο ευέλικτη συμφωνία» σημειώνει.